November: intense thriller sluit eigentijdse deal met de duivel

27 november 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
november-thomas-olde-heuvelt_header

In November van Thomas Olde Heuvelt ervaren de bewoners van Bird Street, Lock Haven in Washington het hele jaar door geluk. Ze zijn talentvol, hebben geweldige carrières, financiële meevallers, een uitstekende gezondheid en altijd een goed humeur. Maar dan breekt de maand november aan. Deze Donkerder Dagen staan in het teken van ongeluk, ziekte, geldproblemen en ongemakken. Ieder jaar komen de vier families die in Bird Street wonen samen om een ritueel uit te voeren. Ieder jaar gaat dat goed. Maar in 2022 dringt de tijd en lukt het de bewoners ternauwernood om een offer te brengen. De psychische gevolgen zijn groot. Voornamelijk de familie Lewis da Silva krijgt een verschrikkelijke klap te verduren. Het jaar daarop, in 2023, keren de Donkerder Dagen terug – genadelozer dan ooit. Hoeveel hebben de bewoners van Bird Street over voor hun geluk wanneer leugens en intriges voor steeds grotere ethische dilemma’s zorgen?

Achter de façade

Olde Heuvelt brak internationaal door met HEX en won in 2015 de prestigieuze Hugo Award. In zijn nieuwste thriller November beleeft de lezer door de ogen van de vier gezinsleden van de familie Lewis da Silva hoe het leven in Bird Street eraan toegaat. Vader Ralph is een succesvolle rechter, moeder Luana is professor en tieners Kaila en Django een sporttalent en een muzikaal wonder. Achter deze perfecte façade schuilt echter een gruwelijk geheim dat Olde Heuvelt in het boek mondjesmaat prijsgeeft. De vele personages staan voorin netjes in een overzicht gerangschikt en het verhaal is zelfs voorzien van een plattegrond van Bird Street. Door de wisselende hoofdstukken leert de lezer niet alleen de familie Lewis da Silva goed kennen, maar ook hun individuele posities binnen het contract dat de bewoners van Bird Street hebben gesloten met iemand die De Accountant wordt genoemd.

November biedt intense leeservaring met mat einde

Net als in zijn boek Echo combineert Olde Heuvelt in November het thrillergenre met een literaire traditie. Was het eerder de gothic novel die hij moderniseerde, nu is dat het faustiaanse pact – een thema dat onder meer Christopher Marlowe en Goethe in hun werk hanteerden. De invloed van dit duivelse pact op het psychisch welzijn van mensen stelt Olde Heuvelt centraal. Zo is er veel aandacht voor zware thema’s als suïcide (onder jongeren), ongeneeslijke ziekten, psychische aandoeningen en verslavingen die sterk worden uitgewerkt. Ook het moment waarop de kinderen in de straat beseffen wat er werkelijk achter hun geluk en talent schuilt, komt als een gruwelijk sinterklaasgeheim aan bod. November is vlot en aantrekkelijk geschreven en Olde Heuvelt slaagt er halverwege het verhaal in om twee scenes zo huiveringwekkend te beschrijven, dat de rillingen over je rug lopen. Omdat dit niveau nergens in het boek meer wordt gehaald, zakt het verhaal af en toe in en voelt het einde wat mat. Anderzijds bevat November veel diepgang die de lezer een intense leeservaring bezorgt en die Olde Heuvelt terecht toelicht in zijn nawoord.

Heb je last van suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand?
113 Zelfmoordpreventie is er voor jou.


📖 Ook lezen? Koop hier November of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: November
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.