De jongen die van de wereld hield: adembenemend wintersprookje over liefde, verwondering en hoop op een betere wereld

25 december 2023
Leestijd: 3 min.
,
de-jongen-die-van-de-wereld-hield-tjibbe-veldkamp_header

Wanneer Vaclav en Zdenka in De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp elkaar op de stadsbrug in Paznau tegen het lijf lopen, ontstaat er uit de vonk die tussen hen overspringt een jongen. Geen gewone jongen, maar een ‘mogelijk kind’. Adem, zoals de jongen zal worden genoemd, leert al snel dat er veel meer mogelijke kinderen zijn. Ze dansen als lichtjes boven de besneeuwde Oost-Europese stad, wachtend tot ze echt tot leven mogen komen. In de tussentijd zijn ze overgeleverd aan gids Barkov die nauwlettend in de gaten houdt hoe de relaties van de verliefde koppels zich ontwikkelen. Als Zdenka Vaclavs briefje verliest en de kans op een tweede ontmoeting daarmee bijna onmogelijk wordt, geeft Barkov de jongen een voorschot op zijn leven. Dit betekent dat Adem mag leven, maar op één voorwaarde: als hij zijn ouders niet op tijd bij elkaar brengt om zo zijn eigen bestaan veilig te stellen, zal hij nooit tot leven komen.

Schipperen tussen licht en donker

Veldkamp schrijft boeken voor kinderen van alle leeftijden en won een Zilveren Griffel met prentenboek Maar eerst ving ik een monster. In zijn nieuwste jeugdboek gaat Adem vol kinderlijke naïviteit op pad. Alles aan het leven vindt hij geweldig: de sneeuw, de mensen en het vooruitzicht van de avonturen die hij op aarde kan gaan beleven. In zijn enthousiasme houdt hij er geen rekening mee dat de wereld ook vol gevaren zit. Veldkamp weet op treffende en invoelende wijze Adem inzicht te geven in de duistere motieven die kunnen schuilen onder de meest onschuldige indrukken: ‘Ik ben wel dom geweest, dacht hij. Het is prima om blij te zijn met de wereld. Zolang je er ook maar voor oppast.’ Ondertussen loopt de zoektocht naar zijn ouders niet zoals Adem had gehoopt. Zijn moeder Zdenka lijkt niets van hem te willen weten en vader Vaclav is betrokken bij illegale activiteiten in de stad. Adems verhaal zal hem alleen maar in de problemen brengen. De gebeurtenissen in De jongen die van de wereld hield schipperen tussen licht en donker. Ze worden passend ondersteund door de mooie zwart-wit illustraties van Mark Janssen waaronder, net als in klassieke sprookjes, een regel tekst staat.

De jongen die van de wereld hield bevat een adembenemende twist

Veldkamp schrijft weloverwogen en verwerkt de naam van Adem op een leuke manier in het boek zodat de lezer begrijpt waarom juist deze naam bij de jongen past. Hij neemt je vanaf de eerste bladzijde mee in de actie van het verhaal. Omdat het tempo hoog ligt, blijft het spannend of Adem zijn ouders bij elkaar kan brengen. Aan de andere kant blijven sommige elementen wat aan de oppervlakte. Zo is Adem soms erg vindingrijk, terwijl hij nauwelijks iets van het leven afweet en nog veel levenslessen moet leren. Jonge lezers zal dit niet storen, en eerlijk: oudere lezers doen er goed aan om zich gewoon door dit magisch-realistisch verhaal te laten meevoeren. De onderliggende boodschap over liefde, verwondering en de hoop op een betere wereld is tijdloos en hartverwarmend. Adem is een doortastend personage en Veldkamp weet de lezer met gemak te ontroeren wanneer Adems missie om de liefde van zijn ouders te winnen anders loopt dan verwacht. De jongen die van de wereld hield is een Pinokkio-achtig wintersprookje met een adembenemende twist.


📖 Ook lezen? Koop hier De jongen die van de wereld hield of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De jongen die van de wereld hield
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.