Wrap Up: Top Tien 2020 (#2) – Films, Series en Muziek

31 december 2020
Leestijd: 15 min.
,

Vandaag is het Oudjaar en daarmee de laatste dag van 2020! Afgelopen maandag blikte ik terug op mijn jaar in boeken en liet ik zien welke tien ik heb uitgekozen voor mijn Top Tien 2020: Boeken. Vandaag sluit ik het jaar af met mijn Top Tien 2020: Films, Series en Muziek. Welke films, series, liedjes en albums hebben een plaats in mijn top tien veroverd?

Top Tien 2020: Films

Parasite (Bong Joon-ho) – RECENSIE

De nieuwste film van regisseur Bong Joon-ho (Snowpiercer; Okja) bleef in 2020 niet onopgemerkt. Parasite (2019) sleepte aan het begin van het jaar namelijk vier Oscars in de wacht. De thriller verhaalt over het arme gezin Kim dat door het bijlesbaantje van de zoon in aanraking komt met de rijke familie Park. Langzaam maar zeker nemen de Kims het rijke leven van de Parks over. Maar hoever kunnen ze gaan? Parasite is een zinderende tragikomische thriller over het dreigende kapitalisme, ongelijke kansen en klassenstrijd. Een film die zeker in mijn Top Tien 2020: Films, Series en Muziek moet staan!

Little Women (Greta Gerwig)

De nieuwste verfilming van het gelijknamige negentiende-eeuwse boek van Louisa May Scott had ik graag in de bioscoop gekeken. Gelukkig besloot Netflix in het najaar de film uit te brengen zodat ik hem alsnog kon kijken! Little Women (2019) van Greta Gerwig (Lady Bird) draait om de vier zussen Jo, Meg, Beth en Amy tijdens de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit sterke kostuumdrama met feministische ondertonen sleepte een Oscar in de wacht en bevat een sterrencast met onder meer Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Emma Watson en Meryl Streep.

Schaf Little Women hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Weathering With You (CoMix Wave Films) – RECENSIE

Een nieuwe anime van de Japanse regisseur Makoto Shinkai is altijd de moeite waard om in de bioscoop te kijken. Gelukkig kon dit nog aan het begin van 2020 toen er nog geen sprake was van COVID-19 in Nederland. Weathering With You (2019) heb ik dus, net als Shinkai’s vorige filmsucces Your Name (2016), in het filmhuis kunnen bewonderen. De anime volgt tiener Hodaka die zijn leven op de rit probeert te krijgen in de Japanse hoofdstad Tokyo. Daar ontmoet hij Hina die over de mysterieuze kracht bezit om de regen – die steeds vaker valt – eventjes te stoppen. Weathering With You is een krachtige, emotionele film over klimaatverandering, vriendschap en mythologie. En dat alles verpakt in prachtige handgetekende fragmenten, fotorealistische weergaven van de natuur en gedetailleerde shots van alledaagse bezigheden.

I’m Thinking of Ending Things (Charlie Kaufman) – RECENSIE

Ik denk dat I’m Thinking of Ending Things (2020) de grootste filmverrassing van dit jaar voor mij was. Deze psychologische thrillerfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Iain Reid. Op een winterse dag besluit Lucy (of Amy of toch Lucia?) samen met haar vriend Jake een barre roadtrip naar haar schoonouders op het Amerikaanse platteland te ondernemen. Al snel blijkt dat Lucy ergens een eind aan wil maken. Maar waaraan? Aan haar relatie met Jake? Haar leven? Of iets anders? I’m Thinking of Ending Things is zo een film die je het liefst een paar keer wilt kijken omdat er telkens wel iets nieuws in opduikt. Een intrigerende Netflix release met sterke dialogen.

Schaf I’m Thinking of Ending Things hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

The Devil All the Time (Antonio Campos)

The Devil All the Time (2020) kwam al voor op mijn Halloweenlijstje van dit jaar. Deze thriller is dan ook een aanrader om in die periode te kijken, maar in mijn Top Tien 2020: Films, Series en Muziek mag hij zeker niet ontbreken! De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Donald Ray Pollock, vertelt het verhaal van Arvin Russell. The Devil All the Time speelt zich af op het Amerikaanse platteland van de jaren ’60 en laat duistere thema’s als wraak, godsdienstwaanzin en geweld aan bod komen. En dit allemaal in een bloederig jasje. Oh en de cast is ook zeker niet verkeerd met onder meer: Tom Holland, Robert Pattinson, Haley Bennett en Bill Skarsgård.

Schaf The Devil all the Time hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Top Tien 2020: Series

Ragnarok (Adam Price) – RECENSIE

Ragnarok (2020) is de tweede Netflix release uit Noorwegen na kerstserie Hjem til Jul (2019 –). De serie verhaalt over tiener Magne die samen met zijn broertje en moeder weer gaat wonen in zijn geboortestad na de dood van zijn vader. Er is echter iets niet helemaal pluis in dit Noorse bergstadje. Het water is vervuild, dieren gaan dood en op school zijn vreemde machtsspelletjes aan de gang. Ragnarok is een spannende coming-of-age serie waarin de mythologie rond de god Thor een grote rol speelt. De serie doet bij vlagen trouwens denken aan Twilight, al gaat het verhaal hier wel dieper. Een tweede seizoen is voor 2021 aangekondigd!

Beastars (Studio Orange) – RECENSIE in AniWay Magazine 60

Als er een anime is die veel indruk op mij heeft gemaakt dit jaar dan is het wel Beastars (2020). Deze serie, gebaseerd op de succesvolle manga van Paru Itagaki, gaat over de zachtaardige wolf Legoshi. Op school volgt hij samen met andere dieren les. Dit is niet zo makkelijk als het lijkt, want de klassen zijn verdeeld over twee groepen: de prooidieren en de jagers. Terwijl de natuurlijke instincten en tienerhormonen in het rond vliegen, wordt Legoshi verliefd op konijn Haru. Beastars is een bijzondere anime waarin psychologie, coming-of-age en trauma een grote rol spelen. Netflix zal (waarschijnlijk) in 2021 het tweede seizoen uitbrengen!

Snowpiercer (Josh Friedman; Graeme Manson) – RECENSIE

Het verhaal van Snowpiercer (2020) is niet nieuw. Eerder verfilmde de Koreaanse regisseur Bong Joon-ho het dystopische verhaal, gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Jacques Lob en Jean-Marc Rochette. Netflix’ Snowpiercer is een echte ‘slow burner’ waar je van moet houden. Van tijd tot tijd is er actie, maar de focus van deze sci-fi gaat vooral naar het psychologische aspect van de verschillende personages, het kapitalisme en de ijzingwekkende klassenstrijd die in de trein gevoerd wordt. Met sterke vertolkingen van Jennifer Connelly, Daveed Diggs en Mickey Sumner. Begin 2021 verschijnt het tweede seizoen op Netflix.

Schaf Snowpiercer hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

The Haunting of Bly Manor (Mike Flanagan)

De volgende spookhuis-serie van Mike Flanagan stond al op mijn Halloweenlijstje van 2020. Ook in mijn Top Tien 2020: Films, Series en Muziek verdient hij een plek. The Haunting of Bly Manor (2020) is geen vervolg op The Haunting of Hill House (2016), maar baseert zich wel (deels) op een oude ghost story. Dit keer op het negentiende-eeuwse The Turn of the Screw van Henry James. Wanneer Dani Clayton wordt aangenomen om op twee vreemde kinderen te passen in Bly Manor, raakt ze langzaam maar zeker verstrikt in de eeuwenoude vloek die in het huis rondwaart. The Haunting of Bly Manor bevat een mooi liefdesverhaal en fijne personages. Met rollen voor onder meer Victoria Pedretti, Amelia Eve, Tahirah Sharif en Oliver Jackson-Cohen.

Schaf The Turn of the Screw hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

https://www.youtube.com/watch?v=cxeiY2W03Mc

Ratched (Ryan Murphy; Evan Romansky)

In de duistere psychologische thriller Ratched (2020) draait het om een van de personages uit het bekende boek One Flew Over the Cuckoo’s Nest van Ken Kesey. De serie speelt zich af in de onrustige jaren ’40 en volgt zuster Mildred Ratched die in een psychiatrisch ziekenhuis werkt. Trauma’s, lobotomie, geweld en eenzaamheid voeren de boventoon in Ratched. De serie is een prequel van Keseys boek en de gelijknamige film uit 1975. De rollen worden vertolkt door onder meer Sarah Paulson, Cynthia Nixon en Finn Wittrock. Een tweede seizoen is al door Netflix aangekondigd.

Schaf One Flew Over the Cuckoo’s Nest hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Top Tien 2020: Wrapped door Spotify

Tegen het eind van het jaar maakt Spotify een Spotify Wrapped. Voor 2020 kwam de muziekstreamingdienst weer met een aantal leuke lijstjes op basis van mijn streams. Zo kwam ik erachter dat mijn favoriete decennium de 2000’s is en dat ik mijn favoriete nummer in totaal 1.139 minuten lang heb geluisterd! Nog meer muziek van 2020:

 • Album: evermore van Taylor Swift
 • Live album: Alexander Theatre Sessions van Poets of the Fall
 • Hardloopnummer: Too Much van Marshmello, Imanbek feat. Usher
 • Ontdekking: Folklore I: The Waving Days van Robin Borneman
 • Meest gestreamde nummer van 2020: Black Swan van BTS

Top Tien best gelezen artikelen in 2020

Sinds een paar jaar maak ik aan het eind van het jaar de balans op welke artikelen op Eline schrijft hier het vaakst worden gelezen. Dit is de top tien van 2020:

 1. Filmrecensie –  Oscar et la dame Rose: een vertederend Frans sprookje
 2. Boekrecensie – De geniale vriendin: verrassende vriendschap tussen twee tegenpolen
 3. Filmrecensie – Eli: horrorfilm met een duivelse twist
 4. Serierecensie – Alias Grace: haalt de innerlijke detective in je naar boven
 5. Serierecensie – Dark (#1): een complexe en donkere tijdreisthriller
 6. Filmrecensie – Into the Wild: avontuurlijke biografie over tragische cultheld
 7. Serierecensie – Tokyo Ghoul: bloederige horrorserie die steeds bizarder wordt
 8. Serierecensie – Death Note: wereldverbeteraar of massamoordenaar?
 9. FAQ: Hoe begin ik met het kijken van anime?
 10. Boekrecensie – Viktor: ingrijpend familieportret dat wegleest als een roman

2020 is een gek jaar geweest waarin flexibiliteit een grote rol heeft gespeeld. Toch bracht 2020 mij ook veel moois. Zo heb ik mijn blog flink zien groeien en heb ik fijne samenwerkingen mogen aangaan. In 2020 voltooide ik mijn vierde jaar als recensent bij Hebban, schreef en redigeerde ik alweer ruim twee jaar bij een tekstbureau en was het tevens mijn tweede jaar als redacteur bij AniWay Magazine die in 2020 zijn twintigste verjaardag vierde! Daarnaast heb ik dit jaar ook via Eline schrijft hier prachtige recensie-exemplaren en opdrachten mogen ontvangen. Hier ben ik heel erg dankbaar voor! 😊 Tot slot volgde ik in 2020 de Basiscursus en Masterclass Teksten Corrigeren van YA-auteur Chinouk Thijssen. Ik heb veel van haar cursus geleerd en gemerkt dat blijven leren een uitdaging is die ik graag blijf aangaan. Voor het nieuwe jaar zit ik weer vol ideeën maar voor het zover is, wil ik iedereen die dit leest een goed en bovenal gezond 2021 wensen! En natuurlijk: Stay Safe 😉


Wat is jouw favoriete film, serie en muziek van 2020? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.