Age of Resistance (The Dark Crystal #1): klassenstrijd kristalliseert tot epische poppenqueeste

3 februari 2020
Leestijd: 4 min.
,
Thra heeft de poppen aan het dansen.
age-of-resistance-1-netflix_header

Voor wie als fantasyliefhebber de jaren tachtig heeft meegemaakt, is The Dark Crystal (1982) ongetwijfeld een cultfenomeen. De verrassend duistere film van poppenspelers Jim Henson (The Muppet Show, Sesame Street) en Frank Oz (Star Wars’ Yoda) bracht de kijker voor het eerst naar het magische land Thra. Ben je, net als deze recensent, wat jonger? Dat komt dan goed uit! Want Netflix besloot dat het wel eens tijd werd om The Dark Crystal een rechtmatige voorgeschiedenis te geven. In 2019 bracht de streamingdienst de prequel The Dark Crystal: Age of Resistance uit.

Huiveringwekkende taferelen in Crystal Castle

Voor deze veelbelovende prequel reizen we opnieuw af naar het fictieve Thra. Het land wordt bevolkt door verschillende volkeren: Podlings, Gelflings, Mystics en de kwaadaardige Skeksis. In The Dark Crystal werd duidelijk dat de Skeksis het land regeerden. Zover is het in Age of Resistance nog niet. Toch is het hebberige gierenvolk vanaf het eerste uur al ver gevorderd met hun plannen. Bovengronds heersen de Gelflings in de vorm van de gezaghebbende All-Maudra. Ondergronds heersen echter de Skeksis. Letterlijk, want in de diepste keldergrotten van Crystal Castle spelen zich huiveringwekkende taferelen af. De krijsende gieren hebben de vaardigheid ontwikkelt om levenskracht uit het kristal van Thra te halen. Dit doen ze door Gelflings op te offeren. Het zal niet lang duren, of de Skeksis zullen onsterfelijk zijn. Maar dan wordt hun fatale plan ontdekt door soldaat Rian (Taron Egerton) die uit is op wraak…

Age of Resistance is visueel wondermooi

Wat volgt is een episch avontuur à la Tolkien waarbij Gelfling Rian probeert een leger op te zetten om Thra van een naderende apocalyps te redden. Het valt hem alleen niet mee om medestanders te vinden. De kwaadaardigheid druipt van hun kakelende koppen, maar de Gelflings vertrouwen de lelijke Skeksis desondanks blindelings. Gelukkig vindt Rian, door middel van Droomverbinden, toch aansluiting bij boekenmeisje Brea (Anya Taylor-Joy). Avonturier Deet (Nathalie Emmanuel) en haar maatje Hup maken het reisgenootschap compleet. Onder leiding van regisseur Louis Leterrier maakt Age of Resistance subtiel gebruik van special effects. Er wordt zelfs CGI ingezet om verschillende actiescènes net wat vloeiender te laten verlopen. Dit resulteert in een serie die er visueel werkelijk wondermooi uitziet. Met als absolute uitschieter het tot leven komen van golem Lore en de adembenemende woestijnvlucht met de Crystal Skimmer.

Minpuntjes tegen een apocalyptische achtergrond

Naast de visuele pracht en praal bevat Age of Resistance een voice cast waar je ‘u’ tegen zegt. Helena Bonham-Carter, Game of Thrones’ Lena Heady en Natalie Dormer, Caitriona Balfe (Outlander), Alicia Vikander en Sigourney Weaver zijn zomaar een greep uit de stemacteurs die Age of the Resistance zo levensecht maken. Tegen een apocalyptische achtergrond behandelt de serie serieuze thema’s als klassenstrijd, wijsheid of brute kracht en de eeuwige vraag wat goed is en wat slecht. Minpuntjes bevat Age of Resistance echter ook. Zo missen de poppen, ondanks het magnifieke marionettenwerk, veelal de bijbehorende gezichtsmimiek. Hierdoor komen de personages soms wat afgevlakt over. Het verhaal van Age of Resistance heeft hier en daar bovendien de neiging om in te zakken. Dit is erg jammer. Leterrier gaat op in details waardoor het plot van Age of Resistance prima in acht afleveringen gevat had kunnen worden.

Age of Resistance is een creatief hoogstandje

Ondanks deze langdradigheid is het heerlijk om de Skeksis onderling te zien kibbelen. De complotten van The Chamberlain (Simon Pegg) zijn zowel macaber als vermakelijk. De ruime tijd benut Leterrier tevens door de kijkers te voorzien van een kristalheldere uitleg van Archer UrVa over de geschiedenis van het magische Thra. Dat oog voor detail in Age of Resistance ook weer veel goedmaakt, blijkt uit de zorgvuldig opgebouwde décors. Als kijker vang je een intieme glimp op van de schattige ochtendroutine van Podling Hup. Vervolgens waan je je in het legendarische Circle of the Suns om daarna in het sprookjesachtige Stone-in-the-Wood op te gaan. Ook de soundtrack van Daniel Pemberton vol cello’s, fluiten en Middeleeuwse instrumenten mag niet vergeten worden en maakt van Age of Resistance een creatief hoogstandje.


Eindoordeel: Age of Resistance (The Dark Crystal #1)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Na bijna veertig jaar komt Netflix met een prequel van de cultfilm The Dark Crystal (1982). Age of Resistance (2019) brengt de kijker opnieuw terug naar het land Thra waar de Skeksis de macht over te dreigen nemen. Totdat dappere Gelfling Rian hier een stokje voor steekt! Age of Resistance is soms wat langdradig, maar de prachtige poppen en fantastische décors maken veel goed.

Productie: Louis Leterrier | Voice Cast: Taron Egerton, Anya Taylor-Joy, Nathalie Emmanuel, e.a. | Scenario: Jeffrey Addis, Will Matthews, Jim Henson, e.a. | Duur: 10 afl. van 60 min. | Genre: Adventure, Drama, Fantasy | Jaar: 2019

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Een reactie

  • Niek 8 februari 2020op09:01

    Destijds heb ik de film gemist terwijl ik er wel de leeftijd voor had. Maar nu nog even snel gekeken voor deze serie. En de serie vind ik magnifiek. De langdradigheid die jij beschrijft herken ik niet zo. Ik ging zo op in al dat ogensnoep dat er niet eens wat hoefde te gebeuren om mij al te vermaken. Superserie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.