Twaalf dagen voor kerst: voorspelbare winterfeelgood brengt je in (Engelse) kerstsferen

11 december 2023
Leestijd: 3 min.
,
twaalf-dagen-voor-kerst-jenny-bayliss_header

Dertiger Kate Turner heeft in Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss geen geluk in de liefde. Hoewel ze daar – in lijn met haar ‘feministische principes’ – geen problemen mee heeft, vindt haar beste vriendin Laura dat het tijd is voor wat verandering. Er is alleen één probleem: het dorpje Blexford waar ze wonen is een slaperig plaatsje waar de leukste mannen inmiddels al geruime tijd bezet zijn. Laura schrijft Kate in bij datingbureau Lightning Strikes waardoor Kate in december twaalf dates zal hebben met mannen die door het bureau aan haar gekoppeld zullen worden. Ondertussen geniet Kate van haar creatieve baan en het werk dat ze in het café van haar jeugdvriend Matt doet. Naarmate het verhaal vordert, leert Kate zich open te stellen voor de liefde, en komt haar vriendschap met Laura en Matt onbedoeld steeds meer op scherp te staan door oud zeer dat aan het (kerst)licht komt.

Kerstperiode daalt neer over Blexford

Bayliss decoreert het verhaal met winterse details zoals je in december de kerstboom versiert: ‘De berijpte bladeren van de bomen hadden een parelmoerachtige glans en leken op golven van witte paarden die hun voorbenen naar de hemel uitstrekten’. Behalve dit soort uitgebreide beschrijvingen van de natuur rondom Blexford, weet het verhaal je in een warme kerstsfeer te brengen met knusse sfeerbeelden van het dagelijks leven van de dorpelingen, hun gezellige avonden in het Pear Tree Café en natuurlijk Kates twaalf dates die plaatsvinden terwijl de kerstperiode langzaam over Blexford neerdaalt. Bayliss diept haar personages goed uit, maar de lange beschrijvingen halen vaart uit het verhaal. Uiteraard komt de ietwat cynische Kate oog in oog te staan met twaalf heel verschillende mannen waardoor het dramagehalte in het verhaal flink omhoogschiet. De lezer wordt hierbij heen en weer geslingerd tussen traditionele etentjes, romantische schaatsdates en spannende escape rooms.

Twaalf dagen voor kerst is een voorspelbaar decemberverhaal

Niet alleen de zoektocht naar de liefde zorgt voor dynamiek in het verhaal. Twaalf dagen voor kerst neemt eveneens de tijd om in Kates verleden te graven waardoor je leert begrijpen waarom zij niet zo’n haast heeft gehad om zelf iets aan haar liefdesstatus te veranderen. Het boek diept daarnaast de liefdeslevens van Kates ouders uit en dit zorgt voor de nodige plotwendingen. Ondanks de verwoede pogingen van de plot om de lezer op het verkeerde been te zetten, blijft het verhaal wel erg voorspelbaar. Dat Kate uiteindelijk de liefde vindt, komt niet als een verrassing. Sterker nog: wíe deze persoon is zie je al vrij vroeg aankomen. De weg ernaartoe zit vol obstakels die soms – zoals het een feelgood betaamt – wat worden uitvergroot. Twaalf dagen voor kerst is een voorspelbaar decemberverhaal vol (Engelse) humor, liefdesdrama en hartverwarmende kerstsferen.


Ook lezen? Koop hier Twaalf dagen voor kerst of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Twaalf dagen voor kerst
2.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.