5x kerst 2023

21 december 2023
Leestijd: 7 min.

5x kerst 2022

1. Twaalf dagen voor kerst (Jenny Bayliss) – boekrecensie

Dertiger Kate Turner heeft in Twaalf dagen voor kerstvan Jenny Bayliss geen geluk in de liefde. Haar beste vriendin Laura vindt dat het tijd is voor wat verandering. Er is alleen één probleem: het dorpje Blexford waar ze wonen is een slaperig plaatsje waar de leukste mannen inmiddels al geruime tijd bezet zijn. Laura schrijft Kate in bij datingbureau Lightning Strikes waardoor Kate in december twaalf dates zal hebben met mannen die door het bureau aan haar gekoppeld zullen worden. Ondertussen geniet Kate van haar creatieve baan en het werk dat ze in het café van haar jeugdvriend Matt doet. Naarmate het verhaal vordert, leert Kate zich open te stellen voor de liefde, en komt haar vriendschap met Laura en Matt onbedoeld steeds meer op scherp te staan door oud zeer dat aan het (kerst)licht komt. Twaalf dagen voor kerst is een voorspelbaar decemberverhaal vol (Engelse) humor, liefdesdrama en hartverwarmende kerstsferen.

📖 Koop hier Twaalf dagen voor kerst of steun je boekhandel via Libris.

2. De jongen die van de wereld hield (Tjibbe Veldkamp) – boekrecensie (binnenkort)

Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Gewapend met een zandloper heeft hij kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven! De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp is een magisch-realistisch verhaal dat zich afspeelt in een oude, besneeuwde Oost-Europese stad. Met illustraties van Mark Janssen.

📖 Koop hier De jongen die van de wereld hield of steun je boekhandel via Libris.

3. Family Switch (McG)

In de 00’s had je de komische film Freaky Friday. Hierin wisselen een moeder en haar dochter van lichaam waardoor hilarische gebeurtenissen ontstaan. In Family Switch, een van de nieuwe kerstfilms op Netflix, wisselt een heel gezin van lichaam. Dit gebeurt niet alleen op de dag van een belangrijk event in hun leven, maar ook in de drukste periode van het jaar, namelijk: vlak voor kerst! Zoals het concept al verraadt, levert dit een hoop chaos op. Verwacht niet te veel van deze film, want de humor is vrij eenvoudig en de verhaallijn erg voorspelbaar. Dit neemt niet weg dat dit een ideale film is om te kijken terwijl je aan het bijkomen bent van je kerstkater. Met rollen voor Jennifer Gardner, Ed Helms, Emma Myers en Brady Noon.

Family Switch is te zien op Netflix.

4. Christmas As Usual; Så Var Det Jul Igjen (Petter Holmsen)

Ongemakkelijke familiebezoekjes horen bij kerst. In Christmas As Usual (met zo’n titel wéét je natuurlijk al dat er niets ‘gewoons’ zal gebeuren) vieren Thea en Jashan hun kers(t)verse verloving. Ze besluiten Kerstmis door te brengen in het ouderlijk huis van Thea om het heuglijke nieuws te vertellen. Spoiler: niemand weet nog dat Jashan geen Noorse achtergrond heeft. Het koppel reist naar het afgelegen dorpje en uitgerekend in de metershoge sneeuw begint Thea’s Noorse familie te botsen met Jashans Indiase roots. Christmas As Usual staat garant voor klassieke kerstdrama waar je met de hele familie van zult genieten.

Christmas As Usual is te zien op Netflix.

5. Pinocchio (Guillermo del Toro) – filmrecensie

Het vader-zoonverhaal over een houtsnijder die droomt van een zoon en een houten jongen die er op zijn beurt van droomt om een échte jongen te zijn, bereikte een wereldwijd publiek na de vertederende Disneyverfilming in de jaren 40 van de vorige eeuw. Guillermo del Toro maakte een stop-motionadaptatie van het Italiaanse sprookje waarmee hij met een treffende cast van handgemaakte poppen een duistere draai geeft aan het wereldberoemde verhaal van Pinocchio. Del Toro neemt de kijker mee naar het einde van de Eerste Wereldoorlog en de roerige jaren erna. Het fascisme heerst in Italië en de Tweede Wereldoorlog dreigt. Del Toro maakt van Pinocchio een ware verzetsheld en stopt zware thema’s in de plot. Dit maakt het voor kijkers – en zeker voor jonge kijkers – een vrij beladen film met een einde dat exact zo beklemmend is als je verwacht. In Pinocchio wordt niets mooier gemaakt dan het is. Del Toro zet daarmee een memorabele remake neer die er prachtig uitziet én bovendien uit het juiste hout gesneden is.

Pinocchio is te zien op Netflix.

Extra leestip: Deze winter (Alice Oseman)

Tori, Charlie en Oliver Spring hebben allemaal een zware winter gehad. Ze proberen de kerstdagen dan ook met zo weinig mogelijk drama door te komen. Voor Oliver betekent dat Mario Kart spelen met zijn broer en zus, maar Tori en Charlie willen niets liever dan de afgelopen maanden vergeten. De feestdagen zijn dit jaar moeilijker dan ooit. Deze kerst zal de familie Spring uit elkaar drijven of ze weer bij elkaar brengen. Heb je Heartstopper 5 nog niet gelezen (of misschien wel op je kerstlijstje gezet)? Deze winter speelt zich af in de winter van Heartstopper 4 en is een fijne voorbereiding op het vijfde deel!

📖 Koop hier Deze winter of steun je boekhandel via Libris.


Welke lees- of kijktip ga jij kerst 2023 lezen of kijken? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.