A Boy Called Christmas: betoverende kerstfilm over lichtpuntjes in de duisternis

20 december 2021
Leestijd: 3 min.
,
Een film vol kerstmagie.
a-boy-called-christmast-netflix_header

Kerst is de tijd van gezellig samenzijn, eten, warmte en eventueel liefde onder de mistletoe. Maar midden in een pandemie weten we inmiddels wel beter. A Boy Called Christmas, Netflix’ grote kerstfilm van dit jaar, heeft dit goed begrepen. De film neemt de kijker mee naar een huis in de besneeuwde straten van Londen. Hier past tante Ruth op haar neefjes en nichtje. De reden van haar aanwezigheid is grimmig: de moeder van de kinderen is eerder dat jaar overleden. Vader moet de dag voor kerst nog werken voor de kost. Om de sfeer en de jeugd wat op te vrolijken, begint ze de kinderen een verhaal voor het slapengaan te vertellen. De kijker gaat met haar mee op sleeptouw.

Op reis naar Elfhelm

In een sober boshutje woont Nicholas samen met zijn vader Joel. De jongen is gek op de verhalen van zijn vader, en krijgt geen genoeg van alle magie die rondom het stadje Elfhelm hangt. Wanneer Joel op een urgente missie richting het Noorden wordt gestuurd, blijft Nicholas in het boshuisje achter met zijn gemene tante Carlotta. Geïnspireerd door de verhalen van zijn vader, besluit Nicholas zijn vader Joel in een moedige bui achterna te reizen. Hij laat Carlotta in haar eentje achter, en vertrekt met zijn huismuis Miika op een barre sneeuwtocht. Deze reis brengt hem uiteindelijk in het magische Elfhelm uit de legendarische verhalen van zijn vader.

De magie van kerst komt tot leven

A Boy Called Christmas heeft een indrukwekkende cast verzameld om het oorsprongsverhaal van Father Christmas in beeld te brengen. Maggie Smith, Henry Lawfull, de Nederlandse Michiel Huisman en andere bekende namen zetten goed acteerwerk neer. Gebaseerd op het gelijknamige boek van bestsellerauteur Matt Haig (bekend van Middernachtbibliotheek), brengt deze familiefilm de magie van kerst tot leven. Van de pratende muis en rendier Blitzen (hoe computer geanimeerd dan ook) tot de fantastische avonturen die op Nicholas wachten in het tot de verbeelding sprekende Elfhelm. Jong en oud zal hier toch zeker wel van genieten. Verschillende filmlocaties in Finland, Slowakije en Tsjechië schotelen de kijker bovendien prachtige vergezichten voor zoals we gewend zijn van films binnen het fantasygenre.

A Boy Called Christmas schept een welkome wereld

Vanaf het eerste moment doet A Boy Called Christmas denken aan een mix van Harry Potter (niet enkel vanwege de formidabele Smith) en de wereld van Narnia aangelengd met een scheutje Roald Dahl. Ondersteund door de toverachtige soundtrack van Dario Marianelli, waant de kijker zich net zo makkelijk in het sprookje van tante Ruth als haar neefjes en nichtje die ze toespreekt. Tijdens de vertelling keert de film meermaals terug naar Ruth en de kinderen. Deze kleine overgangen lopen naadloos in elkaar over en zijn erg kunstig om te zien. Dat de plot soms wat voorspelbaar is, kan de film worden vergeven. Met een boodschap die de kijker herinnert aan het belang van vergiffenis, loyaliteit en moed om ieder obstakel te trotseren, schept A Boy Called Christmas een welkome wereld om juist nu bijna twee uur in te duiken.


Schaf A Boy Called Christmas hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: A Boy Called Christmas (2021)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Met A Boy Called Christmas heeft Netflix de grote kerstfilm van 2021 gerealiseerd. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Matt Haig, neemt de film je mee naar een winters Londen waar tante Ruth haar neefjes en nichtje een verhaal voor het slapengaan begint te vertellen. Ze verhaalt over de jonge Nicholas, die zijn vader achterna reist naar het legendarische Elfhelm. A Boy Called Christmas is het oorsprongsverhaal van Father Christmas, en doet denken aan Harry Potter, Narnia en een vleugje Roald Dahl. De film bevat goed acteerwerk en is wat voorspelbaar, maar schept in deze tijden een welkome wereld om bijna twee uur in te duiken.

Productie: Gil Kenan | Cast: Maggie Smith, Henry Lawfull, Michiel Huisman, e.a. | Scenario: Matt Haig, Ol Parker, Gil Kenan | Duur: 106 min. | Genre: Adventure, Drama, Family | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.