Death Parade: emotionele serie vol existentiële vragen

10 april 2017
Leestijd: 3 min.
, , ,
In Death Parade speel je met je leven.
death-parade-anime_header

Na de dood worden zielen van mensen die tegelijkertijd zijn overleden naar een geheimzinnig café gebracht. Bij de bar aangekomen vraagt de barman niet alleen wat ze willen drinken, maar nodigt hij ze uit voor een spel waarin hun leven letterlijk op het spel staat. De zielen weten niet wie ze zijn en waar ze zijn. Ook weten ze niet hoe ze in café Quindecim terecht zijn gekomen. De barman mag deze vragen niet beantwoorden. Door het spel te spelen zullen ze namelijk de antwoorden vanzelf ontdekken.

Death Parade neemt halverwege een lugubere wending

Willekeurig wordt er een spel uitgekozen variërend van een potje bowlen en darten tot kaarten en twister. De zielen mogen het café pas verlaten als er een winnaar is gekozen. Al snel blijkt dat de spellen in dit café geen gewone spellen zijn, maar dat de personages daadwerkelijk met hun leven spelen. Klinkt behoorlijk duister, niet? Dat was althans mijn eerste gedachte toen een vriend deze anime probeerde samen te vatten. Death Parade (2015) is een animeserie geschreven door Yuzuru Tachikawa en geproduceerd door Madhouse. De serie bestaat uit twaalf afleveringen waarin het leven van verschillende koppels centraal staan. Van hun aankomst in het café tot het spel dat gespeeld wordt. De spellen beginnen iedere keer onschuldig, maar nemen halverwege de aflevering een lugubere wending. Vanaf dat moment komt hun ware karakter aan het licht. Evenals hun leven en de relatie die ze tot elkaar hebben.

Een ‘death parade’ van mannequins

Hoewel het verloop van het spel voornamelijk uitwijst wie de winnaar is, ligt deze keuze bij Decim. Decim is de stoïcijnse barman van Quindecim. Het is zijn taak om bij te houden wie het ‘best’ geleefd heeft, wiens acties echt niet door de beugel konden en in welke mate de houding tijdens het spel het ware innerlijk van deze zielen weerspiegelt. Naarmate het spel vordert, leggen de zielen het zwartste stukje van hun ziel bloot en vergt het spel steeds meer van zijn spelers. Op basis van deze observaties én zijn gave om dwars door de personages heen te kijken, beslist Decim welke ziel gereïncarneerd zal worden en welke zal verdwijnen in de ‘leegte’. Omdat deze beslissing voor een gewone sterveling te zwaar is, gebruikt Quindecim mannequins. Deze poppen kennen immers geen emotie. Ook hier kleeft een geheimzinnig plot aan vast dat de serie goed uit weet werken. Wanneer de mysterieuze Chiyuki als zijn assistent wordt aangesteld, wordt duidelijk dat Decim steeds meer moeite heeft om het lot van de zielen te bepalen. Bovendien gaan deze beslissingen hem niet bepaald in de koude kleren zitten. Is hij wel zo stoïcijns als hij doet voorkomen? En wie is deze geheimzinnige Chiyuki eigenlijk?

Deze animeserie werpt existentiële vragen op

Death Parade werpt, door middel van emotioneel beladen scènes, enkele existentiële vragen op bij de kijker. Vragen over het leven, de dood en consequenties van bepaalde acties zullen zeker door je hoofd gaan tijdens het kijken van deze korte anime. De personages worden onder een diepgravende psychologische blik ontleed. Soms zelfs bij het wrede af. De situaties die worden voorgeschoteld zijn bizar en eng tegelijk, maar zorgen er telkens voor dat je als kijker enorm met de personages mee leeft. Waar zou je zelf bijvoorbeeld op worden afgerekend als je in Quindecim zou belanden? Welk karakter zal tijdens het spelen met je eigen leven bij jou naar boven komen? Hoe zou Decim jou veroordelen? Zou je gereïncarneerd worden, of niet? Knap hoe deze anime in zo weinig afleveringen toch een diepe indruk weet achter te laten.


Eindoordeel: Death Parade (2015)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Death Parade werpt door middel van emotioneel beladen scènes enkele existentiële vragen op bij de kijker. Vragen over het leven, de dood en consequenties van bepaalde acties zullen zeker door je hoofd gaan tijdens het kijken van deze korte anime. De personages worden onder een diepgravende psychologische blik ontleed, soms zelfs bij het wrede af. Hiermee is Death Parade een intrigerende serie die in slechts twaalf afleveringen belangrijke thema’s behandelt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bM5amU5jklU?rel=0&w=800&h=500]

Productie: Yuzuru Tachikawa | Voice Cast: Tomoaki Maeno, Asami Seto, Rumi Okubo, e.a. | Scenario: Yuzuru Tachikawa | Duur: 12 afl. van 23 min. | Genre: Anime, Drama, Mystery, Psychological | Jaar: 2015

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.