Maneki neko: biedt de lezer een gezonde kijk op voorspoed en geluk

30 november 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
maneki-neko-francesc-miralles-hector-garcia_header

Waarom lijkt het alsof sommige mensen altijd geluk hebben? Met die vraag starten Francesc Miralles en Héctor García een zoektocht naar voorspoed en geluk in hun nieuwe boek Maneki neko. Net als in hun eerdere werk over ikigai en andere concepten om het leven van de lezer zowel fysiek als mentaal gelukkiger en gezonder te maken, focussen ze zich in dit boek op Japan en de verschillende (levens)filosofieën die in dit fascinerende land heersen. Zo is de kat met het zwaaiende pootje, ook wel ‘Maneki Neko’ genoemd, een van de bekendste Japanse gelukssymbolen die inmiddels over de hele wereld bekend is. Hoe kijken Japanners zelf eigenlijk tegen geluk en voorspoed aan? Hoe overwin je tegenslagen? En zijn voorspoed en geluk zaken die je zomaar overkomen of kun je ze gaandeweg verwerven?

Geluk is geen kwestie van toeval

Aan de hand van korte hoofdstukken nemen Miralles en García je mee langs diverse vormen van bijgeloof, rituelen, Aziatische sprookjes en legenden omtrent geluk. Ze vormen een culturele inbedding voor de optimistische en actieve richting die het schrijversduo de lezer op wil sturen. Al aan het begin van het boek maken ze het statement dat geluk geen kwestie is van toeval. Ze stellen dat er belangrijke verschillen zijn tussen mensen die zeggen dat ze altijd pech hebben en mensen die er op hun eigen manier voor ‘zorgen’ dat ze geluk hebben. De eerste groep heeft een passieve houding en denkt dat geluk een lot is dat je ten deel valt door externe krachten. De tweede groep spant zich in, gaat ondanks tegenslagen door en blijft zoeken naar kansen om geluk uit te lokken. Hoe je tegen het krijgen van voorspoed en geluk aankijkt, is bovendien bepalend voor hoe gelukkig je bent en hoe bevredigend je het leven vindt.

Maneki neko werkt toe naar een gezonde kijk op geluk

Miralles en García maken in Maneki neko onderscheid tussen vier soorten geluk. Het valt ze op dat geluk in de samenleving het meest gekoppeld wordt aan zogenoemd ‘blind’ geluk. Dit is het soort geluk waar je niets voor hoeft te doen, waar je geen kennis of vaardigheden voor nodig hebt en dat iedereen kan overkomen. Het winnen van een loterij is een vorm van blind geluk. De overige drie soorten zijn allemaal verbonden met een actieve houding en volharding. Net als hun vorige boeken is Maneki neko toegankelijk geschreven. De auteurs richten zich vooral op de theorie waardoor er weinig praktische oefeningen in staan. Storend is dit niet, want uiteindelijk vereist het cultiveren van gunstige omstandigheden een persoonlijke aanpak. Om dit te vergemakkelijken, bieden de auteurs tips om je een gezonde en realistische kijk op voorspoed en geluk te geven. Ze zetten hoog in op gevoelens van dankbaarheid omdat deze bijdragen aan een gezond mentaal welzijn, in welke omstandigheden je je op dit moment ook bevindt.


📖 Ook lezen? Koop hier Maneki neko of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Maneki neko
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.