Pinocchio: remake van Del Toro is uit macaber hout gesneden

12 januari 2023
Leestijd: 3 min.
,

Is Pinocchio uit het juiste hout gesneden?

pinocchio-del-toro_header

Het vader-zoonverhaal over een houtsnijder die droomt van een zoon en een houten jongen die er op zijn beurt van droomt om een échte jongen te zijn, bereikte een wereldwijd publiek na de vertederende Disneyverfilming in de jaren 40 van de vorige eeuw. Inmiddels is het Italiaanse kinderboek Pinocchio van Carlo Collodi al tientallen keren verfilmd. Zoals bij veel sprookjes het geval is, was het verhaal van Collodi een stuk grimmiger dan de lieflijke Disneyfilm. In 2022 verschenen maar liefst twee nieuwe versies van Pinocchio. Behalve de live-action remake van Robert Zemeckis op Disney+, kwam Guillermo del Toro met een stop-motionadaptatie van het Italiaanse sprookje. De maker van The Shape of Water vult het beeld met een treffende cast van handgemaakte poppen en geeft een duistere draai aan het wereldberoemde verhaal van Pinocchio.

De perfecte Italiaanse soldaat

Del Toro neemt de kijker mee naar het einde van de Eerste Wereldoorlog en de roerige jaren erna. Het fascisme heerst in Italië en de Tweede Wereldoorlog dreigt. Uiteindelijk wordt ook het kleine dorpje van houtsnijder Geppetto (David Bradley) getroffen. Het kruisbeeld waar Geppetto in het plaatselijke kerkje aan werkt, raakt verwoest. Al is dat niet het ergste: zijn zoon Carlo (Gregory Mann) komt namelijk tijdens het bombardement om. Verteerd door dit grote verlies, stopt de oude man zijn emoties in het maken van een houten jongen. Wanneer Pinocchio (Mann) op magische wijze tot leven komt, wordt de sprookjesachtige verhaallijn steeds meer verweven met de gruwelen van de oorlog. In het dorp wordt de pratende Pinocchio al snel gelinkt aan duivelse krachten. Maar de imperialistisch leider Podestà ziet in de houten jongen de perfecte Italiaanse soldaat omdat hij niet dood kan gaan. Langzaamaan krijgt Pinocchio een soort heldenstatus, en ontstaat er een strijd tussen hem en Podestàs zoon Lampwick.

Pinocchio maakt niets mooier dan het is

Pinocchio ziet echter meer in een carrière onder leiding van circusdirecteur Count Volpe. Deze wending brengt wat luchtige scenes in de film, vol wervelende bijfiguren. Lang duren ze niet, want de poppenkastshow blijkt de perfecte attractie om propaganda te maken ten gunste van fascistisch leider Mussolini. Del Toro verwerkt in zijn versie van Pinocchio enkele verhaalelementen die iedereen kent. Het misbruik van de houten pop, het verlangen naar menselijkheid, Geppettos rouw en Cricket de verhalenverteller komen allemaal voorbij. Toch ademt de film een grimmige horrorsfeer. De poppen met hun scherpe hoeken en lange poten zien er onheilspellend uit. Del Toro maakt van Pinocchio een ware verzetsheld en stopt zware thema’s in de plot die de houten jongen bespreekt met de Wood Sprite wanneer hij zich tussen leven en dood beweegt. Dit maakt het voor kijkers – en zeker voor jonge kijkers – een vrij beladen film met een einde dat exact zo beklemmend is als je verwacht. In Pinocchio wordt niets mooier gemaakt dan het is. Del Toro zet daarmee een memorabele remake neer die er prachtig uitziet én bovendien uit het juiste hout gesneden is.


Eindoordeel: Guillermo del Toro's Pinocchio (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

Behalve de remake op Disney+, kwam ook Guillermo del Toro in 2022 met een eigen (macabere) stop-motionadapatie van het bekende Italiaanse sprookje Pinocchio. Del Toro neemt de kijker mee naar het einde van de Eerste Wereldoorlog en de roerige jaren erna. Het fascisme heerst in Italië en de Tweede Wereldoorlog dreigt. Uiteindelijk wordt ook het kleine dorpje van houtsnijder Geppetto getroffen. Verteerd door een groot verlies, stopt de oude man zijn emoties in het maken van een houten jongen. Wanneer de jongen op magische wijze tot leven komt, wordt de sprookjesachtige verhaallijn steeds meer verweven met de gruwelen van de oorlog. In Pinocchio wordt niets mooier gemaakt dan het is. Del Toro zet daarmee een memorabele remake neer die zeer gedetailleerd is uitgewerkt én bovendien uit het juiste hout gesneden is.

Pinocchio is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Guillermo del Toro, Alexander Bulkley e.a. | Voice Cast: Gregory Mann, David Bradley, Ewan McGregor, e.a. | Scenario: Guillermo del Toro, Carlo Collodi, e.a. | Duur: 117 min. | Genre: Animation, Drama, Family | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.