Navillera: tijdloos Koreaans balletdrama danst als een vlinder

12 juli 2021
Leestijd: 5 min.
, ,
Navillera danst op de klanken van een jeugddroom.
navillera-netflix_header

De laatste tijd besluiten steeds meer streamingdiensten zich op de adaptatie van Webtoons te storten. Een goed voorbeeld hiervan is Crunchyroll. De dienst heeft inmiddels enkele Original Series gecreëerd door populaire webstrips als Tower of God en The God of High School in animeseries om te zetten. Natuurlijk kan Netflix op dit front niet achterblijven. Zo beten zij zich vast in Navillera: Like a Butterfly (2017). Deze hartverwarmende webtoon van schrijver HUN en illustrator Ji-Min was een hype op het Koreaanse Daum en de comic is in het Engels te lezen op Tapas. Dankzij Netflix is het nu voor het grote publiek onder de naam Navillera (2021) te zien als liveaction dramaserie.

Een verloren jeugddroom fladdert op

Navillera volgt de 70-jarige Sim Deok-chul (Park In-Hwan). Als gepensioneerde postbezorger heeft hij moeite om zijn dagen zinvol te benutten nu hij niets meer omhanden heeft. Tot hij op een dag een balletstudio binnenwandelt en daar de 23-jarige getalenteerde Lee Chae-rok (Song Kang, Netflix’ Sweet Home) ziet dansen. De oude man wordt herinnerd aan zijn jeugddroom. Als jongen wilde hij namelijk graag op balletdansen. Helaas is deze droom nooit in vervulling gegaan: Deok-chuls vader vond ballet niets voor jongens. Meneer Sim heeft het verder nooit met iemand over zijn liefde voor ballet gehad; ook zijn vrouw en kinderen weten dit niet. Als bejaarde man besluit Deok-chul zijn kans te pakken, en hij spreekt Chae-rok aan. Samen met zijn trainer gaat Chae-rok een weddenschap aan met de oude man. Als Deok-chul een balletpose lang genoeg kan volhouden, zal Chae-rok hem de basisbewegingen van ballet bijbrengen. Deok-chul slaagt voor de test. Hij gaat in het diepste geheim balletlessen volgen bij Chae-rok – met alle gevolgen van dien.

De problemen van een twintiger

Wie denkt dat Chae-roks enige worsteling in het leven bestaat uit het op topniveau blijven dansen, heeft het mis. Zo dealt de jonge twintiger met heftige familieproblemen. De kijker ontdekt dat Chae-roks vader al jarenlang in de gevangenis zit. Daarnaast wordt de jongen gehaat door Yang Ho-beom die ooit zijn beste (voetbal)vriend was. Wanneer Chae-rok Ho-beom op straat met zijn groep vrienden tegenkomt, loopt dit meermaals uit op een vechtpartij. Om na de intensieve ballettraining niet alleen in zijn appartement te hoeven zitten, heeft Chae-rok – tegen het advies van zijn trainer in – nog een aantal bijbaantjes. Geen wonder dus dat Chae-rok niet bepaald zit te wachten om óók nog een bejaarde man balletles te gaan geven. Wat is daarvan het nut, bovendien?

Levenslessen in Navillera

Voordat Chae-rok het goed en wel beseft, heeft Deok-chul zich als ‘leerling-manager’ in zijn leven gewurmd. Zo redt de bejaarde man hem van Ho-beom en zijn vrienden. Ook zorgt hij voor de twintiger wanneer hij zich niet goed voelt. De levenslessen vloeien in Navillera rijkelijk. Chae-rok maakt kennis met Deok-chuls vrouw die gelijk weg van hem is en ontmoet zijn twee zoons en dochter. De jongen ervaart op die manier het familiegevoel dat hij zelf niet heeft gekend. Navillera zoomt daarnaast in op de onderliggende familiedynamiek van de Sims en de problemen die zelfs in de beste families voorkomen. Jongste zoon Seong Gwan ziet het werk als arts niet meer zitten en experimenteert met een leven als documentairemaker. Andere zoon Seong San heeft het er juist moeilijk mee dat zijn vrouw wil gaan werken en zijn dochter maar geen werk kan vinden. Tot slot lukt het dochter Seong Suk niet om zwanger te raken. En dan is het ook nog maar de vraag hoe de familie Sim zal reageren op hun balletdansende echtgenoot en vader. Al deze ingrediënten over familie, ouderdom en het volgen van je dromen zorgen bij elkaar voor een behoorlijke dosis drama.

Dansen als een vlinder op Tchaikovsky’s Swan Lake

Ondanks al deze drama blijft Navillera het verhaal over Deok-chul die op zijn oude dag zijn jeugddroom probeert waar te maken. Het is aandoenlijk, maar tegelijkertijd ook grappig om te zien hoe de bejaarde man zijn best doet en net zo hard oefent als Chae-rok. Navillera doet denken aan Roald Dahls Esio Trot en ook wel aan de Britse film Billy Elliot. Af en toe heeft Navillera de neiging om de melodrama op te zoeken. Deze scènes herken je aan de dramatische close-ups die ondersteund worden door een emotionele Koreaanse ballad. Gelukkig weet Navillera een te dramatische toon te voorkomen. De serie blijft hierdoor een bescheiden tranentrekker. Het zit vol met goede acteurs, mooi camerawerk en hier en daar een slimme plotwending. Halverwege de twaalf afleveringen lange serie heeft Navillera trouwens een grote plottwist voor de kijker in petto. Staat deze dramaserie op jouw kijklijst? Zorg dat je van tevoren niets opzoekt, want het internet staat (helaas) vol spoilers. Kijk je Navillera zonder voorkennis, dan zul je uiteindelijk net zo sierlijk dansen als een vlinder op de klanken van Tchaikovsky’s Swan Lake.


Eindoordeel: Navillera (2021)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Navillera (2021) is gebaseerd op de gelijknamige succesvolle webcomic geschreven door Hun. Het verhaal volgt de 70-jarige Deok-Chul die balletles volgt bij Chae-Rok, een 23-jarig danstalent. Allebei kampen de personages met hun eigen problemen die gaandeweg het verhaal aan het licht komt. Navillera is een bescheiden tranentrekker over familie, ouderdom en het volgen van je dromen.

Productie: Dong-Hwa Han | Cast: Song Kang, Park In-Hwan, Moon-Hee Na, e.a. | Scenario: Hun, Lee Eun-Mi | Duur: 12 afl. van 60 min. | Genre: Drama | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.