Blogmas: 7x kerst 2021

23 december 2021
Leestijd: 9 min.

Nog twee dagen en dan is het Kerstmis! Vanaf november kon je via de bekende streamingdiensten al in de kerststemming komen met verschillende kerstfilms en kerstseries. Ook uitgeverijen brengen sinds de herfst alweer nieuwe kerstboeken uit. Ben je nog op zoek naar aanraders om tijdens de feestdagen te lezen of te kijken? In deze special geef ik 7 lees- en kijktips voor kerst 2021.

7x kerst 2021

1. Kerst samen met jou (Leontine Gaasenbeek) – RECENSIE

Kerst samen met jou van Leontine Gaasenbeek is een prentenboek over samenzijn in de drukke, maar gezellige decembermaand. Het boek is een uitstekende manier om jonge kinderen kennis te laten maken met alle bezigheden rond kerst. Ook voor volwassenen is het een prachtig cadeau. Bijvoorbeeld om voor je geliefde onder de boom te leggen. De hartverwarmende boodschap in het boek is in deze tijden bijzonder treffend.

Schaf Kerst samen met jou hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

2. A Boy Called Christmas (Gil Kenan) – RECENSIE

A Boy Called Christmas is de grote filmhit van kerst 2021 met magische rollen voor Maggie Smith, Henry Lawfull en de Nederlandse Michiel Huisman. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Matt Haig, neemt de film je mee naar een winters Londen waar tante Ruth (Smith) haar neefjes en nichtje een verhaal voor het slapengaan begint te vertellen. Ze verhaalt over de jonge Nicholas (Lawfull), die zijn vader (Huisman) achterna reist naar het legendarische Elfhelm. A Boy Called Christmas is het oorsprongsverhaal van Father Christmas, en doet denken aan Harry Potter, Narnia en een vleugje Roald Dahl. De film bevat goed acteerwerk en is wat voorspelbaar, maar schept een welkome wereld voor jong en oud om bijna twee uur in te duiken.

Schaf Een jongen met de naam kerstmis hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

A Boy Called Christmas is te zien op Netflix.

3. Christmas At The Ranch (Christin Baker)

Wanneer Haley (Laur Allen) de grote stad inruilt voor het platteland om kerst te vieren op de ranch van haar familie, ontdekt ze dat het bedrijf op instorten staat. Op de ranch ontmoet Haley dierenliefhebber Kate (Amanda Righetti) die in alle opzichten verschilt van de workaholic die zij is. Dit botst, en toch moet ze noodgedwongen met haar samenwerken om de ranch van de ondergang te redden. Christmas At The Ranch is een vrij voorspelbare film met een queer romance. Net als The Happiest Season (de kersthit van vorig jaar die halverwege december zomaar van Netflix verdween…) ademt het een zekere Hallmark sfeer. Christmas At The Ranch laat zien dat je kunt leren van iemand die anders in het leven staat dan jij, en dit allemaal tegen de achtergrond van een magische kerst op het platteland.

Christmas At The Ranch is te zien op Tello Films.

https://www.youtube.com/watch?v=lY0Ka5MSi3k

4. A Castle For Christmas (Mary Lambert)

Voor A Castle For Christmas gebruikt Netflix het zoete, voorspelbare plot van Hallmark waarin clichés eerder regel dan uitzondering zijn. Maar omdat het zich in Schotland afspeelt dacht ik: vooruit. De film volgt bestsellerauteur Sophie (Brooke Shields) die na een schandaal hoopt tot rust te komen in een Schots dorpje. Hier ontmoet ze de humeurige kasteeleigenaar Myles (Cary Elwes). Uiteindelijk vallen de twee voor elkaar, want dat zie je al van ver aankomen. Daartussenin is A Castle For Christmas anderhalf uur vol oppervlakkige dialogen en – had ik dat al gezegd? – clichés en voorspelbare gebeurtenissen. O, en mooie stukjes Schotland, gelukkig.

A Castle For Christmas is te zien op Netflix.

5. Single All The Way (Michael Mayer)

Peter (Michael Urie) is al jaren vrijgezel en wil deze kerst eindelijk eens samen met iemand doorbrengen. Hij zet een plan op om net te doen alsof hij een relatie heeft met zijn beste vriend Nick (Philemon Chambers). Zo hoopt hij minder het onderwerp van gesprek te zijn tijdens het kerstdiner. Deze formule lijkt wat op de Noorse Netflix Original-serie Hjem til jul. Dat Peters moeder hem vervolgens koppelt aan James terwijl de familie Nick veel sympathieker vindt, zorgt voor hilarische taferelen. Single All The Way is een luchtige kerstfilm versierd met regenbooglichtjes.

Single All The Way is te zien op Netflix.

6. De Familie Claus 2 (Ruben Vandenborre)

Vorig jaar was De Familie Claus een van mijn favoriete nieuwe kerstfilms. De Nederlands-Vlaamse film speelt zich af in het pittoreske Brugge waar Jules (Mo Bakker) in de speelgoedwinkel van zijn opa een magische sneeuwbol ontdekt. Nu Jules het geheim van de familie Claus heeft ontrafeld, is er deze kerst genoeg werk aan de winkel. De Familie Claus 2 is een vertederend vervolg. Een aanrader om te kijken met het hele gezin!

De Familie Claus 2 is te zien op Netflix.

7. Nisser (Stefan Jaworski) – RECENSIE

Zin in kerst, maar toch ook een beetje in Halloween? Met de Deense kersthorrorserie Nisser gooit Netflix het deze kerst over een heel andere boeg. Een gezin gaat in de kerstvakantie gezellig een aantal weekjes overnachten in een boshuisje op een eiland. Wanneer ze op de heenreis een wezentje aanrijden, wordt de rust langzaam maar zeker verstoord en ontketent zich een eeuwenoud mysterie. Nisser is niet diepgaand, maar de zes afleveringen kijken wel lekker weg en de serie is daardoor zeker geen misser op je lijst voor kerst 2021! 😉

Nisser is te zien op Netflix.

Extra kijktip: David en de kerstelfjes (Michał Rogalski)

Spoiler: David en de kerstelfjes is een Poolse kerstfilm. In het begin is de taal even wennen. Al snel valt de kijker van de ene (flauwe) grap in de andere en wervelt de film mee met kerstelf Albert. Hij maakt zich zorgen om zijn populariteit en zeurt bij de kerstman dat kerst niet meer zo magisch is als vroeger. Samen met zijn grootste fan, de jongen David, brengen ze het geloof in kerst langzaam maar zeker weer terug! David en de kerstelfjes is een warme familiefilm geschikt voor alle leeftijden.

David en de kerstelfjes is te zien op Netflix.


Welke kerstfilm of serie kijk jij deze kerst? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.