Het pad van de Roverkoning (De Zeven Sleutels #1): fantasy-debuut sleutelt met chronologieën en perspectieven

14 december 2023
Leestijd: 3 min.
, ,
het-pad-van-de-roverkoning-de-zeven-sleutels-1-tom-rijpert_header

‘Het is geen sprookje, begrijpen jullie dat?’ Met die woorden waarschuwt de verhalenverteller in Het pad van de Roverkoning van Tom Rijpert niet alleen zijn twee nichtjes op wie hij past, maar ook de lezer. De hoofdingrediënten voor zijn verhaal: een gevaarlijke queeste, een bijzonder reisgenootschap en een sleutel (in plaats van een ring). Zo op het oog een klassiek fantasyverhaal, maar Rijpert sleutelt er met zijn meeslepende schrijfstijl en wisselende perspectieven eigenzinnig op los in het eerste deel van de duologie De Zeven Sleutels. Op een regenachtige avond komen zes reizigers samen op een woeste klif in herberg De Laatste Haven van waard Kobold. Toeval of niet, Kobold begrijpt dat hij met dit eigenaardige gezelschap het pad van de Roverkoning zal gaan bewandelen. Op dit pad bevinden zich zeven poorten die uiteindelijk leiden naar een mysterieuze schat. Met de sleutel die Kobold al in het bezit heeft, gaan de zeven reizigers op zoek naar de eerste poort. Gaandeweg hun reis wordt duidelijk dat niet iedereen zuivere intenties heeft.

Avontuur komt gestaag op gang

Rijpert brengt diepgang aan door ieder personage van achtergrond te voorzien. Dit gebeurt nog voordat de reis van start gaat waardoor het echte avontuur gestaag op gang komt. Het pad van de Roverkoning dompelt de lezer onder in diverse tragische gebeurtenissen en de auteur schuwt donkere thema’s als rouw, pesten en eenzaamheid niet. Kobolds reisgenootschap bestaat uit een blinde (maar filosofisch ingestelde) vos, een oude Spinster met voorspellende gaven, Pjotr die muziekdoosjes maakt, een koorddanseres zonder naam, de luidruchtige Abdul de Schim en Ellie die een geheim met zich meedraagt. Daarin is zij trouwens zeker niet de enige, want alle reisgenoten hebben wel iets om te verbergen, naar te verlangen of te verwerken. Omdat de personages erg verschillend zijn, zorgt dit voor duidelijk afgebakende verhaallijnen en een zekere dynamiek in het verhaal. De uiteenlopende settings worden filmisch beschreven en verschuiven van onder meer een ruig berglandschap naar een kille ijsgrot, een bos en een circusterrein.

Het pad van de Roverkoning is een dynamisch fantasy-debuut

De dynamiek wordt nog wat meer versterkt door de manier waarop de personages langzaam met elkaar verbonden raken. Wie van de zeven reisgenoten is nu écht te vertrouwen? Het gezegde ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’ wordt in Het pad van de Roverkoning min of meer letterlijk ingezet. Wat de leeservaring – die jong en oud zal bekoren – nog wat extra’s geeft, is de manier waarop Rijpert met de chronologie van het verhaal speelt. Flashbacks en flashforwards worden slim gecombineerd met wisselende vertelperspectieven. Zo krijgt de lezer op een originele manier telkens een klein stukje informatie toebedeeld om de fantasierijke queeste richting te geven. De sleutels openen in het boek niet enkel poorten, maar creëren voor de personages deuren naar een beter leven, naar mooie herinneringen en (hopelijk) antwoorden op hun prangende vragen in het tweede deel Voorbij de val.


📖 Ook lezen? Koop hier Het pad van de Roverkoning of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Het pad van de Roverkoning (De Zeven Sleutels #1)
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.