De meisjes: sprookjesbundel verkiest maatschappijkritiek boven moraal

16 december 2021
Leestijd: 3 min.
,
de-meisjes-annet-schaap_header

Titel: De meisjes, zeven sprookjes
Auteur: Annet Schaap
Uitgeverij:
Querido Kinderboeken
Illustrator: Annet Schaap
Genre: Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
250
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-451-2669-2

Voor Annet Schaap lag de lat hoog na het overweldigende succes van haar schrijfdebuut Lampje. Het boek won een Gouden Griffel en diverse andere kinderboekenprijzen, het kreeg een theaterbewerking en werd aan meer dan twintig landen verkocht. In haar tweede boek De meisjes bewerkt Schaap zeven bekende sprookjes. Dit kan vermakelijk zijn natuurlijk, maar ook helemaal verkeerd uitpakken. Een uitdaging is het in ieder geval, want hoe gedateerd sommige sprookjes ook zijn, bepaalde details roepen nu eenmaal herkenning op bij de lezer. Daar kom je als schrijver liever niet aan.

Een modern jasje

Gelukkig is dat ook precies wat Schaap doet. De meisjes bevat bekende sprookjes van de gebroeders Grimm (Hans en Grietje, Repelsteeltje, De kikkerkoning) en Charles Perrault (De schone slaapster, Blauwbaard, Roodkapje). Het Franse volksverhaal Belle en het Beest van Jeanne-Marie Leprince de Beaumont vormt een interessante combinatie met De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen. Schaap gebruikt de basis van ieder geselecteerd sprookje, maar uit welk sprookje het precies afkomstig is, ontdekt de lezer bij elk verhaal na een paar bladzijden. Schaap heeft de vertelling dan al in een andere setting geplaatst, in een nieuwe of onbestemde tijd gezet en vaak ook in een moderner jasje gestoken.

Vertellingen met een eigentijdse draai

Dit moderne jasje is waar het in De meisjes voornamelijk om draait. Soms is dat letterlijk en speelt het bewerkte sprookje zich af in een grote, drukke stad, en in tijd met mobiele telefoons, kantoorbanen en social media. Soms ademt haar bewerking de kneuterige sfeer van het verleden en neemt Schaap de lezer mee naar een klein koninkrijk zoals dit in de originele versies het geval is. Hier is het de plotwending die een eigentijdse draai aan de vertelling geeft. Het Beest kan toch best een meisje zijn? Lang en gelukkig leven kun je ook wel buiten de paleismuren? En waarom zou een kikker niet gewoon een kikker blijven?

De meisjes smaakt naar meer

Zoals de titel al doet vermoeden, spelen meisjes een grote rol in deze bundel. Ze spreken zich uit, nemen het voor elkaar op en blijken meestal sterker te zijn dan ze in eerste instantie dachten. De gebeurtenissen in de sprookjes worden ondersteund door zwart-witte scratchboard illustraties die de verhaallijnen een Over the Garden Wall-achtige grimmigheid meegeven. Net als die sprookjesachtige serie is De meisjes vermakelijk voor jong en oud. De sprookjesbundel is voor jonge lezers eigentijds genoeg om zich ermee verbonden te voelen, en oudere lezers zien hoe Schaap moeiteloos de oude sprookjesmoraal inruilt voor de nodige maatschappijkritiek. Dit smaakt naar meer, en een volgend origineel sprookje van Schaap is nog het enige wat ontbreekt.


📖 Ook lezen? Koop hier De meisjes of steun je boekhandel via Libris.

De meisjes
4
Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.