Silver Skates: een geëmancipeerd Russisch wintersprookje

6 januari 2022
Leestijd: 3 min.
,
Houdt Silver Skates zich staande op glad ijs?
silver-skates-netflix_header

Onlangs werd berekend dat de kans op een Elfstedentocht door de opwarming van de aarde is gehalveerd. Silver Skates op streamingdienst Netflix neemt de kijker mee naar het Russische Sint-Petersburg. Hier zorgt de winter van 1899 wel voor zeer strenge vorst. In de stad werkt Matvey (Fedor Fedotov) als bezorger bij een bakkerij. Om de strikte bezorgtijden te halen, gaat hij op pad met prachtige zilveren schaatsen aan zijn voeten. De schaatsen zijn een kostbare gift van zijn vader, een arme lantaarnopsteker. Wanneer Matvey vanwege een conflict ontslagen wordt, is dat een ramp voor het gezin als blijkt dat zijn vader ernstig ziek is.

Stelen op schaatsen

Wanhopig op zoek naar een manier om aan geld te komen, sluit Matvey zich aan bij een groep straatdieven. Onder leiding van de charismatische Alex heeft de schaatsende bende een ingenieuze manier gevonden om op de ijsmarkt te stelen van de rijken. Tijdens een nachtelijke bijeenkomst, belandt Matvey als grap op het balkon van het imposante verblijf van de minister. Hier ontmoet hij Alisa (Sonya Priss), de neerslachtige dochter van de politicus. Alisa wil weg uit het grote landhuis van haar vader om scheikunde te studeren. Maar haar vader moet niets van emancipatie weten en vindt studeren niets voor vrouwen. Hij ziet haar liever trouwen met graaf Arkadiy, en de familie bereidt een gearrangeerd huwelijk voor.

Actie en spanning rond de twintigste eeuwwisseling

Terwijl Alisa een plan beraamt waarbij ze Matvey inzet om haar droom te verwezenlijken, slaat bij hem de vonk over. Silver Skates is een romantisch kostuumdrama dat zich afspeelt vlak voor de twintigste eeuwwisseling. De kijker krijgt een levendig winterwonderland voorgeschoteld, met panorama’s van de stad Sint-Petersburg en spelers die in mooie kostuums zijn gestoken. De film is losjes gebaseerd op het negentiende-eeuwse boek Hans Brinker, or the silver skates: a story of life in Holland van Mary Mapes Dodge. Het acteerwerk is sterk, al ontbreekt er wat chemie tussen de twee hoofdpersonages en zijn de plotwendingen soms voorspelbaar. Door middel van slow motion shots zit de film vol spanning en actie tijdens de talloze schaatsscènes. De cinematografie is van hoog niveau, evenals de special effects.

Silver Skates vertelt een geëmancipeerd liefdesverhaal

Ondanks het feit dat Silver Skates draait om het Anastasia-achtige liefdesverhaal tussen de arme Matvey en de aristocrate Alisa, vult de emancipatie van vrouwen in het conservatieve Rusland een belangrijk deel van de plot. Alisa droomt niet van de perfecte liefde, maar wil in eerste instantie boeken lezen, vrijheid en studeren. Ze wil een verschil maken in de wereld. Hierdoor is Silver Skates een sterke film waarin romantiek minder cliché wordt neergezet. Een ander thema is het klassenverschil en de politieke spanningen tussen de bende van Alex en de bourgeoisie in Sint-Petersburg. Dit geeft meer diepgang aan de plot, en brengt de onvermijdelijke discussie aan de oppervlakte rondom kapitalistische ideeën die stelen van rijkelui goedpraat. Daarnaast is er genoeg ruimte voor humor, en worden de scènes begeleid door een sprookjesachtige soundtrack van de Britse componist Guy Farley. Silver Skates is een solide winterse film die zich op een ijsgladde ondergrond goed staande weet te houden.


Lees ook mijn recensie van Yuri!!! On Ice.

Eindoordeel: Silver Skates (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Silver Skates verhaalt over Matvey die zich, na zijn ontslag bij een bakkerij, aansluit bij een bende schaatsende straatrovers. Per ongeluk ontmoet hij de rijke Alisa. Zij wordt uitgehuwelijkt, maar wil eigenlijk liever gaan studeren. Silver Skates is een geëmancipeerd wintersprookje over liefde, arm en rijk en het volgen van je dromen. Het kostuumdrama zit solide in elkaar met een vleugje humor, actie en prachtig camerawerk tegen het décor van de twintigste eeuwwisseling in Sint-Petersburg.

Productie: Michael Lockshin | Cast: Fedor Fedotov, Sonya Priss, Yuriy Borisov, e.a. | Scenario: Roman Kantor | Duur: 130 min. | Genre: Adventure, Drama, Family | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.