A Time Called You: emotionele tijdreisserie over rouwverwerking

4 december 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
Een ode aan de nineties.
a-time-called-you-netflix_header

De 36-jarige Jun-hee (Jeon Yeo-been) heeft een goede baan en een rijk sociaal leven, maar rouwt nog altijd onverminderd om haar vriend Yeon-jun (Ahn Hyo-seop) die een jaar eerder bij een vliegtuigongeluk om het leven zou zijn gekomen. Wanneer Jun-hee een mysterieus pakketje ontvangt met een cassettebandje, een walkman en een foto met daarop drie tieners voor een platenzaak, besluit ze uit nieuwsgierigheid de cassette af te spelen. Op onverklaarbare wijze reist Jun-hee op de klanken van de muziek terug van 2023 naar het jaar 1998. Ze belandt in het lichaam van Kwon Min-ju, een middelbare scholier die qua uiterlijk erg op haar lijkt, maar vanbinnen zeer terughoudend in elkaar zit. Via het leven van Min-ju komt Jun-hee in contact met klasgenoten In-gyu die gevoelens voor haar heeft en Si-heon die als twee druppels water op Yeon-jun lijkt. Terwijl de gebeurtenissen in 1998 en 2023 elkaar afwisselen, ontvouwt zich in A Time Called You zeer gestaag een liefdesverhaal waardoorheen een luguber moordmysterie verweven zit.

1998 en 2023 bij elkaar puzzelen

A Time Called You is een Koreaanse versie van Someday Or One Day, een serie uit Taiwan. Wat direct opvalt is dat de personages in het heden en uit het verleden niet dezelfde zijn. De cast weet dit onderscheid goed te maken, wat toch om een sterk staaltje acteerwerk vraagt. Het betekent eveneens dat Jun-hee op de momenten dat ze in het lichaam van Min-ju verblijft, van een afstand kan toekijken hoe de gebeurtenissen zich in 1998 ontwikkelen. Vooral in het begin vormt A Time Called You een complexe kijkervaring. Vanuit verschillende tijdsbeelden worden verhaallijntjes uitgegooid die de kijker bezighouden met het ontrafelen van de worstelingen en de bijbehorende emoties van de personages. Met name de scenes in 1998 zijn flink puzzelen met een vriendschap, een liefdesdriehoek en ingewikkelde gevoelens tot gevolg. Zeker wanneer aan het licht komt dat Min-ju wordt bedreigd en er iemand rondloopt die een moord op haar aan het beramen is, maakt dit het tijdreismysterie nog groter. Om het de kijker moeilijk te maken, worden verschillende daders geopperd en krijgt Jun-hee de mogelijkheid om Min-ju’s dood te voorkomen. A Time Called You blijft daardoor tot aan het eind toe spannend en het lukt de makers verrassend goed om de verhaallijnen uiteindelijk aan elkaar te knopen.

A Time Called You mixt een liefdesverhaal met ‘whodunit’

In het heden worstelt Jun-hee met haar verongelukte vriend, maar kan ze tegelijkertijd niet geloven dat hij er niet meer is. Haar reisjes naar 1998 krijgen dankzij Si-heon’s onmiskenbare gelijkenissen met Yeon-jun een therapeutische lading – een manier om zijn tragische dood te verwerken. De mix van een moordmysterie en reizen door de tijd doet aanvankelijk denken aan de geweldige (anime)serie Erased waarin de personages iets soortgelijks doormaken. Toch is A Time Called You minder gericht op actie en spelen de sluimerende gevoelens gaandeweg het verhaal steeds grotere rollen. De serie besteedt dan ook veel aandacht aan (al dan niet verbeelde) emotionele herenigingen, het versterken van familiebanden en vriendschappen. Het tijdreizen wordt niet sterk uitgewerkt zoals in een serie als Dark wel is gedaan en waarin het hele verhaal steunt op complexe materie uit Eine Reise durch die Zeit. Verwacht in deze Koreaanse dramaserie dan ook geen ingenieus scifi-plot, maar een zoet liefdesverhaal over lotsbestemming, herinnering en verwerking dat met behulp van time traveling en een vleugje ‘whodunit’ interessant blijft. (En een ode brengt aan de nineties.)


Eindoordeel: A Time Called You (2023)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.5

Samenvatting

Wanneer de 36-jarige Jun-hee een mysterieus pakketje ontvangt met een cassettebandje, een walkman en een foto met daarop drie tieners voor een platenzaak, besluit ze uit nieuwsgierigheid de cassette af te spelen. Op onverklaarbare wijze reist Jun-hee op de klanken van de muziek terug van 2023 naar het jaar 1998. Verwacht in A Time Called You (een remake van Someday Or One Day) geen ingenieus scifi-plot, maar een zoet liefdesverhaal over lotsbestemming, herinnering en verwerking dat met behulp van time traveling en – in dit geval – een vleugje ‘whodunit’ interessant blijft. (En een ode brengt aan de nineties.)

A Time Called You is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Kim Jin-won, e.a. | Cast: Ahn Hyo-Seop, Jeon Yeo-been, Kang Hoon, e.a. | Scenario: Choi Hyo Bi | Duur: 12 x 60 min. | Genre: Drama, Fantasy, Romance | Jaar: 2023

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.