Een klein leven: genadeloze literaire roman over de meedogenloosheid van het lot

7 februari 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
een-klein-leven-yanagihara_header

Titel: Een klein leven
Originele titel: A Little Life
Auteur: Hanya Yanagihara
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
Vertaling: Josephine Ruitenberg, Kitty Pouwels
Genre:
Literatuur
Bladzijdes:
752
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-468-2031-5

Een klein leven maakte van Hanya Yanagihara in één klap een bestsellerauteur. Het in 2015 gepubliceerde boek begint als een typisch coming-of-age verhaal over vier twintigers in New York. JB, Willem, Malcolm en Jude zijn jeugdvrienden. Ze wonen in vervallen appartementen en verliezen zich in twijfels en liefdes. Ze hebben simpele baantjes om hun studies en huur te kunnen betalen, en grote ambities. Zo fantaseert JB over een glansrijke carrière als kunstenaar. Malcolm wil zichzelf op de kaart zetten als architect. Willem droomt van een leven als succesvolle acteur, en Jude is een veelbelovende rechtenstudent met een geniale wiskundeknobbel. De eerste honderd bladzijden wisselt Yanagihara het leven van JB, Malcolm en Willem gelijkmatig af in de vorm van gedetailleerde, trage karakterschetsen. De Friends-achtige sfeer vervaagt echter wanneer Een klein leven zich steeds meer gaat richten op Jude.

Hey Jude

In tegenstelling tot zijn diverse vriendengroep is Jude stil en verlegen. Hij zondert zich vaak af, heeft onverklaarbare pijnen en nooit een relatie. Jude praat niet over zijn familie (heeft hij die eigenlijk wel?) en is zowel voor de lezer als voor zijn vriendenkring een compleet mysterie. Toch komt het als een schok wanneer Yanagihara in korte, behapbare passages duidelijk maakt dat Judes verleden bestond uit seksueel misbruik en lichamelijk en psychisch geweld. Jude houdt zijn ervaringen voor de buitenwereld angstvallig verborgen, maar ontkomt er niet aan dat Willem af en toe dichter bij hem komt. Hierdoor blijven JB en Malcolm automatisch meer op afstand. Als lezer vraag je je af waarom ze bevriend zijn met Jude. Om zijn leven nu op de rit te krijgen, bouwt Jude aan een indrukwekkende carrière als topadvocaat. Dit lukt, maar het afschudden van de demonen uit zijn verleden niet, evenals het in goede banen leiden van zijn sociale leven.

Pieken en dalen

Een klein leven is de tweede roman van Yanagihara die debuteerde in 2013 met Notities uit de jungle. Ze werkt als redacteur voor T, het stijlmagazine van de New York Times dat artikelen bevat over eten, design, kunst, reizen en interieur. Ook in Een klein leven besteedt ze veel aandacht aan deze onderwerpen. Ze vult pagina’s met overdadige gerechten, beschrijvingen van kunstwerken en meubels en korte reisverslagen. Ondanks het feit dat Jude moeite heeft met het vertrouwen van anderen, blijft Willem – en later ook zijn mentor Harold – op onverklaarbare wijze vastbesloten om hem te steunen. Hierdoor wordt Jude daadwerkelijk succesvol, en leert hij dat “de enige truc voor vriendschap is [volgens mij] dat je mensen uitzoekt die beter zijn dan jij.” Maar dit betekent ook dat de dieptepunten in Judes leven hem én de personen in zijn omgeving, des te harder zullen treffen.

Een klein leven is een beklemmende en genadeloze roman

In een rijke taal, bomvol gedetailleerde beschrijvingen en wisselend tussen diverse vertelperspectieven in de eerste en derde persoon, schotelt Yanagihara een rollercoaster van emoties voor aan de lezer. En net zoals in een achtbaan, is het onmogelijk om tijdens de rit uit te stappen. Hierdoor word je beurtelings meegezogen in Judes gelukzalige momenten en zijn meest wrede. Yanagihara schrijft onomwonden over automutilatie, suïcidale gedachten, medische aandoeningen en psychische kwellingen. Ze zet de lezer op bijna filosofische wijze aan het denken over de zin van het leven en hoe trauma’s zich zo diep in de ziel vast kunnen klemmen, dat ze een leven totaal in beslag nemen. De personages blijven wat op afstand, maar door de gebeurtenissen springlevend te maken, weet Yanagihara de lezer toch onverbiddelijk mee te sleuren. Dit neemt niet weg dat Een klein leven een pittige leeservaring is. Het verhaal vordert traag en zit vol afschuwelijke scènes die vragen om geduld van de lezer. De sfeer wordt steeds beklemmender naarmate het genadeloze einde nadert. Dit is een boek over vriendschap, trauma, maatschappelijke kwesties, (zelf)liefde, maar vooral over een klein en breekbaar leven tegenover een groot en machtig lot.


📖 Ook lezen? Koop hier Een klein leven of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Een klein leven
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

 • Niek Chen 13 februari 2022op14:02

  Het was nooit tot mij doorgedrongen dat het toneelstuk Een Klein Leven gespeeld door ITA gebaseerd is op een heel bekend boek. Dit toneelstuk heeft mij meer geraakt dan welk toneelstuk dan ook. En daar is een gevoel opgewekt dat ik nog niet eerder kende. Zelfs bij het lezen van jouw bespreking, krijg ik weer kippenvel en voel de alsmaar aanwezige beklemming.
  Ik denk niet dat ik dit boek nog ga lezen. Het toneelstuk staat al in mijn hoofd gegrift.
  Wel leuk om te lezen dat het oorspronkelijk een boek is.

  • Eline 13 februari 2022op21:50

   O wauw, wat tof dat je het stuk van Ivo van Hove hebt gezien! In het boek is deze beklemmende sfeer heel opbouwend aanwezig. Knap dat ze dit zo goed naar toneel hebben weten over te brengen. Dit verhaal lijkt me bijzonder ingrijpend om als toneelstuk te zien, dus ik snap dat je het boek (even) laat voor wat het is 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.