Wrap Up: Top Tien 2021 (#2) – Films, Series en Muziek

30 december 2021
Leestijd: 13 min.
,

Zijn jullie klaar voor Oud en Nieuw? Eerder deze week maakte ik mijn favoriete boeken bekend die ik in 2021 gelezen. Vandaag sluit ik het jaar af door in mijn laatste post terug te blikken op mijn Top Tien: Films, Series en Muziek. Veel films verschenen dit jaar ook op streamingdiensten. Mijn gekeken series begon ik voor het overzicht bij te houden op MijnSerie. Welke films, series en muziek staan er dit jaar in mijn Top Tien? 😊

Top Tien 2021: Films

Ammonite (Francis Lee)

Paleontoloog Mary Anning runt samen met haar moeder een fossielenwinkeltje. Ze vult daarnaast haar dagen op het kiezelstrand van Lyme Regis waar ze fossielen uitgraaft. Onder de namen van haar mannelijke collega’s komen deze vondsten in grote Britse musea terecht. Wanneer Mary op een dag bezoek krijgt van het rijke echtpaar Murchison, krijgt ze de opdracht om een tijdje op de depressieve Charlotte te passen. Ammonite is een biografische film met fictieve elementen, weinig dialogen maar vol wezenlijke thema’s. Met rollen voor Kate Winslet en Saoirse Ronan.

Silver Skates (Michael Lockshin) – RECENSIE

Als de jonge Matvey op een dag ontslagen wordt als broodbezorger, sluit hij zich aan bij een bende straatrovers. Tijdens een uit de hand gelopen grap, ontmoet hij Alisa, de adellijke dochter van de minister. Alisa wil studeren, maar de wetten van Rusland verbieden vrouwen om hoger onderwijs te volgen. Terwijl ze in plaats daarvan wordt uitgehuwelijkt aan een graaf, bloeit er tussen Matvey en Alisa een verboden liefde op. Silver Skates speelt zich af in Sint-Petersburg. Het verhaal schotelt de kijker een romantische, winterse film voor over hoop en het volgen van je eigen weg.

De Slag om de Schelde (Matthijs van Heijningen)

In 1944 vindt in Zeeland en West-Brabant een beslissende slag plaats die ruim 10.000 slachtoffers eiste. De Slag om de Schelde gaat over dit gevecht tussen de Duitsers en de geallieerden. De Nederlandse film volgt een Nederlandse nazisoldaat, de Britse piloot William en de Zeeuwse Teuntje die als verzetsstrijdster haar broer uit de handen van de Duitsers probeert te houden. Aan de hand van deze jonge personages toont De Slag om de Schelde op een zeer realistische manier de bloederige strijd in aanloop naar de bevrijding van Europa. Met sterke rollen voor Susan Radder en Gijs Blom.

Words Bubble Up Like Soda Pop (Sublimation, Signal.MD) – RECENSIE

In een winkelcentrum botsen de stille Cherry en energieke Smile tegen elkaar op. Ze verwisselen per ongeluk hun telefoons. Vanaf dat moment ontmoeten de twee meerdere keren. Samen besluiten ze een oude platenverkoper te helpen om een zoekgeraakte lp te vinden. Words Bubble Up Like Soda Pop is een kleurrijke animefilm die een luchtige, zomerse sfeer heeft en een schattige en muzikale verhaallijn bevat.

Passing (Rebecca Hall)

Na ruim tien jaar ontmoet Rene haar jeugdvriendin Clare in een restaurant. De twee houden contact. Rene is een zwarte vrouw in New York die een rustig leven leidt. Ook Clare is goed terechtgekomen en woont met haar man in Chicago. Het enige waarin de twee van elkaar verschillen, is dat Clare net doet alsof ze wit is. Vanwege haar lichtere huidskleur is dit mogelijk. Door het groeiende racisme in de stad borrelen er ook bij Rene vragen op. Passing is letterlijk in zwart-wit gefilmd wat de film nog meer kracht geeft. Een bij vlagen ondoorgrondelijke filmhuisfilm over vriendschap, racisme en identiteit.

Top Tien 2021: Series

Dickinson (Alena Smith) – RECENSIE

Emily Dickinson is een van de bekendste namen uit de Amerikaanse literatuur. Pas na haar dood kreeg haar werk veel lof. De serie Dickinson zoomt in op Emily Dickinsons turbulente leven als jongvolwassene. Hierin staan de totstandkoming van haar werk en haar complexe vriendschap met Susan Gilbert centraal. Het kostuumdrama ademt hedendaags door de muziekkeuze, en het gebruik van moderne taal. Het derde en laatste seizoen van Dickinson is eind 2021 uitgebracht.

Wonder Egg Priority (CloverWorks) – RECENSIE in AniWay 64

Heb je zin in een bizarre kijkervaring? Dan biedt Wonder Egg Priority precies waar je naar verlangt. Deze serie van CloverWorks volgt de blauwharige Ai die op een dag een verrassingsei uit een automaat trekt. Ze komt via dit ei terecht in een parallelle wereld waarin ze drie andere meiden ontmoet. Samen met hen probeert ze tienermeisjes te redden door hun demonen te verslaan. Maar dan blijkt ieder van hen zelf met psychische problemen te worstelen die langzaamaan terrein winnen… Wil je mijn recensie van Wonder Egg Priority lezen? Dat kan in AniWay 64 😊

Navillera (Dong Hwa-Han) – RECENSIE

De 23-jarige Chae-Rok is een danstalent. Terwijl hij traint voor een belangrijke balletwedstrijd, ontmoet hij de 70-jarige Deok-Chul. De gepensioneerde man zijn hele leven lang al gedroomd om balletdanser te worden, en woont vanaf dat moment steevast de trainingen van Chae-Rok bij. Chae-Rok traint echter liever alleen. Ze houden een weddenschap: als Deok-Chul een balletoefening lang genoeg kan volhouden, zal Chae-Rok de oude man les geven. Navillera is een hartverwarmende serie over jong zijn en ouderdom, en het najagen van (vergeten) dromen.

The Queen’s Gambit (Scott Frank)

Beth Harmon leert op jonge leeftijd schaken van de conciërge in het tehuis waar ze na de dood van haar moeder verblijft. The Queen’s Gambit volgt haar weg naar roem als internationaal schaaktalent. Daarnaast volgt de miniserie, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Walter Tevis, haar worstelingen als vrouw in de door mannen gedomineerde schaakwereld en haar verschillende verslavingen. Met Golden Globe-winnaar Anya Taylor-Joy in de hoofdrol.

Squid Game (Hwang Dong-Hyuk) – RECENSIE

Op Netflix werd Squid Game een korte tijd een enorme hit. Seong Gi-Hun is werkloos en kan zijn vrouw geen alimentatie betalen en niet zorgen voor hun dochtertje. Als hij een uitnodiging krijgt om op een geheime locatie heel veel geld te verdienen, stemt Gi-Hun gretig in. Samen met honderden andere spelers moet hij kinderspellen spelen. Naarmate de Spelen vorderen, moeten de deelnemers een steeds grotere prijs betalen. Squid Game is een sterke Koreaanse thrillerserie die maatschappelijke problemen aankaart en psychologische concepten uitdiept. Inmiddels is bekend dat de serie waarschijnlijk ook een derde seizoen krijgt!

Top Tien 2021: Wrapped door Spotify

Op 1 december was het weer zover: Spotify lanceerde de jaarlijkse Spotify Wrapped. Ook dit jaar kwam de streamingdienst met enkele creatieve manieren om te laten zien hoe het muziekjaar van de gebruikers eruitzag. Zo introduceerden ze de ‘audio-aura’ die bij mij groen met paars was en mijn muzikale stemmingen typeert als rustig en krachtig 😆 en heb ik mijn favoriete nummer 306 keer geluisterd. Meer muziek van 2021:

 • Geluisterde artiesten: 546
 • Favoriete genre: New Wave
 • Geluisterde minuten: 15.436
 • Meest gestreamde nummer van 2021: Blijven slapen van Snelle en Maan

Top Tien best gelezen artikelen in 2021

Ieder jaar kijk ik welke artikelen op Eline schrijft hier het vaakst werden gelezen. In 2021 is het bereik van mijn website opnieuw gegroeid. Welke artikelen zijn het meest bezocht? Dit is mijn top tien van 2021:

 • Filmrecensie – Oscar et la Dame Rose: een vertederend Frans sprookje
 • Boekrecensie – Daar waar de rivierkreeften zingen: biologerende debuutroman over opgroeien in de wildernis
 • Boekrecensie – Norwegian Wood: Japanse bildungsroman over de keerzijde van liefde
 • Serierecensie – Alias Grace: haalt de innerlijke detective in je naar boven
 • Boekrecensie – De geniale vriendin: verrassende vriendschap tussen twee tegenpolen
 • Filmrecensie – Into the Wild: avontuurlijke biografie over tragische cultheld
 • Boekrecensie – Viktor: ingrijpende familieportret dat wegleest als een roman
 • Boekrecensie – The Circle: een dystopie van dubbelglas
 • Serierecensie – Death Note: wereldverbeteraar of massamoordenaar?
 • Boekrecensie – Strafkind: waargebeurd verhaal over het afschuwelijke leven in meisjesinternaten
kinderboeken_redactie

2021 was een jaar met vaccinaties, voorzichtige uitjes, en ik heb zelfs weer een concert bijgewoond! Ik heb mijn blog in 2021 nog meer zien groeien en fijne, nieuwe samenwerkingen aan mogen gaan. Ook dit jaar recenseerde ik met veel plezier voor Hebban, creëerde en redigeerde ik teksten bij een tekstbureau en schreef ik artikelen voor AniWay Magazine. Daarnaast heb ik via Eline schrijft hier een flinke stapel recensie-exemplaren mogen ontvangen en kwamen de eerste redigeer- en corrigeerklussen voor manuscripten binnen. Zo mocht ik de redactie doen van twee kinderboeken (zie foto) en werkte ik daarnaast aan een roman en enkele thrillers die in 2022 uit zullen komen. Ik ben hier allemaal erg dankbaar voor 😊 Ook aankomend jaar wil ik mij weer inzetten om boeken te recenseren, teksten te schrijven en de redactie voor manuscripten te verzorgen. Voor nu wens ik iedereen die dit leest een gezond 2022! 😉


Lees ook mijn Wrap Up: Top Tien Films, Series en Muziek van 2020.

Wat is jouw favoriete film, serie en muziek van 2021? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.