Wrap Up: Top Tien 2021 (#1) – Boeken

27 december 2021
Leestijd: 12 min.
,

Het is weer tijd voor eindejaarslijstjes! 2021 eindigen we opnieuw in een lockdown, en wederom prijkt er een #steunjeboekhandel plaatje aan de zijkant van mijn blog. Maar ook in 2021 las en recenseerde ik weer een hele stapel boeken. Daarnaast heb ik een zeer productief jaar achter de rug. Reden genoeg dus om 2021 weer met twee Wrap Ups af te sluiten. Donderdag lees je in de tweede Wrap Up wat mijn favoriete films, series en muziek van 2021 zijn. Vandaag maak ik mijn favoriete boeken van dit jaar bekend. Ik moet zeggen dat het lastig kiezen was, omdat ik een heleboel mooie, grappige, aangrijpende en leerzame boeken heb gelezen. Welke boeken hebben een plekje in mijn Top Tien 2021? 😉

Top Tien 2021: Boeken

De juf die geen juf is van Katrín Gudmundsson – RECENSIE

De juf die geen juf is een non-fictie verhalenbundel met 28 korte verhalen waarin Katrín Gudmundsson als jongerenbegeleider verschillende jongeren aan bod laat komen. De problemen waar de pubers mee worstelen lopen uiteen van het hacken van het onderwijssysteem van de school, loverboys, chronische ziekte, homoseksualiteit, ongewenste zwangerschap, eenzaamheid, verslaving en nog veel meer. Een must-read voor iedereen die met jongeren werkt!

Schaf De juf die geen juf is hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Terug naar Japan van Anne Sey – RECENSIE

Japanoloog en keramist Anne Sey houdt van Japan. In Terug naar Japan neemt ze de lezer mee tijdens een van haar reizen door Japan. Ze slaat de grote steden over en verkent de afgelegen plaatsen van het land waar nog stukjes van het oude Japan te vinden zijn. Vanaf het moment dat Sey in Japan landt, onderneemt ze haar reis per fiets. En dat ze ook nog eens zeer meeslepend en met humor schrijft, maakt van Terug naar Japan een avontuurlijke en aangename leeservaring.

Schaf Terug naar Japan hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Queenie van Candice Carty-Williams – RECENSIE

Het debuut van Candice Carty-Williams, Queenie, bevat op het eerste gezicht alle ingrediënten voor een doorsnee feelgoodroman. Queenie Jenkins is halverwege de twintig, woont in Londen, heeft een goede baan en een leuke vriend. Het enige verschil met de meeste feelgoodverhalen is dat hoofdpersoon Queenie een zwarte vrouw is. Wanneer haar relatie met Tom op de klippen loopt, belandt ze langzaamaan in een depressie. Queenie is een sterke roman geschreven door een zwarte auteur over de diepgewortelde vooroordelen die de maatschappij (onbewust) over zwarte vrouwen heeft.

Schaf Queenie hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers van Chinouk Thijssen – RECENSIE

De Spaanse Lúcia Flores heeft haar opa verloren en mist hem nog iedere dag. Maar dan ontdekt ze een manier om haar opa te zien. Ze belandt in een magische wereld waar haar opa een opdracht voor haar heeft. Lúcia moet de vloek van de aaskevers opheffen. Is Lúcia dapper genoeg? Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers is het kinderboekendebuut van Chinouk Thijssen. Het boek is fantasievol en schuwt zware thema’s niet. De illustraties van Stefan Yamá Cab maken de sfeer compleet.

Schaf Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Grond van Eva De Groote – RECENSIE

Eva De Groote neemt in Grond de lezer mee naar Brussel. Hier studeert de Franse Nur Marek een master Biologie. Nur is geadopteerd door een Frans koppel, maar betrekt in Brussel het appartement van haar biologische moeder Siri die op dat moment in Nieuw-Zeeland zit. In Grond gaat Nur op zoek naar haar familiewortels en vertrekt uiteindelijk op retraite in Schotland. Wat volgt is een bijzondere, gevoelige zoektocht naar familie, verwantschap, introversie en jezelf écht openstellen voor anderen.

Schaf Grond hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Ik ben een blij ei van Laura Dieryckx – RECENSIE

Ik ben een blij ei van Laura Dieryckx is een boek dat ik mocht corrigeren. Een mooie opdracht, want het is een super belangrijk boek. Kinderen ervaren dagelijks veel emoties. In dit weet- en doeboek leren kinderen hun eigen gevoelens begrijpen. Aan de hand van een speciaal diagram maakt het boek kinderen bewust van lichamelijk welzijn, het sociale welzijn en het emotionele welzijn. Ik ben een blij ei is leerzaam, en zit vol speelse illustraties en opdrachten in toegankelijk taalgebruik. Een belangrijke must-have voor (groot)ouders of leerkrachten die het mentale welzijn van hun (klein)kind of leerling een boost willen geven!

Schaf Ik ben een blij ei hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Gozert van Pieter Koolwijk – RECENSIE

Ties is elf jaar en heeft een fantasievriendje: Gozert. Hij vindt dat spannend en leuk, maar zijn ouders en leraren vinden dit helemaal niet zo fijn. Ties maakt samen met Gozert allerlei toffe avonturen mee, totdat Ties naar Huize Hoopvol wordt gestuurd. In dit tehuis willen ze Ties medicatie geven om ervoor te zorgen dat Gozert verdwijnt. Gozert van Pieter Koolwijk won dit jaar de Gouden Griffel en is een sterk en vlot geschreven boek dat de kracht van verbeelding en anders-zijn viert. De fantasie komt helemaal tot leven dankzij de kleurrijke tekeningen van Linde Faas.

Schaf Gozert hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Lief wezen van Wieke Hart en Rita Sterkeboer – RECENSIE

Een van de meest aangrijpende boeken die ik dit jaar las, was Lief wezen van Wieke Hart en Rita Sterkeboer. In de jaren vijftig groeit Rita Sterkeboer op bij haar gewelddadige moeder Henny in Amsterdam. Henny haalt steeds vaker vreemde mannen in huis om geld te verdienen. Wanneer een buurvrouw het meisje in een schrijnende toestand aantreft, wordt Rita uit huis geplaatst. Rita komt terecht bij pleeggezinnen en in kloosters waar ze dwangarbeid moet verrichten. Sterkeboer is een van de slachtoffers die in Strafkind werd geïnterviewd. Lief wezen is een gruwelijk coming-of-age verhaal over het leed in de katholieke tehuizen van de Zusters van de Goede Herder, en is tevens een noodkreet aan jeugdzorg.

Schaf Lief wezen hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf – RECENSIE

Wanneer zes broers een voor een naar de oorlog worden gestuurd, is een verhaal het enige wat ze de wacht kunnen geven. Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf bevat zes sprookjesachtige verhalen met een relevante, soms lugubere, boodschap. Lindelauf schrijft vlot, en met een geweldig gevoel voor taal waardoor het boek vermakelijk is voor jong (12+) en oud. De illustraties van Ludwig Volbeda kom ik niet vaak tegen in kinderboeken. Ze weergeven op een geheel eigen manier de tekst van Lindelauf en bevatten vaak nog een kleine (geschreven) boodschap.

Schaf Hele verhalen voor een halve soldaat hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Een klein leven van Hanya Yanagihara – RECENSIE

Een klein leven van Hanya Yanagihara was een van de zes boeken uit mijn boekenkast die ik nog niet had gelezen. Het boek volgt een groep van vier vrienden: Willem, Malcom, JB en Jude. Alle vier worden ze na hun studies behoorlijk succesvol in het leven. Maar naarmate het boek vordert, komt Jude steeds centraler te staan. Yanagihara beschrijft zijn afschuwelijke jeugd in kloosters en pleeggezinnen en de littekens (veelal letterlijk) die Jude overgehouden heeft. Een klein leven is een hartverscheurend boek dat mij erg wist te raken.

Schaf Een klein leven hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Extra leestips 😉

Naast deze tien boeken, zijn er enkele boeken die na het lezen ook nog even in mijn hoofd zijn blijven hangen. Dit geldt voor de bewogen familiegeschiedenis in Mijn moeder wil mijn naam niet weten van Christel Jansen en Als ik nu moest zeggen hoeveel ik van je hou… waarin Peter Verbaanderd zijn worstelingen met autisme, het vaderschap en de liefde voor zijn dochter beschrijft. Ook Schurft van Arnold Jansen Op de Haar en Achterhaald verleden van Dick van Zijderveld, Ik ben er niet van Lize Spit, Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers en Ze hebben mijn vader vermoord van Édouard Louis waren voor mij bijzondere leeservaringen. Tot slot werd ik verrast door De dromenjager van Sven De Bolster.

Mijn Goodreads leesstatistieken van 2021 😀

Als je Goodreads gebruikt, kun je het hele jaar door bijhouden welke en hoeveel boeken je hebt gelezen. Aan het eind van het jaar zetten ze al deze data om in leesstatistieken. Dit is mijn 2021 in boeken:

In 2021 las ik in totaal 13.195 bladzijden. Het dunste boek (3PAK 2021 van Khalid Boudou, Aimée de Jongh en Splinter Chabot) had maar 62 bladzijden. Het dikste boek dat ik las (De opwindvogelkronieken van Haruki Murakami) had er 891. Het gemiddeld aantal bladzijden van alle boeken die ik in 2021 las, is 274. Ik gaf de boeken een beoordeling van gemiddeld 3.9 sterren. Mijn reading challenge voltooide ik met 160%.

Lezen uit eigen boekenkast 2021

Aan de start van 2021 ben ik begonnen met een voorzichtige poging om de stapel ongelezen boeken in mijn boekenkast weg te werken. Ik selecteerde zes boeken die ik in 2021 in ieder geval gelezen wilde hebben, en dat is gelukt! Voor 2022 ga ik opnieuw zes boeken selecteren. Als je wil weten welke, houd dan mijn Instagram in de gaten 😉 2021 was al met al een zeer geslaagd leesjaar voor mij! 😊


Lees ook mijn Wrap Up: Top Tien Boeken van 2020.

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2021? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.