De Dromenjager: rauw debuut jaagt tussen droom en werkelijkheid

20 september 2021
Leestijd: 4 min.
,
de-dromenjager-sven-de-bolster_header

Titel: De Dromenjager
Auteur:
Sven De Bolster
Uitgeverij:
Boekscout
Genre: Roman
Bladzijdes:
252
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-94-022-2895-3
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik een recensie-exemplaar ontvangen van de auteur

In De Dromenjager van Sven De Bolster verliest Keep Den Broeck zijn baan. Vervolgens loopt zijn vriendin – die hij liefkozend Poekie noemt – bij hem weg. Langzaamaan wordt Keep verzwolgen door depressieve gevoelens die hij omschrijft als de Donkere Wolk. Om met deze donkere wolk in zijn hoofd en hart om te gaan, grijpt Keep naar de drank en drugs en overdenkt zijn leven. Op die manier hoopt hij te ontdekken hoe hij zo van de rails heeft kunnen raken. Hij besluit zijn leven op te schrijven en pakt tevens het uitgaansleven op – de lezer in de post-pandemische wereld nostalgisch realiserend hoe dat ook alweer was. Wanneer Keep zich samen met zijn vrienden Hava, Konk en Kay in een club wil bezatten, loopt hij de aantrekkelijke Lupita tegen het lijf. Dankzij deze ontmoeting denkt hij terug aan zijn vriend Nicky met wie hij tijdens zijn studententijd een enerverende reis naar Miami heeft gemaakt.

Spanning en tempo lopen gestaag op

De Dromenjager is de debuutroman van De Bolster die in het dagelijks leven werkzaam is als IT engineer en basketbaljournalist. Vanaf Keeps kennismaking met Lupita wisselt De Dromenjager drie verhaallijnen vloeiend met elkaar af. Zo volgen we Keeps leven in het heden waarin hij probeert zijn werkeloze bestaan zo goed mogelijk in te vullen en tracht over Poekie heen te komen. De tweede verhaallijn behandelt gebeurtenissen uit Keeps verleden zoals memorabele momentjes uit zijn relatie met Poekie en zijn studententijd in Leuven. Tot slot neemt de derde verhaallijn de lezer mee naar het zonnige, maar ruige, Miami. De verhaallijnen omspannen vijf hoofdstukken die elk voorafgegaan worden door een stukje lyrics uit een hiphopnummer. Ondanks het feit dat de plot tijdens de eerste helft van het boek traag voortkabbelt, heeft De Bolster een fijne, diepgravende schrijfstijl. Hierdoor komt de lezer uiteindelijk goed in het verhaal te zitten en lopen het tempo en de spanning gestaag op.

Zonder opsmuk

Hoewel in De Dromenjager verschillende coming-of-age thema’s aan bod komen, is het boek voornamelijk gericht op een (jong)volwassen publiek. Keeps gedachtegang wordt onomwonden beschreven waarbij De Bolster zijn personage meermaals een spiegel voorhoudt. Keep en zijn vrienden zijn bovendien niet vies van wat stevige drank en blowen er vaak flink op los. Als Keep vervolgens, wegens gebrek aan arbeidsmogelijkheden, op het criminele pad terecht dreigt te komen, wordt duidelijk dat dit boek niet voor iedereen is weggelegd. Toch is er ook iets alledaags aan De Dromenjager en De Bolster weet het leven van zijn hoofdpersonage zonder opsmuk neer te pennen. Vrienden komen en gaan in het leven van Keep. Relaties eindigen in liefdesverdriet en de meeste dromen vervliegen nu eenmaal. Deze ‘slice of life’ aanpak biedt de lezer de mogelijkheid om zich moeiteloos in het hoofd van Keep te nestelen die hierdoor steeds meer tot leven komt.

De Dromenjager is rauw, weemoedig en bij vlagen humoristisch

Dat de realiteit soms ook net een droom kan zijn, blijkt wel wanneer Keep in Miami via een potje basketbal zo het rappersleven inrolt. Omringd door criminele bendeleden van Latin Syndicate, proeft hij dankzij zijn nieuwe vriend Emilio van het ruige leven als rapper in een even onstuimige setting. Maar welke droom Keep ook achterna jaagt, de tegenslagen die hij krijgt voorgeschoteld geven De Dromenjager een weemoedig en rauw randje dat zowel Keep als de lezer doet verlangen naar voorbije tijden. Gelukkig voorziet De Bolster de plot in het boek van luchtige humor waardoor het geheel goed te verteren is. Het duurt dan ook niet lang tot De Dromenjager afstevent op een cryptische, maar allesbeslissende ontknoping.


Op Goodreads laat De Bolster weten bezig te zijn met een vervolg op De Dromenjager. Mocht dit boek je aanspreken, dan heb je na het lezen dus iets om naar uit te kijken!

📖 Ook lezen? Koop hier De Dromenjager of steun je lokale boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De Dromenjager
4
Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.