Into the Wild: avontuurlijke biografie over tragische cultheld

1 mei 2017
Leestijd: 4 min.
, ,
Een aangrijpende verfilming van de dagboeken van Chris McCandless.
into-the-wild-film_header

Als de 22-jarige Christopher McCandless (Emile Hirsch) in de zomer van 1990 afstudeert aan de Emory University, besluit hij niet aan zijn topcarrière te beginnen zoals zijn ouders van hem verwachten. In plaats daarvan doneert hij al zijn spaargeld aan een goed doel. Hij geeft zijn bezittingen weg en gaat met enkel een rugzak op pad. Chris lift door Amerika om zich uiteindelijk over te geven aan de ruige natuur van Alaska.

Jezelf op de proef stellen

Volgens Chris zou iedereen dit eens moeten doen om echte vrijheid te ervaren:

“We like companionship, see, but we can’t stand to be around people for very long. So we go get ourselves lost, come back for a while, then get the hell out again.”

Chris gaat vanzelfsprekend een groot avontuur tegemoet. Hij werkt een tijdje op een graanboerderij en vaart met een kano over de ruige rivieren van de Colorado. Hij raakt in gesprek met vredelievende hippies en brengt een tijd door met een oude man in de woestijn van wie hij veel leert. Chris’ ultieme doel is om te leven van het land en om zijn ‘valse ik’, die door de maatschappij is gevormd, in de natuur van Alaska op de proef te stellen. In het voorjaar van 1992 trekt hij met slechts een rugzak, wat kampeerspullen, rijst en een geweer de wildernis van Alaska in…

Into the Wild is een waargebeurd verhaal

Acteur Sean Penn verzorgde de regie en bewerkte het script van Into the Wild (2007). De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer uit 1996. Journalist en bergbeklimmer Krakauer baseerde zijn verhaal vervolgens weer op de waargebeurde avonturen van de Amerikaanse Chris McCandless die zijn belevenissen in dagboeken opschreef. Chris is inmiddels een cultheld onder de backpackers. Begeleid door de gitaarklanken van Eddie Vedder, toont de film mooie panoramashots van de Amerikaanse natuur. Zo zien we kleurrijke zonsop- en ondergangen, uitgestrekte grasvlakten en woeste ijsvelden. Deze worden afgewisseld met emotionele close-ups van Chris en zijn medespelers.

Groeiende obsessie voor ‘de waarheid’

Als kijker word je steeds nieuwsgieriger naar Chris’ drijfveren om zo’n simpel leven te lijden. Hij zondert zich af van de maatschappij en krijgt een groeiende obsessie voor ‘de waarheid.’ Wat heeft hem gedreven om zo te leven? Maar vooral: waarom wil hij zichzelf op zo’n extreme manier te testen? Wat wil hij bewijzen? Buiten het slechte huwelijk en de scheiding van zijn ouders, kom je als kijker maar weinig over hem te weten. Je tast in het duister over hoe zijn extreme aversie voor de maatschappij tot stand is gekomen. Dit is jammer, want Chris blijft hierdoor gedurende tweeënhalf uur behoorlijk op afstand van de kijker. Ook de andere personages krijgen geen hoogte van de avontuurlijke, spontane, positieve, maar vaak ook egoïstische, koppige en kinderlijk naïeve Chris. Hirsch zet daarentegen een goede (eerste) hoofdrol neer. Zijn passie voor deze rol blijkt dan ook wel uit het feit dat hij veel gevaarlijke stunts zelf heeft uitgevoerd. Hij viel bovendien 20 kilo af om zijn uitgehongerde personage goed te kunnen vertolken.

Into the Wild is aangrijpend en realistisch

Tijdens zijn zwerftocht leest Chris boeken van natuurfilosoof Thoreau en Jack London, een Amerikaanse romanschrijver van avonturenverhalen. De wijsheid die hij uit deze boeken haalt en de praktische plantengids die hij op zak heeft, geven Chris het idee dat hij is opgewassen tegen het leven in de natuur. Ook zonder dat hij zich fysiek en mentaal nog beter voorbereidt. Als het onvermijdelijke noodlot toeslaat, komt dit voor de kijker dan ook niet als een verrassing, maar dit maakt de afloop van de film zeker niet minder aangrijpend.


Eindoordeel: Into The Wild (2007)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Begeleid door de gitaarklanken van Eddie Vedder wisselt Into the Wild mooie panoramashots van de Amerikaanse natuur – kleurrijke zonsop- en ondergangen, uitgestrekte grasvlakten en woeste ijsvelden – af met emotionele close-ups van Chris McCandless en zijn medespelers. Hoewel Chris wat op afstand blijft, is Into the Wild een aangrijpend waargebeurd verhaal over een jongen die de maatschappij de rug toekeert om als ‘moderne nomade’ te gaan leven.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=g7ArZ7VD-QQ?rel=0&w=800&h=500]

Productie: Sean Penn | Cast: Emile Hirsch, Catherine Keener, Vince Vaughn, e.a. | Scenario: Sean Penn, Jon Krakauer | Duur: 148 min. | Genre: Adventure, Biography, Drama | Jaar: 2007

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.