Lampje: familieserie laat wonderlijk licht schijnen op donkere thema’s

9 januari 2023
Leestijd: 3 min.
,
Uit het juiste (helden)hout gesneden.
lampje-serie_header

Samen met haar vader Augustus (Gijs Naber) woont de elfjarige Lampje (Lotte Jonker) in een vuurtoren die nog net aan het vasteland vastzit. Omdat Augustus moeizaam loopt, neemt Lampje heimelijk de taak op zich om iedere avond de vuurtorenlamp aan te steken. Sinds de dood van haar moeder hebben Lampje en haar vader het niet breed. Na het beklimmen van de eenenzestig treden hoopt het meisje steevast dat er nog genoeg lucifers in het doosje zitten. Op een stormachtige avond slaat echter het noodlot toe. Lampje ontdekt dat er in de vuurtoren geen enkele lucifer meer te vinden is. De vuurtorenlamp blijft uit, met alle gevolgen van dien. Augustus neemt de schuld op zich, waarna hij zeven jaar lang wordt opgesloten en Lampje naar het Zwarte Huis wordt gestuurd.

Een wonderlijk avontuur

‘Daar woont een monster’, stamelt Lampje bij de poort van het dreigende landhuis. Haar juf is vastbesloten. Ook als huishoudster Martha (Els Dottermans) laat doorschemeren dat het Zwarte Huis eigenlijk geen plek is voor kinderen, is ze niet op andere gedachten te brengen. Lampje gaat in de schaduwrijke woning van de Admiraal aan de slag met huishoudelijke klusjes. Ze leert Martha gaandeweg beter kennen, evenals de stille Lennie. Het duurt niet lang voordat het nieuwsgierige meisje het grootste geheim van het huis ontmantelt: een monster dat zich in een van de kamers schuilhoudt onder het bed. De vierdelige serie Lampje volgt nauwgezet het gelijknamige jeugdboek van Annet Schaap dat in 2018 de Gouden Griffel won en vervolgens internationaal succes verwierf. Na haar verbanning uit de vuurtoren van haar vader, ontvouwt zich voor Lampje een wonderlijk avontuur langs monsters, onstuimige zeeën, een buitenissige kermis en piratenschepen.

Lampje treedt in de voetsporen van andere verfilmde heldinnen

Hoe fabelachtig dit ook klinkt, Lampje laat evenzeer licht schijnen op donkere thema’s. Zo vervullen rouw, discriminatie, verlies en een stroeve band tussen vader en dochter belangrijke rollen in het verhaal. Jonker – gekozen uit maar liefst achthonderd meisjes – laat Lampje vaak zwijgen, maar weet met haar blik de gevoelde emoties subtiel en krachtig over te brengen. Ook de andere personages worden overtuigend vertolkt. De productie van Mieke de Jong zet daarnaast een treffende sfeer neer die doet denken aan vervlogen tijden, en tegelijkertijd tijdloos is. De melancholische piratenliederen en dromerige filmlocaties in Frankrijk en België, dragen hier sterk aan bij. Vooral de eerste twee afleveringen weten de lezer mee te voeren naar een sprookjesachtige wereld. Hoewel de plot daarna wat gehaast en minder uitgediept voelt, blijkt Lampje met haar ijzersterke doorzettingsvermogen uit het juiste (helden)hout gesneden te zijn. Moeiteloos treedt ze daarmee in de voetsporen van andere verfilmde heldinnen als Matilda en Pippi Langkous.


Eindoordeel: Lampje (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.5

Samenvatting

Naar het gelijknamige boek van Annet Schaap volgt VPRO-serie Lampje de dappere dochter van een vuurtorenwachter. Omdat haar vader Augustus moeizaam loopt, zorgt Lampje er iedere avond voor dat de lamp van de vuurtoren brandt. Op een stormachtige avond slaat echter het noodlot toe. De lucifers zijn op. De lamp blijft uit, met alle gevolgen van dien. Lampje wordt naar het Zwarte Huis gestuurd en er ontvouwt zich een wonderlijk avontuur. De serie laat evenzeer licht schijnen op donkere thema’s. Hoewel de plot in de laatste twee afleveringen wat gehaast en minder uitgediept voelt, blijkt Lampje met haar ijzersterke doorzettingsvermogen uit het juiste (helden)hout gesneden te zijn.

Lampje is te zien op NPO Start.

Regie & Productie: Margien Rogaar, Pieter Kuijpers, e.a. | Cast: Lotte Jonker, Gijs Naber, Els Dottermans, e.a. | Scenario: Mieke de Jong | Duur: 4 x 40 min. | Genre: Adventure, Drama, Family | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.