Tiril en de toverdrank (Kinderboekenweekgeschenk 2021): mythologie en metamorfose in een avontuurlijk kinderverhaal

11 oktober 2021
Leestijd: 3 min.
, ,
tiril-en-de-toverdrank-bette-westera_header

Titel: Tiril en de toverdrank
Auteur:
Bette Westera
Uitgeverij:
Stichting CPNB
Illustrator: Pyhai
Genre:
Kort verhaal, Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
96
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-596-5770-0

Tiril en de toverdrank speelt zich af in het jaar 826. De tienjarige Tiril woont samen met haar ouders Sissel en Sivert, haar beste vriend Thialfi én zijn ouders Elin en Einar in een langhuis in het Hoge Noorden. De families houden schapen en brouwen bier, en brengen op die manier brood op de plank. Helaas wordt hun vredige bestaan verstoord door Harald Haardos, een invloedrijke koning die bijna het hele Hoge Noorden in zijn macht heeft. Hij moet alleen nog het dorpje van Tiril aan het einde van de fjord aan zijn macht onderwerpen. Dan heerst hij over het hele Hoge Noorden.

Heerser Harald Haardos

Hoewel de dorpelingen geen goed woord over hebben voor Harald Haardos, weten de ouders van Tiril en Thialfi de kinderen te vertellen dat deze koning niet zo gemeen is als wordt beweerd. Nabijgelegen dorpen profiteren onder zijn heerschappij van een groeiende welvaart. Er heerst voor het eerst sinds lange tijd zelfs vrede in het hele Hoge Noorden! Geïnspireerd door Siverts verhalen over de Noorse goden, vraagt Tiril aan haar vader of hij een heldendicht wil voordragen om hun dorpsgenoten op andere gedachten te brengen. Sivert gaat aan de slag, maar bakt er niets van. Hij is immers geen skald! Tiril besluit op zoek te gaan naar een speciale toverdrank die iedereen zal overtuigen van Harald Haardos’ goedheid. Samen met Thialfi vertrekt ze in het geheim naar de Blauw Bergen. Tijdens dit avontuur ontdekt ze dat ze beschikt over dezelfde krachten als de Noorse god Loki.

Rijm en proza

Tiril en de toverdrank is het Kinderboekenweekgeschenk van 2021 en is geschreven door Bette Westera en mooi geïllustreerd door Pyhai. Westera won in 2020 de Gouden Griffel met het realistische Uit elkaar. In Tiril en de toverdrank wisselt Westera verhalen uit de Scandinavische mythologie af met de avontuurlijke reis van Tiril en Thialfi. De kinderen gaan op zoek naar goddelijke mede waarover wordt gezegd dat iedereen die het drinkt ineens prachtig kan dichten. Verschillende goden komen aan bod, waaronder Odin, Loki en Kvasir – maar ook slechte Joekels en Minkels – die allemaal versjes voordragen. Hierna gaat het verhaal in proza verder, waarin duidelijk wordt dat deze rijmpjes hiervoor de basis vormen.

Tiril en de toverdrank is een fantasievol Kinderboekenweekgeschenk

Door de god Loki een grote rol toe te bedelen, maakt Westera een treffend bruggetje naar het thema van Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil. Loki staat bekend om zijn gedaanteveranderingen, en Tiril en de toverdrank zit dan ook vol metamorfosen en (karakter)ontwikkelingen. De vaart zit er goed in evenals de humor. De linosnede-achtige illustraties van Pyhai passen goed bij de door mythologie doordrenkte wereld waar Tiril en de toverdrank zich in afspeelt. Voor oudere lezers is het verhaal, en daarmee ook de moraal die erin verborgen ligt, beter te begrijpen dan voor de meeste jongere lezers. Dit neemt niet weg dat Tiril en de toverdrank een vermakelijk en fantasievol Kinderboekenweekgeschenk is voor jong en oud.

Bij een besteding van € 12,50 aan kinderboeken krijg je het Kinderboekenweekgeschenk gratis.


📖 Ook lezen? Koop hier Tiril en de toverdrank of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Tiril en de toverdrank (Kinderboekenweekgeschenk 2021)
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.