Daar waar de rivierkreeften zingen: biologerende debuutroman over opgroeien in de wildernis

25 mei 2020
Leestijd: 4 min.
,
daar-waar-de-rivierkreeften-zingen-delia-owens_header

Titel: Daar waar de rivierkreeften zingen
Originele titel:
Where the Crawdads Sing
Auteur:
Delia Owens
Uitgeverij:
The House of Books
Vertaling:
Mariëtte van Gelder
Genre:
Roman
Bladzijdes:
382
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-443-5890-2

In Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens woont de jonge Kya Clark in een hut in het moeras van Barkley Cove in North Carolina. Door de jaren heen verlaat het gezin gaandeweg de hut omdat ze het thuis niet meer uithouden. Kya’s moeder vertrekt omdat ze haar gewelddadige – en vaak dronken – man zat is. Kya’s broers en zussen kiezen allemaal voor een beter leven buiten de deur. Zelfs Kya’s vader komt op een dag niet meer terug om voor zijn jongste dochter te zorgen. Kya kan als jongste van het gezin nergens heen en zoekt afleiding in de natuur om haar heen. Maar hoelang zal het meisje nog in haar eentje overleven?

Racisme in de jaren ’50 en ‘60

Dat Kya niet leeft maar overleeft, wordt in Daar waar de rivierkreeften zingen al snel pijnlijk duidelijk. Het rustige Amerikaanse dorpje Barkley Cove was in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw nog zeer doordrongen van racistische denkwijzen. Hierdoor vallen ‘moerasmensen’ zoals Kya buiten de gemeenschap. Het meisje wordt tijdens de spaarzame uitstapjes naar het dorp voor boodschappen aangestaard. De dorpsbewoners noemen haar schamper ‘het moerasmeisje’ en ze is het onderwerp van spot. Naar school gaat Kya, na een mislukte eerste dag, ook niet meer.

Verdacht van moord

Net op het moment dat Kya iedereen om haar heen dreigt te verliezen, komt ze in contact met de jongen Tate Walker. Hij besluit haar te leren lezen en brengt zoveel mogelijk boeken mee. Deze – voornamelijk biologie – boeken verslindt Kya in haar leeshut waar ze zich ontpopt als boekenwurm. Met Tate deelt ze de interesse voor de natuur en hij is op zijn beurt onder de indruk van Kya’s verzameling veren, schelpen en alles wat het meisje maar in de natuur kan vinden. Als Tate jaren later Kya gedwongen achterlaat om Biologie aan de universiteit te studeren, ontmoet Kya haar eerste liefde Chase Andrews. Als de populaire jongen uit Barkley Cove eind jaren ’60 dood onder een toren in het moeras wordt gevonden, wordt de gehate Kya meteen verdacht van moord.

Heruitgave brengt succes voor Daar waar de rivierkreeften zingen

Daar waar de rivierkreeften zingen is het romandebuut van de 70-jarige Delia Owens. Owens is biologe en woonde tientallen jaren in Afrika waar ze documentaires maakte voor onder meer National Geographic. Het verhaal van Daar waar de rivierkreeften zingen schiet heen en weer in de tijd. Zo beschrijft Owens door middel van flashbacks het leven van Kya met haar ouders, broers en zussen en hoe deze haar langzaamaan in de steek laten. Ook wisselt ze af tussen de verhaallijn waarin Chase’ moord wordt onderzocht en het leven van Kya in het moeras. Het boek zit vol poëzie en weetjes over de natuur die de lezer biologeren en de vaart niet uit het verhaal halen. Owens weeft in haar debuut moeiteloos drama met who-dunnit-spanning waardoor het boek voor de lezer moeilijk weg te leggen is. Denk hier nog maatschappelijke thema’s zoals vrouwenemancipatie, #MeToo en racisme bij en het is lastig voor te stellen dat dit boek enkele jaren geleden – zonder hulp van Reese Witherspoon – géén bestseller werd.

Daar waar de rivierkreeften zingen laat lezerspubliek een toontje lager zingen

Hoewel Daar waar de rivierkreeften zingen – zeker voor een debuut – sterk in elkaar zit, komt het slot jammer genoeg wat abrupt. Gelukkig weet Owens hier nog een plottwist in te verwerken waardoor de lezer (of moet ik zeggen deze recensent) uiteindelijk toch een toontje lager zingt. Waar de rivierkreeften dan precies zingen blijft een mysterie, evenals de keuze om Jodie’s litteken pas middenin het boek aan te halen. Desalniettemin heeft Owens met Daar waar de rivierkreeften zingen een prachtig debuut afgeleverd dat deze heruitgave verdient.


Steun je lokale boekhandel of schaf Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens hieronder aan.

Eindoordeel: Daar waar de rivierkreeften zingen
4

Lees ook mijn recensies van Into the Wild en Mijn leven in de wildernis.

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.