Ik ben een blij ei: essentieel weet- en doeboek bevordert spelenderwijs mentale gezondheid van kinderen

13 oktober 2021
Leestijd: 3 min.
, , ,
ik-ben-een-blij-ei-laura-dieryckx_header

Titel: Ik ben een blij ei
Auteur:
Laura Dieryckx
Uitgeverij:
Van Driel Publishing
Illustraties: Canva
Genre: Jeugdliteratuur, Non-Fictie
Bladzijdes:
64
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-94-9320022-7
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van Van Driel Publishing een recensie-exemplaar ontvangen

Kinderen ervaren dagelijks verschillende emoties. Vooral nare emoties zoals boosheid, teleurstelling, verdriet, jaloezie en angst zijn voor kinderen soms lastig te begrijpen. Bovendien is niet ieder kind in staat om emoties op een constructieve manier te reguleren. Zo kan een kind gevoelens opkroppen, waardoor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn kunnen ontstaan. Aan de andere kant reageren sommige kinderen juist zeer heftig op nare emoties met conflicten als gevolg. Ik ben een blij ei van Laura Dieryckx is een toegankelijk weet- en doeboek. Door middel van een speciaal ontworpen diagram én speelse oefeningen helpt het kinderen om met nare emoties om te gaan.

Het blije ei-diagram

In Ik ben een blij ei behandelt Dieryckx drie aspecten die invloed hebben op het versterken van de mentale gezondheid van kinderen. Zo richt het blij ei-diagram zich op het lichamelijk welzijn, het sociale welzijn en het emotionele welzijn van het kind. Aan de hand van dit diagram legt Dieryckx in het eerste hoofdstuk uit hoe kinderen nare emoties de baas kunnen zijn door lichamelijk tot rust te komen. In het tweede hoofdstuk staat het sociale aspect centraal. Gezellige momenten met vrienden, familie en dierbaren is voor kinderen belangrijk om zich goed in hun vel te voelen. Dieryckx staat in dit hoofdstuk treffend stil bij de verschillen tussen kinderen die introvert, extravert of ambivert zijn. Het laatste hoofdstuk beschrijft diverse (nare) emoties en vormt tevens een inleiding tot het doeboek.

Een emotiedagboek

De eerste drie hoofdstukken van Ik ben een blij ei staan boordevol interessante informatie uitgelegd in heldere kindertaal. Door het boek om te draaien verschijnt er een dagboekje. In dit doeboek kan het kind de opgedane informatie toepassen in het dagelijks leven door iedere dag de eigen gemoedstoestand bij te houden. Positieve zinnetjes, het in kaart brengen van de fluctuatie van emoties en het beantwoorden van praktische vragen, versterken het mentale welzijn van het kind. Op die manier werkt een kind spelenderwijs aan de eigen weerbaarheid.

Ik ben een blij ei is informatief, toegankelijk en speels

Naast de theoretische basis en een praktisch dagboek, bevat Ik ben een blij ei vermakelijke doe-opdrachten. Deze opdrachten sluiten nauw aan bij het blij ei-diagram, en het kind kan deze alleen of met anderen uitvoeren. Zo bevat dit boek onder meer effectieve ademhalingsoefeningen, knutselopdrachten, spelletjes die de sociale ontwikkeling stimuleren en een gedachte-experiment. Dieryckx heeft met Ik ben een blij ei een informatief, toegankelijk en speels weet- en doeboek gecreëerd dat bovendien vol staat met vrolijke illustraties. Het leren omgaan met nare emoties is van alle tijden, maar in onze huidige prestatiemaatschappij is het een essentiële vaardigheid die kinderen gezond en gelukkig laat opgroeien. Ik ben een blij ei is dan ook een belangrijke must-have voor (groot)ouders of leerkrachten die het mentale welzijn van hun (klein)kind of leerling een boost willen geven!


📖 Ook lezen? Koop hier Ik ben een blij ei of via de website van Van Driel Publishing.

Eindoordeel: Ik ben een blij ei
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.