Voices of a Distant Star: intergalactische liefde die tijd en ruimte overstijgt

24 november 2016
Leestijd: 3 min.
,
Makoto Shinkai toont zich een rijzende ster in debuutfilm.
voices-of-a-distant-star-anime_header

Voices of a Distant Star (2003) is een korte animefilm van 25 minuten die zich halverwege de 21e eeuw afspeelt. De tieners Mikako en Noboru hebben een relatie met elkaar. Mikako heeft echter een grote droom: de ruimte ingaan. In de ruimte woedt op dat moment een grote oorlog tegen de Tarsians, een kolonie aliens van Mars.

Afstand in plaats en tijd

Wanneer ze besluit mee te vechten in het ruimteleger, de UN Space Army, proberen Mikako en Noboru via hun mobieltjes contact met elkaar te houden. Door de enorme afstand in plaats en tijd, zullen de berichtjes van Mikako heel wat jaren later bij Noboru aankomen. Terwijl de oorlog nog steeds in volle gang is, wordt Mikako in de ruimte nauwelijks ouder. Noburo wordt op aarde echter wel ouder. Er worden afwisselend scènes van Mikako en Noboru getoond. In deze stukken worstelen ze allebei met hun gevoelens binnen de langeafstandsrelatie. Het wordt snel duidelijk dat ze elkaar maar niet op (willen) geven.

Shinkai laat zijn talent zien in debuutfilm Voices of a Distant Star

Makoto Shinkai (1973) staat bekend om zijn prachtige luchten en landschappen. Films als 5 Centimeters Per Second (2007) en The Garden of Words (2013) zijn goede voorbeelden hiervan. Ook in deze debuutfilm weet hij al een aantal mooie achtergronden neer te zetten. De film is met heel weinig budget gemaakt. Toch is Shinkai’s talent hier al goed te zien. De subtiele pianoklanken van Tenmon zetten de sfeer fantastisch neer en maken het bovendien helemaal af.

Ruimte voor gevoelens

Omdat Voices of a Distant Star een korte anime is, laat het slechts een momentopname zien van de levens van twee tieners. Desondanks worden de scènes die worden getoond langzaam uitgebouwd. Hier bij wordt er diep ingegaan op de gevoelens van de personages. De resterende ruimte (haha) wordt ingevuld met korte dialogen, gezichtsuitdrukkingen en mooie vergezichten.

Voices of a Distant is vernieuwend en hoopvol

Het Interstellar-achtige concept van Voices of a Distant Star toont niet alleen de pijn en het verlangen naar een geliefde; het eindigt ook met een sprankje hoop. Daarnaast laten de omgekeerde genderrollen (het meisje dat gaat vechten in het leger en hierbij de jongen achterlaat) een welkome frisse wind waaien door het anime genre. Hiermee lijkt de futuristische wereld van Shinkai wellicht niet eens zo ver weg.


Eindoordeel: Voices of a Distant Star (2003)
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
3.3

Samenvatting

Voices of a Distant Star is met heel weinig budget gemaakt, maar Shinkai laat zijn talent goed zien. Het verhaal over twee tieners – die door tijd en ruimte van elkaar worden gescheiden – is emotioneel en teder. De subtiele pianoklanken van Tenmon zetten de sfeer fantastisch neer, en de prachtige vergezichten maken het helemaal af.

Productie: Makoto Shinkai | Voice Cast: Mika Shinohara, Makoto Shinkai, e.a. | Scenario: Makoto Shinkai | Duur: 25 min. | Genre: Animatie, Drama, Sci-Fi | Jaar: 2003

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 reacties

 • Yasumi 25 november 2016op09:48

  Wat toevallig! Ik heb net de dvd van deze film, en een paar andere van Makoto Shinkai, binnen gehad dus binnenkort ga ik deze ook reviewen. Ik heb hem al een paar jaar geleden een keer gezien, erg sfeervolle film 🙂

  • Eline 27 november 2016op19:53

   Wat leuk! Ik ben telkens weer onder de indruk van de films van Shinkai. Goede verhaallijnen en zulke mooie landschappen en luchten, wauw! Ik kijk uit naar jouw recensies van zijn films 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.