Echo: moderne thriller leest als een gothic novel

31 oktober 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
echo-thomas-olde-heuvelt_header

Titel: Echo
Auteur:
Thomas Olde Heuvelt
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff
Genre: Horror, Thriller
Bladzijdes:
616
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-245-6794-2

Nick Grevers is in veel opzichten een totale tegenpool van zijn vriend Sam Avery. Zo ook met zijn fascinatie voor bergbeklimmen. Wanneer Nick met klimmaatje Augustin een berg in Zwitserland beklimt, vangen ze beiden een glimp op van de mysterieuze berg Le Maudit. Onder invloed van een onbestemde aantrekkingskracht, besluiten ze deze berg te beklimmen. Hun onderneming eindigt echter in een ramp. Nick loopt een ernstige verwonding in zijn gezicht op en is na het ontwaken uit zijn coma niet meer de persoon die hij ooit was. Echo van Thomas Olde Heuvelt wisselt (digitale) brieven af waarin twintigers Sam en Nick afwisselend verslag doen van hun verledens, Nicks ongeluk en zijn moeizame revalidatie. De vraag heerst of het wel echt een ongeluk was, want Nick vertoont steeds vreemder gedrag. Een snelle vertaling van het Franse ‘maudit’ naar het Nederlands wijst erop dat er wel degelijk meer aan de hand lijkt te zijn…

Een kracht is ontwaakt

Echo start met een ijzersterke proloog waarin Sams zus Julia in een berghuisje iets in het trapgat ziet staan. Het is duidelijk dat er in het Zwitserse dorpje Grimentz een kracht is ontwaakt, en het lezen van deze bladzijden vereist dan ook stalen zenuwen. Hierna zwakt de horror af, en houdt Echo de aandacht van de lezer voornamelijk vast door middel van een beklemmende psychologische spanning. De klim van Nick met Augustin wordt levendig beschreven, en je merkt dat Olde Heuvelt verstand heeft van bergbeklimmen en de gevaren die bij deze sport komt kijken. Hierdoor voelt Nick voor de lezer dichterbij dan zijn partner Sam. Toch is het Sam die in Echo naar voren treedt. Via hem lees je over thema’s als jeugdtrauma, familie en de vraag of je bij je geliefde blijft als diegene ernstig verminkt is. (En het in eerste instantie het uiterlijk was waardoor je voor die persoon viel.)

Echo is een moderne thriller in de traditie van de gothic novel

Hoewel het kernidee achter Echo niet vernieuwend is, is de uitwerking van Olde Heuvelt dat wel. De keuze voor lgbt+-personages in een thriller is verfrissend. De referenties naar verschillende gothic novels passen goed in het ‘sublieme’ Zwitserse alpenlandschap waar bergen volgens de negentiende-eeuwse esthetica de aanschouwer zowel een gevoel van verwondering als van angst geven. De verwerking van de mythe van Prometheus geeft Echo nog meer een literaire inbedding. De schrijfstijl van Olde Heuvelt staat juist weer sterk in contrast met deze literaire traditie. Hij stopt veel Engelse termen en modern taalgebruik in het boek dat goed aansluiten bij een jong(volwassen) leespubliek. Echo begon zeer spannend, maar deze spanning wordt niet meer overtroffen. Ook enkele verhaallijnen komen niet samen of worden minder zorgvuldig uitgewerkt, zoals het grote dodental in het AMC. Voor wie een moderne thriller zoekt die tegelijkertijd weerklank vindt in de traditionele gothic novel, is Echo een steengoede keus.


📖 Ook lezen? Koop hier Echo of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Echo
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.