First Kill: eigentijds vampierverhaal is guilty pleasure om je in vast te bijten

30 juni 2022
Leestijd: 4 min.
,
Smaakt de rush van een First Kill naar meer?
first-kill-netflix_header

Vampiers komen al eeuwenlang in volksverhalen van uiteenlopende culturen voor. Het beeld van dit mythische bloeddorstige wezen zoals we dat nu kennen, dateert echter pas uit de negentiende eeuw. Met de opkomst van gothic novels begonnen mensen steeds meer interesse te krijgen in verhalen over ‘ondoden’ die snakten naar mensenbloed. Buitengewoon populair werden gothic novels The Vampyre van John William Polidori en Dracula van Bram Stoker. Netflixserie First Kill borduurt voort op deze traditie. Na Twilight geeft het een eigentijdse draai aan het klassieke vampierverhaal door te experimenten met diversiteit en inclusie. Een veelbelovende premisse, maar of het ook daadwerkelijk smaakt naar meer…

Vampiers en monsterjagers

First Kill volgt de familie Fairmont. Macht en invloed zijn hen op het lijf geschreven. Vader Sebastiaan is politicus, en via moeder Margot stammen tienerdochters Elinor en Juliette af van een invloedrijke vampierfamilie die over de krachtige Emerald Malkia heerst. Elinor neemt het vampier-zijn al behoorlijk serieus. Voor scholier Juliette kan elk moment een spannende tijd beginnen. Het zal niet lang meer duren voor haar verlangen naar bloed ontwaakt en ze haar ‘first kill’ zal plegen. Zolang Juliette maar wegblijft van alles wat zilver is, vermoedt niemand in het dorpje iets over haar ware aard. Ook beste vriend – en comic relief – Ben niet, met wie ze een buitenbeentje is op school. Ben worstelt met zijn gevoelens voor Noah. Juliette heeft een oogje op nieuweling Calliope Burns. Wat Juliette niet weet, is dat Calliope een monsterjager-in-opleiding is. Al haar hele leven traint ze voor háár ‘first kill’. De lat ligt hoog, want met twee oudere broers die allebei succesvolle monsterjagers zijn, is de druk om te presteren aanzienlijk.

Verbonden door het noodlot

Dat Juliettes instinct nu juist net geactiveerd wordt door Calliope is onvermijdelijk. Maar dat Calliope met haar monsterjagersbloed tegen Juliette is opgewassen, komt als een verrassing. Na hun confrontatie botsen hun wederzijdse gevoelens voor elkaar met hun jachtinstinct en drang naar bloed. Er ontstaat een vete tussen de familie Fairmont en Burns. Een ontwikkeling die doet denken aan de vampiers tegen de wolven uit Twilight. Om hier iets aan te doen, geeft First Kill de plot een Shakespeareaanse twist door een lijn te leggen met de tragedie Romeo & Juliet. Net als dit liefdeskoppel zijn Juliette en Calliope verbonden door het noodlot, en hier speelt de serie op eigentijdse wijze op in. Hun gevoelens brengen niet alleen hun families in gevaar, maar druisen ook lijnrecht in tegen wat van ze wordt verwacht in het leven. Dit biedt voeding voor thema’s als loyaliteit, bestemming en het trouw blijven aan jezelf.

First Kill is een ‘cheesy’ guilty pleasure

First Kill is gebaseerd op een kortverhaal van bestsellerauteur V.E. Schwab (Het onzichtbare leven van Addie LaRue) en werd geproduceerd door onder meer Emma Roberts. De drang om het anders aan te gaan pakken is in deze samenwerking tussen millennials dan ook sterk aanwezig. Zo is rekening gehouden met een diverse cast, en gekozen voor een sterke LGBT+ verhaallijn. De serie bevat daarnaast genoeg ruimte om realistische tienerproblemen uit te werken. De actie spat van het scherm wanneer mythische wezens elkaar te lijf gaan, en R&B nummers knallen geregeld uit je speakers. Minder zijn de voorspelbare dialogen en het matige acteerwerk (met als absoluut dieptepunt: ‘I ate your…’). Ook de rommelige verhaallijnen vol melodrama doen de serie geen goed. Eigenlijk laat First Kill de kijker pas de allerlaatste aflevering écht op het puntje van de stoel zitten. Voor liefhebbers van vampierverhalen, inclusief verzameling van zo ongeveer alle clichés die binnen het tienerdrama genre te vinden zijn, is First Kill echter wel een uitstekende guilty pleasure om zich in vast te bijten.


Lees ook mijn recensie van Vampire Knight.

Eindoordeel: First Kill (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
2

Samenvatting

In Netflixserie First Kill valt vampier Juliette Fairmont als een blok voor haar nieuwe klasgenoot Calliope Burns. Terwijl haar drang naar bloed ontwaakt, blijkt Calliope uit een krachtige familie van monsterjagers te komen. Allebei de meiden zijn vastbesloten om binnenkort hun ‘first kill’ te doen. Er ontstaat een vete tussen de Fairmonts en de Burns die lijnrecht indruist tegen de gevoelens die tussen Juliette en Calliope opvlammen. First Kill brengt een verfrissende millennial versie van het klassieke vampierverhaal door te experimenteren met diversiteit en inclusie. De serie heeft een sterke LGBT+-verhaallijn en werkt realistische tienerproblemen uit. Maar het zit daarnaast ook vol clichés, melodrama en oppervlakkige dialogen die het tot een guilty pleasure bingewatch maken.

First Kill is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Eriq La Salle, Emma Roberts, e.a. | Cast: Sarah Catherine Hook, Imani Lewis, Elizabeth Mitchell, e.a. | Scenario: V.E. Schwab, Bryce Ahart, e.a. | Duur: 8 x 50 min. | Genre: Drama, Horror, Mystery | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.