Odd and the Frost Giants: de winter leeft in dit mythische kinderverhaal

30 januari 2017
Leestijd: 3 min.
, ,

Titel: Odd and the Frost Giants
Auteur: Neil Gaiman
Uitgeverij: Bloomsbury
Illustrator: Chris Riddell
Genre: Jeugdliteratuur, Fantasy
Bladzijdes: 120
Uitvoering: Hardcover
ISBN: 978-14-088-7060-0

Terwijl de laatste restjes sneeuw hier langzaam aan het oplossen zijn, bevindt de twaalfjarige Odd zich in een winter die maar blijft aanhouden. Samen met zijn halfbroers en -zussen woont Odd (in het Noors betekent zijn naam ‘punt van een mes’) bij zijn moeder en stiefvader in een klein dorpje ergens in Scandinavië. De jongen heeft niet veel geluk. Zijn vader kwam twee jaar geleden om het leven tijdens een inval van de Vikingen. Daarnaast verbrijzelde Odd zijn voet onder een boomstam. Het enige tastbare aandenken dat Odd nog aan zijn vader heeft, is een bijl.

Goden vermomd als dieren

Na de dood van zijn vader houdt Odds moeder zich alleen nog maar bezig met haar nieuwe man. Door de strenge winter worden de inwoners van het dorp met de dag chagrijniger. Odd is het zat en vertrekt naar het bos en doet daar een wonderlijke ontdekking. Midden in het uitgestrekte woud ontmoet hij enkele pratende dieren. Eén daarvan zit met zijn poot vast in een val. Odd bevrijdt het dier en komt er snel achter dat dit geen echte dieren zijn, maar de Noorse goden Loki, Odin en Thor die door de Frost Giants zijn misleid. Ze werden vervolgens tot dieren vervloekt en vervolgens uit het heilige Asgard verbannen.

Odd schiet te hulp

Odd besluit de goden te helpen en samen gaan ze op zoek naar de Regenboogbrug; de poort naar het magische Asgard. Hoewel Odd in zijn kreupele toestand misschien niet in staat is om te vechten, zet hij een slim plan op om de hamer van Thor terug te halen en de reuzen uit Asgard te verjagen. Zal het hem lukken beide werelden te redden en de eindeloze winter te stoppen?

Gaiman blaast in Odd and the Frost Giants een oude mythe nieuw leven in

Odd and the Frost Giants is geschreven door Neil Gaiman (1960) als onderdeel van World Book Day in Engeland. Gaiman is onder andere bekend van zijn graphic novel Sandman en kinderboek Coraline. Coraline werd in 2009 verfilmd door Henry Selick. In Odd and the Frost Giants blaast hij op toegankelijke wijze een oude mythe nieuw leven in. Het plot is ongecompliceerd, kort en er is een duidelijke moraal in het boek aanwezig. Omdat het korte verhaal vol zit met informatie over de Noorse cultuur en mythologie, is het boek ook voor volwassenen erg vermakelijk. Kinderen zullen zich gegarandeerd amuseren met de goed uitgewerkte personages en de gedetailleerde tekeningen van Chris Riddell. Odd and the Frost Giants is een mythisch verhaal waar je zo doorheen bent. Maar wel één die er in slaagt de winter op magische wijze weer even terug te halen.


Eindoordeel: Odd and the Frost Giants
3
Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.