Weathering With You: weergaloos liefdesverhaal waarin het mooie beelden regent

10 februari 2020
Leestijd: 4 min.
,
Aandoenlijk liefdessprookje over klimaatverandering.
weathering-with-you-anime_header

Veel filmmakers maken tegenwoordig gebruik van CGI. Als gevolg daarvan komt handgetekende animatie niet meer zo veel voor. Bij Japanse anime ligt dat gelukkig nog weleens anders. Makoto Shinkai vormt bijvoorbeeld een veelgeprezen uitzondering die deze traditionele werkwijze in stand houdt. Hoewel de Japanse regisseur-scenarist al een tijdje aan de weg timmert, brak hij slechts enkele jaren geleden wereldwijd door met zijn film Your Name (2016). Weathering With You (2019) is zijn nieuwste creatie bij CoMix Wave Films. De anime schittert sinds eind januari op het witte doek van de Nederlandse bioscopen en uiteraard moest ik erheen!

De legende van het zonnemeisje

Weathering With You verhaalt over tieners Hodaka (Kotaro Daigo) en Hina (Nana Mori). Ze ontmoeten elkaar in de wijk Kabukichou in Tokyo waar Hodaka voor een obscuur tijdschrift schrijft en Hina als serveerster bij een welbekende fastfoodketen werkt. De Japanse metropool gaat op dat moment gebukt onder hevige regenbuien. Hodaka ontdekt al snel dat Hina de gave heeft om de lucht even te laten opklaren. De pubers besluiten om een bedrijfje op te zetten dat, tegen betaling, voor zonnig weer zorgt. De zaken lopen razend goed; wie wil er nu geen beroep doen op de gave van een “zonnemeisje” in zulke regenachtige tijden? Maar dan stuit Hina op een oeroude Shinto-legende die stelt dat de natuur op den duur een offer zal eisen. Hoelang zal zij haar werk nog kunnen blijven doen?

Weergaloze animatie in Weathering With You

Dat de verliefde tieners diep in de penarie zitten, ziet de kijker tegen die tijd allang aankomen. Shinkai weet met behulp van ineengevlochten obstakels een heerlijke spanningsboog voor het publiek te creëren. Het verloop van het plot is eigenlijk ook het enige waar Shinkai zich zorgen om hoeft te maken. Aan zijn weergaloze animatie zal het sowieso niet liggen. Weathering With You trakteert de kijker op fotorealistische stadsgezichten van Tokyo en wisselt ze af met korte, maar gedetailleerde, scènes van het alledaagse leven. De emoties, hoe klein ook, spatten van de personages af. Denk alleen al aan de scène waarin Hodaka zijn belager te slim af is. De regen valt in Tokyo nog net zo prachtig als in Shinkai’s eerdere werk Garden of Words (2013). Alleen worden deze momenten nu onderbroken door oogverblindende opklaringen die de kijker (letterlijk) naar grote hoogte tillen. De zon brengt in Weathering With You niet alleen kleur aan in deze, veelal loodgrijze, animatiefilm – het weerspiegelt ook de gemoedstoestand van de personages. Alles is immers luchtiger met een beetje zon!

Weathering With You is een behapbaar liefdesverhaal over klimaatverandering

Voor de soundtrack doet Shinkai opnieuw beroep op de band RADWIMPS. In Your Name klonk hun muziek vaak wat te overweldigend. In Weathering With You weet RADWIMPS zich in te houden waardoor de liedjes subtieler en dromeriger klinken en daardoor goed op het verhaal aansluiten. Shinkai richt zich in Weathering With You in het bijzonder op de heersende klimaatverandering. Het aandoenlijke liefdesverhaal gebruikt hij als décor en dat is in zijn werk niets nieuws. Zo wist liefde tijd en ruimte te overstijgen in Voices of a Distant Star (2002), trotseerde het leeftijd in Garden of Words en trachtte het in Your Name een fatale natuurramp te voorkomen. Allesvernietigend als Your Name is het dit keer echter niet. Misschien is Weathering With You daarom ook wel beter te behappen. Want als de mens de natuur voor lief neemt, zal zij vroeg of laat iets terugeisen. Net als in de liefde, is het in de natuur immers een kwestie van geven en nemen. Of het nu regent of niet.


Eindoordeel: Weathering With You (2019)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Weathering With You (2019) is de nieuwste film van Makoto Shinkai. De handgetekende film schotelt de kijker opnieuw fotorealistische beelden voor. Weathering With You vertelt het aandoenlijke liefdesverhaal van tieners Hodaka en Hina, maar besteedt tegelijkertijd aandacht aan de heersende klimaatverandering.

Productie: Makoto Shinkai | Voice Cast: Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri, e.a. | Scenario: Makoto Shinkai | Duur: 112 min. | Genre: Animation, Drama, Fantasy | Jaar: 2019

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.