Ragnarok: spannende coming-of-age serie met mythologische twist

7 september 2020
Leestijd: 4 min.
,
Mythologische coming-of-age volgens uniek Noors recept!
ragnarok-s1_header

Wat hebben Noordse mythologie, klimaatactivisme en coming-of-age met elkaar te maken? Niks, zou je zeggen. Toch komen in de Netflix hitserie Ragnarok (2020) deze elementen samen tot een spannende tienerserie met een mythologische twist.

De ‘ragnarok’ van Edda

In het fictieve Noorse plaatsje Edda is iets vreemds aan de hand. Door de warme zomers zijn de gletsjers gaan smelten. In het kraanwater zitten giftige stoffen en verschillende inwoners kampen met een mysterieuze ziekte. Een mooie taak voor Greta Thunberg om Edda van de ondergang te redden. In Ragnarok (Oudnoords voor: ondergang) wordt deze rol Magne Seier (David Stakston) toebedeeld. Deze lange – ietwat nerdy – jongen met dyslexie komt, na de dood van zijn vader, met zijn moeder en broertje Laurits (Jonas Strand Gravli) in de buitenwijk van Edda te wonen.

Isoldes noodlot

Magne raakt op school al snel bevriend met de blauwharige Isolde (Ylva Bjørkaas Thedin) die de natuur een warm hart toedraagt. Ze is ervan overtuigd dat het chemische bedrijf van de invloedrijke familie Jutul verantwoordelijk is voor de vervuiling in en rondom Edda. Het is alleen niet zo makkelijk om hen hiervan te beschuldigen. Naast het feit dat de vader van het steenrijke gezin de CEO is van Jutul Industries, is de moeder directeur van de enige middelbare school in Edda. Hun kinderen Fjor (Herman Tømmeraas) en Saxa (Theresa Frostad Eggesbø) zijn bovendien de populaire klasgenoten van Magne en Isolde. Nadat Isolde een aantal speculatieve filmpjes op YouTube zet en op onderzoek uitgaat, raakt ze betrokken bij een noodlottig ongeval.

Het mysterie van de Jutuls

Vanaf dat moment besluit Magne Isoldes onderzoek in zijn eentje voort te zetten. Terwijl hij het geheim van Jutul Industries steeds verder ontrafelt, leert Magne, dankzij Laurits’ crush op Fjor, de familie Jutul steeds beter kennen. En het mysterie van de Jutuls is niet enige wat Magne bezighoudt. Al sinds zijn aankomst in Edda lijkt hij over vreemde krachten te beschikken. Zo kan hij een hamer kilometers ver gooien en ziet hij ineens beter zonder bril. Het brein achter Ragnarok is Adam Price, bekend van Borgen – een politiek drama vol uitgewerkte intriges en machtsspelletjes.

Zorgvuldige character building in Ragnarok

Ook in Ragnarok neemt Price de tijd om de personages zorgvuldig op te bouwen. Zo duurt het wel even voordat de kijker weet wat de krachten van Magne precies inhouden. Ragnarok is duidelijk een product van deze tijd waarin van Laurits’ geaardheid geen punt wordt gemaakt. De kijker ziet bovendien een kant van dyslexie waar je niet bij stilstaat als je hier niet bekend mee bent. Daarnaast gooit Price het over een psychologische boeg door Magne door de Jutuls af te laten schilderen als een dorpsgek die zich zijn goddelijke krachten inbeeldt. De verhoudingen komen tot een dramatisch kookpunt wanneer Gry (Emma Bones), het vriendinnetje van Fjor, steeds meer naar Magne toetrekt.

Ragnaroks recept smaakt naar meer

Ragnarok lijkt, zeker in de laatste afleveringen, sterk op Twilight. Het maatschappijkritische karakter van de Noorse Netflix-hit redt Ragnarok daarentegen van een ongeloofwaardig plot. De manier waarop Price de mensheid tegenover de natuur zet en hier een mythologische draai aangeeft, smaakt naar meer. Ook de dramatische Noorse vergezichten zijn om niet genoeg van te krijgen. Evenals de subtiele symboliek die begint bij de toepasselijke dorpsnaam ‘Edda’. Of deze mix van tienerproblematiek, bovennatuurlijke krachten en mens versus natuur in het tweede seizoen net zo succesvol zal zijn, is afwachten.


Lees ook mijn recensie van Odd and the Frost Giants van Neil Gaiman.

Eindoordeel: Ragnarok (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.2

Samenvatting

Ragnarok (2020) is een Noorse hitserie op Netflix die de kijker meevoert naar het fictieve Edda. Wanneer Magne samen met zijn moeder en broer in het dorpje komt te wonen, gebeuren er rare dingen. Het drinkwater raakt sterk vervuild, de gletsjers smelten en inwoners krijgen te maken met een mysterieuze ziekte. Als Magnes vriendin Isolde verongelukt, raakt hij steeds meer verstrikt in het web van de steenrijke familie Jutul… Ragnarok is een spannende coming-of-age serie met een mythologische twist die smaakt naar meer!

Productie: Mogens Hagedorn, Jannik Johansen | Cast: David Stakston, Emma Bones, Jonas Strand Gravli, e.a. | Scenario: Adam Price, e.a. | Duur: 6 afl. van 45 min. | Genre: Drama, Fantasy, Mystery | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.