Nisser: opmerkelijke kersthorrorserie is geen misser

13 december 2021
Leestijd: 3 min.
,
Wat schuilt er in het mistige dennenwoud?
nisser-netflix_header

Op het gebied van films en series denk je bij kerst al snel aan de zoetsappige Hallmark films of fantastische kerstverhalen vol magie. Netflix gooit het met de Deense kersthorrorserie Nisser over een andere boeg. Ouders Charlotte en Mads willen hun puberkinderen Josefine en Kasper dichter bij de natuur brengen. In de kerstvakantie vertrekt het gezin vanuit de stad nietsvermoedend naar het fictieve eiland Årmandsø waar ze een knus huisje in het bos hebben gehuurd. De accommodatie heeft geen wifi en de vakantie staat volledig in het teken van offline leven, veel tijd met elkaar doorbrengen en boeken lezen. Wanneer de auto van het gezin een dier raakt, verstoren ze langzaam maar zeker de rust op het eiland.

Verveling en een paars goedje

De spanning is in Nisser gelijk vanaf de eerste aflevering voelbaar. Dat moet ook wel, want de miniserie heeft slechts zes afleveringen van een half uur om haar verhaal te vertellen. Zoals verwacht vervelen de twee pubers zich dood. De ouders proberen hun kinderen enthousiast te maken om koekjes te bakken, de kerstboom op te tuigen of een rondje te fietsen. Ondanks dat het lieve ouders zijn, blijft hun enthousiaste opvoedingsstrategie zonder resultaat. Kasper is te veel in beslag genomen door Liv die in een plaatselijke winkel werkt. En Josefine ontdekt een kleverig, paars goedje aan de bumper van de auto en gaat in het geheim op onderzoek uit.

Het mysterie van Årmandsø

De bosrijke setting in Nisser is raadselachtig. De lokale bevolking van het eiland gedraagt zich afstandelijk en vreemd tegenover buitenstaanders als Josefine en Kasper. Hierdoor word je als kijker meegezogen in het mysterie van Årmandsø. Vanaf het moment dat Josefine het aangereden wezentje in de schuur bij het vakantiehuis verzorgt, lijkt er in het bos iets te ontwaken. Onder leiding van Livs oma Karen en boswachter Møller wordt alles op alles gezet om het kwaad tegen te houden. Maar wat proberen de eilanders zo angstvallig voor het gezin verborgen te houden? En waarom is er een groot elektrisch hek midden in het bos geplaatst?

Nisser is een makkelijk weg te kijken kersthorrorserie

Mondjesmaat leidt Nisser de kijker naar een ontknoping die verrassend dramatisch is en vol actie zit. Het acteerwerk is over het algemeen oké, maar er is niemand die echt uitblinkt. Het verhaal is spannend en eng, maar af en toe ook voorspelbaar en oppervlakkig. De wezens in het bos bezorgen de kijker daarentegen wel kippenvel, en Nisser bevat behoorlijk wat bloederige scènes. De kerstsfeer wordt gevangen in de kerstliedjes die op de achtergrond spelen, verschillende kerstornamenten en een griezelige versie van het kerstliedje Carol of Bells als openingstrack. Nisser is dus zeker geen misser, maar een makkelijk weg te kijken kersthorrorserie met een slot dat om een tweede seizoen vraagt.


Vind jij Nisser ook tof? Check dan mijn recensies van The Dark Crystal: The Age of Resistance en Midnight Mass.

Eindoordeel: Nisser (2021)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.5

Samenvatting

Met de Deense kersthorrorserie Nisser gooit Netflix het deze kerst over een heel andere boeg. Een gezin gaat in de kerstvakantie gezellig een aantal weekjes overnachten in een boshuisje op een eiland. Wanneer ze op de heenreis een wezentje aanrijden, wordt de rust langzaam maar zeker verstoord en ontketent zich een eeuwenoud mysterie. Nisser is niet diepgaand, maar kijkt wel lekker weg en is daardoor zeker geen misser op je kerstlijst dit jaar!

Productie: Roni Ezra | Cast: Sonja Steen, Vivelill Søgaard Holm, Ann Eleonora Jørgensen, e.a. | Scenario: Stefan Jaworski | Duur: 6 x 30 min. | Genre: Drama, Fantasy, Horror | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.