Ascendance of a Bookworm (#1): overleven in een wereld zonder boeken

9 maart 2020
Leestijd: 5 min.
, ,
Boekenwurm snakt naar leesvoer in een wereld zonder boeken!
ascendance-of-a-bookworm-anime_header

Het is waarschijnlijk de ergste nachtmerrie voor iedere boekenwurm: leven in een wereld zonder boeken! In Ascendance of a Bookworm (2019) is dit precies het lot van boekenliefhebber Urano Motosu. De bijna-bibliothecaresse verongelukt en reïncarneert in het lichaam van Myne (Yuka Iguchi), een jong meisje met een zwakke gezondheid. Desondanks is Urano vastberaden om haar droom om in de bieb te werken alsnog te bereiken. Maar dan ontdekt ze dat boeken, papier en schrijfgerei in deze nieuwe wereld onbetaalbaar zijn…

Ascendance of a Bookworm is een intrigerende isekai-serie?

Heb je het eerste seizoen van Ascendance of a Bookworm niet gezien, dan is het makkelijk om de anime weg te zetten als de “zoveelste isekai*.” Dit is exact wat deze recensent wilde doen, maar daar leek de serie te intrigerend voor (dit had natuurlijk niets met het woord bookworm in de titel te maken of zo). Studio Ajia-Do baseerde Ascendance of a Bookworm op de gelijknamige manga van schrijver Miya Kazuki en tekenaar You Shiina. Vanaf de eerste aflevering wordt de tijd genomen om het verhaal van Myne rustig aan de kijker te ontvouwen. Dit is in strijd met het genre, maar een goede keus. Urano heeft zelf ook tijd nodig om aan haar nieuwe leven als Myne te wennen. Verpakt in het lichaam van een zesjarig meisje leert ze haar nieuwe ouders en zus Turi (Megumi Nakajima) kennen. Ze sluit vriendschap met enkele klasgenoten en beleeft, ondanks haar geheimzinnige ziekte, een aantal avonturen.

Vrouwelijk hoofdpersonage met een ijzersterke wil

Al vroeg in de serie komt Myne erachter dat haar droom om in een bibliotheek te werken in deze wereld haast onmogelijk te verwezenlijken is. Niet alleen weten haar ouders en zus helemaal niet van het bestaan van boeken af, Myne kan de taal in deze nieuwe wereld niet eens lezen! Gelukkig is ze haar vindingrijkheid, die ze als Urano al had, niet verloren. Allereerst besluit Myne samen met vriend Lutz (Mutsumi Tamura) stapels papier te maken die ze uiteindelijk bijeen wil binden tot een boek. Immers, als boeken dan toch onbetaalbaar zijn, waarom zou je ze dan niet zelf maken? Vervolgens doet ze een beroep op haar vader Gunther (Tsuyoshi Koyama) om bij een van zijn collega’s van de administratie in de leer te gaan. Myne krijgt in deze Middeleeuwse setting verrassend veel voor elkaar wat het verhaal af en toe helaas voorspelbaar maakt. Toch is Myne, als vrouwelijk hoofdpersonage met een ijzersterke wil, een verfrissende wind binnen het isekai-genre.

Hartverwarmende personages in slice-of-life tempo

Wat ook verfrissend is, is dat Ascendance of a Bookworm zich niet beroept op actie-scènes om het verhaal wat meer vaart te geven. Uitgesmeerd over veertien afleveringen volgt dit eerste seizoen Myne’s pogingen om zoveel mogelijk boeken in haar leven te halen. Of ze dit nu doet door papyrus te weven, te leren lezen of te netwerken met mensen uit hogere kringen. Creativiteit, optimisme en een sprankje intelligentie volstaan hier omdat Ascendance of a Bookworm de schattige personages goed uitdiept. Zo is het hartverwarmend om de personages te zien leren van hun fouten terwijl het slice-of-life tempo van de serie wordt behouden. Ascendance of a Bookworm hanteert bovendien een rijk kleurenpalet en de animatie is ook best oké.

Ascendance of a Bookworm smaakt naar meer lees eh… kijkvoer!

Het grootste obstakel dat Myne tijdens haar zoektocht naar boeken hindert, is haar slopende ziekte die iedere aanval erger lijkt te worden. De dagen die ze vervolgens ziek in bed moet liggen, doen haar inzien welke gruwelijke waarheid zich achter Myne’s verdwijning schuilt. Voor de kijker is het al direct duidelijk dat het gezin waar Urano in terecht is gekomen, zorg draagt voor iemand anders dan hun dochter Myne. Gaandeweg de serie benoemt ook Urano deze lastige kwestie wanneer steeds meer mensen om haar heen vraagtekens zetten bij haar verrassende inzichten en gedrag. De makers lijken met Ascendance of a Bookworm niet zozeer een intrigerend verhaal te willen vertellen, maar leggen zich toe op het neerzetten van een fictieve wereld waarin de personages voor problemen worden gesteld die een realistische aanpak vereisen. Het is dan ook mooi om te zien dat morele waarden hierbij niet uit het oog worden verloren. In het lenteseizoen van 2020 gaat Myne’s verhaal verder met een tweede seizoen van Ascendance of a Bookworm! 😊


*Isekai is een subgenre vol actie waarin de (vaak mannelijke) hoofdpersoon in een fantasiewereld terechtkomt. Meestal gebeurt dit door middel van het spelen van een game of door wedergeboorte.

Eindoordeel: Ascendance of a Bookworm (#1)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.7

Samenvatting

Het is de ergste nachtmerrie van een boekenwurm om terecht te komen in een wereld zonder boeken. Toch is dit in Ascendance of a Bookworm (#1) het tragische lot van Urano Motosu die na een ongeluk reïncarneert in de zesjarige Myne. In een Middeleeuwse wereld zonder boeken, papier en schrijfgerei moet ze zien te overleven. Ascendance of a Bookworm (#1) zit vol schattige personages die in een fantasiewereld realistische kwesties voorgeschoteld krijgen. Hierbij worden morele waarden niet uit het oog verloren.

Ascendance of a Bookworm is te zien op Crunchyroll.

Productie: Mitsuru Hungou | Voice Cast: Yuka Iguchi, Mutsumi Tamura, Megumi Nakajima, e.a. | Scenario: Mariko Kunisawa | Duur: 14 afl. van 23 min. | Genre: Slice of Life, Fantasy | Jaar: 2019

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.