Het nieuwe jaar is begonnen, maar vandaag blik nog een laatste keer terug op 2022. Een paar dagen geleden vertelde ik over mijn leesjaar, schreef ik over de boeken die ik heb gelezen en liet ik mijn persoonlijk leesoverzicht zien. In deze post vat ik mijn 2022 samen in films, series en muziek.
2022 in films
Drive My Car (Ryusuke Hamaguchi) – filmrecensie
Oscarwinnaar Drive My Car volgt Yusuke, een regisseur en acteur die een ogenschijnlijk gelukkig huwelijk heeft met scenarist Oto. Wanneer zij plotseling komt te overlijden, blijft Yusuke achter met gevoelens van woede en schuld. Twee jaar later reist hij voor een theaterproductie naar Hiroshima. Daar vindt hij een zielsverwant in zijn chauffeur Misaki. Drive My Car is gebaseerd op een kortverhaal uit Haruki Murakami’s verhalenbundel Mannen zonder vrouw. Door middel van een intieme wisselwerking tussen tekst en stilte, wordt de kijker gedurende drie uur getrakteerd op een melancholische roadtrip door de menselijke psyche.
The Lost Daughter (Maggie Gyllenhaal)
In The Lost Daughter gaat Leda Caruso op vakantie naar het zonnige Italië. Op het strand ontmoet ze toevallig een jonge moeder en haar dochtertje. Ze raakt geobsedeerd door de twee. Onwillekeurig wordt Leda meegesleurd door haar eigen herinneringen en een verlies dat ze nog altijd niet goed heeft verwerkt. The Lost Daughter vertoont een knap staaltje acteerwerk van o.a. Olivia Colman. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Elena Ferrante en bevat worstelingen van vrouwen in een psychologisch jasje zoals we van Ferrante gewend zijn.
The Sea Beast (Chris Williams) – filmrecensie
In The Sea Beast droomt wees Maisie Brumble van een heldhaftig leven. Ze gaat op in haar avonturenboek vol heldendaden van monsterjager Jacob Holland. Wanneer ze de kans krijgt, sluipt Maisie op een avond op het roemruchte schip van Holland: Inevitable. Samen met zijn bemanning gaat ze op jacht naar een gevaarlijke rode zeeduivel. Maar wanneer het noodlot toeslaat, zijn Maisie en Jacob op elkaar aangewezen. Gaandeweg ontdekken ze dat de zeebeesten niet zo slecht zijn als ze dachten. The Sea Beast is een avontuurlijke animatiefilm voor jong en oud vol actie en humor.
Bubble (Wit Studio) – filmrecensie
Voor de animefilm Bubble werkte Wit Studio samen met Netflix. Het verhaal volgt einzelgänger Hibiki die na een klimaatramp samen met zijn parkourteam in het vernietigde Tokyo verblijft. Op internet zijn ze een hit, maar Hibiki kan de geheimzinnige melodie die hij hoort niet uit zijn hoofd zetten. Na een ongelukkige val, ontmoet hij het mysterieuze meisje Uta. Er ontstaat een kalverliefde en gaandeweg ontdekken de twee meer over de bubbels die de stad teisteren.
Pinocchio (Guillermo del Toro) – filmrecensie
Behalve de remake op Disney+, kwam ook Guillermo del Toro met een eigen (macabere) stop-motionadapatie van het bekende Italiaanse sprookje Pinocchio. Del Toro neemt de kijker mee naar het einde van de Eerste Wereldoorlog en de roerige jaren erna. Het fascisme heerst in Italië en de Tweede Wereldoorlog dreigt. Uiteindelijk wordt ook het kleine dorpje van houtsnijder Geppetto getroffen. Verteerd door een groot verlies, stopt de oude man zijn emoties in het maken van een houten jongen. Wanneer de jongen op magische wijze tot leven komt, wordt de sprookjesachtige verhaallijn steeds meer verweven met de gruwelen van de oorlog.
2022 in series
The Journalist (Michihito Fujii) – serierecensie
In The Journalist is journaliste Anna Matsuda een aantal schandalen op het spoor. De Japanse thrillerserie volgt naast Anna verschillende personages, en op die manier worden corruptie, persvrijheid, desinformatie, work-life balance en de worstelingen tijdens de banenjacht behandeld. Op psychologisch vlak is de serie bijzonder sterk uitgewerkt. De ontknoping is daarentegen wat gehaast, al is de reden hiervoor simpel: in zes afleveringen is de ruimte te beperkt om ontdekkingen gestaag te onthullen. The Journalist is een aanrader voor liefhebbers van thrillers, journalistiek én Japan.
Twee zomers (Tom Lenaerts; Brecht Vanhoenacker) – serierecensie
Een groep vrienden komt dertig jaar na een noodlottige zomer in 1992 weer bij elkaar. Maar wat een gezellig verjaardagsweekend had moeten worden, krijgt al snel een grillige wending wanneer Peter een filmpje ontvangt met schokkende beelden. Als hij geen aanzienlijk bedrag in Bitcoins overmaakt, zal het filmpje worden verspreid. De Vlaamse serie Twee Zomers navigeert tussen een zomers drama, een zinderende thriller en een ethisch dilemma. Zware thema’s als groepsdruk, grensoverschrijdend gedrag en jaloezie komen aan bod. De verhouding tussen dader, medeplichtigen en slachtoffer is jammer genoeg uit balans. Twee Zomers komt stroperig op gang waarna de plot toewerkt naar een zinderend slot.
Heartstopper (Euros Lyn) – serierecensie
Heartstopper volgt de bijna vijftienjarige Charlie Spring die, sinds hij op school uit de kast is gekomen, wordt gepest. Wanneer hij Nick Nelson, de ster van het rugbyteam, ontmoet, blijken de twee jongens het heel goed met elkaar te kunnen vinden. Nick begint te twijfelen aan zijn geaardheid en Charlie voelt zich voor het eerst écht begrepen. Heartstopper baseert zich op de succesvolle graphic novels van Alice Oseman. Naast Nick en Charlie spelen Tao en Elle en het koppel Tara en Darcy een rol. Heartstopper gaat af en toe best de diepte in aan de hand van bekende coming-of-age problematiek. Uiteindelijk overwint de positieve luchtige sfeer, en is Heartstopper vooral een schattige serie die je (queer) hart doet smelten.
The Watcher (Ian Brennan; Ryan Murphy) – serierecensie
In Netflixhit The Watcher laat de familie Brannock het drukke New York City achter zich en betrekken een statige villa in Westfield, New Jersey. Na kennismaking met enkele excentrieke buurtbewoners, ontvangen ze een brief van The Watcher. Deze briefschrijver bedreigt de Brannocks, en schijnt ook van alles over hen te weten. Wat volgt is een smeulende, psychologische thriller met een hoog whodunnit-gehalte wanneer je op zoek gaat naar de identiteit van The Watcher. Deze zevendelige serie is sterk geacteerd, heeft een raadselachtige spanning en is een aanrader als je van slow burn houdt.
Dahmer (Ian Brennan; Ryan Murphy) – serierecensie
Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022) is een nieuwe poging om de psyche van de lugubere seriemoordenaar Jeffrey Dahmer te ontleden. Scenarioschrijvers Ian Brennan en Ryan Murphy duiken in het leven van Dahmer die opgroeit in de jaren 60 binnen een problematisch gezin. Door middel van flashbacks en flashforwards probeert de serie helderheid te scheppen over waarom Dahmer maar liefst 17 jongens en mannen heeft vermoord, en waarom hij zo lang zijn gang kon gaan. Dahmer slaagt hier niet in, en slaat tevens de plank mis met de wijze waarop racisme wordt aangekaart. Desondanks is Dahmer geen slechte serie dankzij een traag plot, sterk acteerwerk en een beklemmende sfeer die zich nestelt onder je huid.
Mijn 2022 in films, series en muziek is niet compleet zonder wat missers en guilty pleasures. Zo keek ik enorm uit naar de release van 1899 van de makers van het fantastische Dark. Helaas werd 1899 voor mij een behoorlijke tegenvaller, zo jammer! Aan het begin van de zomer genoot ik van First Kill, een serie die misschien niet zo goed was, maar wel een guilty pleasure bingewatch werd (denk aan het niveau Twilight en je zit warm… of eh, in dit geval koud!) Ook van Amazon Prime Video’s The Wheel of Time genoot ik best wel, al gooit het je wel even in het diepe als je niet de boeken van Robert Jordan hebt gelezen. Tot slot schreef ik voor AniWay Magazine een artikel over Blue Period. Deze animeserie over kunst begon goed, maar gaandeweg raakte ik toch wat verstrikt in de stroperige plot.
2022 in muziek
Eind november was het weer zover: de Spotify Wrapped. In totaal luisterde ik 11.613 minuten naar Spotify. Ik luisterde naar 392 verschillende artiesten en mijn favoriete album van het jaar was Ghostlight van Poets of the Fall. Ook berekende Spotify mijn luisterpersoonlijkheid, wat dat inhoudt kun je hieronder lezen! 😊
Best gelezen artikelen in 2022
Het eind van het jaar is het moment om even te kijken welke artikelen het vaakst werden gelezen op Eline schrijft hier. In 2022 waren dat:
- Boekrecensie – Daar waar de rivierkreeften zingen: biologerende debuutroman over opgroeien in de wildernis
- Filmrecensie – 8 Rue de l’Humanité: filmhuisfilm levert excentrieke combinatie van corona en comedy
- Boekrecensie – Norwegian Wood: Japanse bildungsroman over de keerzijde van liefde
- Boekrecensie – De geniale vriendin: verrassende vriendschap tussen twee tegenpolen
- Event – Candlelight The Best of Anime: een sfeervol alternatief avondje uit in Amsterdam
- Serierecensie – Kastanjemanden: lugubere Nordic noir in herfsttinten
- Boekrecensie – Mijn moeder wil mijn naam niet weten: een ontstemde familiegeschiedenis gebaseerd op historische feiten
- Boekrecensie – Gemmetje Victoria: tragisch levensverhaal kaart misstanden aan in de jeugdzorg
- Filmrecensie – Oscar et la dame Rose: een vertederend Frans sprookje
- Filmrecensie – Into the Wild: avontuurlijke biografie over tragische cultheld
2022 was voor mij een prima jaar op het gebied van films, series en muziek. Voor 2023 heb ik weer wat nieuwe ideetjes borrelen voor mijn blog. Om op de hoogte te blijven van alles wat ik lees, kijk, schrijf en van redactiewerk voorzie, kun je mij volgen op Instagram en mijn andere socialmediakanalen. Alle goeds voor 2023 gewenst aan iedereen die dit leest! 🙂
Lees ook mijn 2021 in films, series en muziek.
Wat zijn jouw favoriete films, series en muziek van 2022? 😊
- Daantje, de wereldkampioen: een fazant-tastisch vader-zoon avontuur - 12 september 2024
- Extreem luid & ongelooflijk dichtbij: berouwende puzzeltocht door New York - 9 september 2024
- Een lied voor Achilles: traditionele hervertelling van de Ilias bezingt epische queer liefde - 2 september 2024
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Geen reacties