Squid Game: thrillerserie transformeert kinderspellen in mindgames op leven en dood

18 november 2021
Leestijd: 4 min.
, ,
Deze games zijn geen kinderspel...
squid-game-netflix_header

De Koreaanse serie Squid Game mondde na de release op streamingdienst Netflix in korte tijd uit tot een enorme hit. Binnen twee weken stond het met gemak in de top tien best bekeken series in ruim negentig landen. Filmwerk uit Azië, en dan met name uit Zuid-Korea, is momenteel sowieso erg hot. Zo won Parasite, een zinderende thriller van regisseur Bong Joon Ho, in 2020 nog een Oscar voor Beste Film. Op Netflix verschijnt de ene na de andere Koreaanse dramaserie, en zelfs op het gebied van muziek wint de K-popcultuur in het westen langzaam terrein. Squid Game werd alleen al in Nederland zo populair, dat je in steden als Rotterdam en Maastricht een van de kinderspellen in real life kon naspelen! Maar wat maakt deze serie van regisseur Hwang Dong-Hyuk nu eigenlijk zo bijzonder?

456 spelers en 45,6 biljoen won

Squid Game volgt veertiger Seong Gi-Hun (Lee Jung-Hae) die als werkloze gokverslaafde op de zak van zijn moeder teert. Hij is in zijn huidige leefsituatie niet in staat om voor zijn dochter te zorgen of alimentatie te betalen aan zijn ex-vrouw. Op een dag krijgt hij de bijzondere kans om op een simpele manier heel veel geld te verdienen. Seong Gi-Hun wordt gedrogeerd en met een busje naar een geheime locatie gebracht. Wanneer hij weer bij kennis komt, is hij gehuld in een groen trainingspak en bevindt hij zich op een enorme slaapzaal vol stapelbedden. Seong Gi-Hun is nu een van de 456 spelers die kans maakt op 45,6 biljoen won (zo’n 33 miljoen euro) aan prijzengeld dat in een enorm spaarvarken aan het plafond wordt bewaard. Om dit gigantische bedrag te winnen, moeten de spelers zes simpele kinderspellen tegen elkaar spelen.

Voor verliezers loopt het slecht af…

Tijdens de eerste aflevering wordt de lugubere ondertoon van de serie snel gezet. Onder leiding van gewapende gemaskerde soldaten in roze pakken én een creepy muziekje, worden de spelers via een felgekleurd, Escher-achtig doolhof naar een groot speelveld gebracht. Hier blijkt het voor de verliezers wel heel slecht af te lopen. Na de huiveringwekkende eliminaties, gaan de winnaars echter dapper door. Ze zitten in het echte leven immers allemaal diep in de schulden. Geld is geld, zelfs als daar bloed aan kleeft. Om de spanning nog meer op te voeren, voegt Squid Game een tweede verhaallijn toe. Deze volgt agent Jun-Ho (Wi Ha-Joon; Romance Is a Bonus Book) die, terwijl hij op zoek gaat naar zijn verdwenen broer In-Ho, in de duistere organisatie achter de bloederige Spelen infiltreert.

Squid Game is een sneer naar het kapitalisme

Hoe verfrissend Squid Game ook lijkt, het spelen van spellen op leven en dood is niet nieuw. Zo gebeurde dit eerder al in bijvoorbeeld de Hunger Games, en doet de serie daarnaast denken aan de Japanse sciencefiction thrillerserie Alice In Borderland en het filosofische Death Parade. Toch weet Squid Game de aandacht te trekken door te laten zien hoe ver mensen kunnen gaan om wat geld te verdienen. In economisch zware tijden, zoals het begin van de coronacrisis dat nog vers in ons collectieve geheugen staat, werkt de serie deze sneer naar het kapitalisme slim uit. Toch laat Squid Game de kijker met wat open eindjes achter. Zo voelt de ondergrondse orgaanhandel onafgewerkt aan en voegen de vips, met maskers op die zo uit Beastars lijken te komen, weinig interessants toe.

Mindgames, karakterontwikkeling én een twist

Naast de sterke cliffhangers, moet Squid Game het ook zeker hebben van het acteerwerk dat dramatisch en luid is. Naarmate de Spelen vorderen en er steeds meer spelers afvallen, transformeren de kinderspellen tot gruwelijke mindgames. Hierdoor ga je gegarandeerd anders kijken naar onschuldige spelletjes als knikkeren, touwtrekken en koekjes bakken. Niet iedere speler krijgt een even goed uitgewerkt achtergrondverhaal, maar degenen die dit wel krijgen, zorgen ervoor dat je intens met ze meeleeft. Zo maakt Seong Gi-Hun een sterke karakterontwikkeling door en zien we een duistere kant van de Spelen via Cho Sang-Woo. De Pakistaanse immigrant Ali Abdul en de oude Oh Il-Nam verhogen het kijkplezier. Vechtersbaas Jan Deok-Su vormt een komisch duo met de hysterische Han Mi-Nyeo. Het meest emotionele achtergrondverhaal is echter weggelegd voor Kang Sae-Byeok, een Noord-Koreaanse immigrante die geleidelijk de meeste sympathie opwekt. Squid Game eindigt met een realistische boodschap én een flinke twist. Gelukkig is inmiddels bekendgemaakt dat er een tweede seizoen aankomt.


Squid Game is te zien op Netflix.

Eindoordeel: Squid Game
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.5

Samenvatting

In Squid Game komen op een geheimzinnig eiland 456 spelers samen om kinderspellen te spelen. De beloning is een enorme prijzenpot van 45,6 biljoen won. Naarmate de Spelen vorderen, moeten de spelers een steeds grotere prijs betalen. Is het geld om hun schulden af te betalen deze hevige strijd wel waard? Squid Game is een sterke Koreaanse thrillerserie die maatschappelijke problemen aankaart en psychologische concepten uitdiept.

Productie: Hwang Dong-Hyuk | Cast: Lee Jung-Hae, Wi Ha-Joon, Jung Hoyeon, e.a. | Scenario: Hwang Dong-Hyuk | Duur: 9 afl. van 50 min. | Genre: Action, Drama, Mystery | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.