De nieuwe achternaam (De Napolitaanse Romans #2): een temperamentvolle adolescentie

4 januari 2021
Leestijd: 4 min.
,
de-nieuwe-achternaam-2-ferrante_header

Titel: De nieuwe achternaam (De Napolitaanse Romans #2)
Originele titel: Storia del nuovo cognome, L’amica geniale volume 2
Auteur:
Elena Ferrante
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
Vertaling: Marieke van Laake
Genre:
Roman, Coming-of-age
Bladzijdes:
480
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-284-2796-9

Link naar mijn recensie van het derde deel: Wie vlucht en wie blijft

De nieuwe achternaam van Elena Ferrante sluit naadloos aan op het eerste deel, De geniale vriendin. Door de ogen van de briljante Elena zien we hoe Lila’s huwelijksfeest zich voortzet. Zij is nu getrouwd met de rijke kruidenier Stefano. Lila lijkt het op het eerste gezicht als arm meisje uit de buitenwijk van Napels goed voor elkaar te hebben. Lila en haar man Stefano kleden zich als filmsterren, ze rijden rond in dure auto’s en Lila neemt intrek in Stefano’s nieuwbouw appartement met uitzicht op zee. Daarnaast bouwt Lila met haar broer Rino aan een eigen schoenenmerk en werkt ze in de kruidenierswinkel van Stefano. Toch is ook in dit tweede deel niets wat het lijkt!

Let op: Deze recensie bevat enkele milde spoilers!

Eerste rimpelingen in het huwelijk

De eerste rimpelingen in het huwelijk ontstaan al snel wanneer Lila ontdekt dat zij Stefano niet echt aantrekkelijk vindt. De man met wie zij is getrouwd blijkt bovendien heel anders te zijn dan de man met wie ze zich destijds heeft verloofd. Ineens is Stefano geen zachtaardige man meer, maar gewelddadig, ongeïnteresseerd en kortaf. Langzaam maar zeker realiseert Lila zich dat zij, door met Stefano te trouwen, niet aan haar verleden kan ontsnappen. Het lukt Lila bovendien maar niet om zwanger van hem te raken. Stefano stelt voor om Lila mee te nemen op vakantie naar Ischia. Het eiland, de zon en zee en de rust zullen haar vast goed doen.

Op vakantie naar Ischia

Ondertussen zit Elena nog op school en werkt zij ijverig toe naar het behalen van haar gymnasiumdiploma. Ook zij heeft  zo haar eigen zorgen. Hoort ze wel thuis op deze school? Is ze wel goed genoeg? Had Lila het niet veel beter gedaan? Als Lila haar meevraagt naar Ischia kan haar geluk niet op. Het is namelijk het eiland waar ook Nino Sarratore, de jongen waar Elena nog altijd verliefd op is, zich bevindt. Ze wil niets liever dan weer met hem discussiëren over allerlei intellectuele en politieke onderwerpen zoals ze deed op Lila’s huwelijksfeest. Als zij hem op Ischia daadwerkelijk tegen het lijf loopt, voelt ze zich gelukkig. Zal er dan toch een lichtpuntje in haar leven komen?

Sfeer van Italië vloeit tussen de regels door

De nieuwe achternaam speelt zich voor een groot deel af of Ischia. Hier lopen de gemoederen hoog op tussen Lila en Stefano. Elena neemt, net als in het eerste deel, de observerende rol op zich. Ook wanneer Lila haar – onbewust – erg kwetst laat ze dit niet merken. Ze begint daarentegen gesprekjes te voeren met diverse partijen of besluit simpelweg te zwijgen en de andere personages nauwlettend aan een analyse te onderwerpen. Ferrante weet de adolescentie van de twee slimme vriendinnen vlot en meeslepend te beschrijven. De meiden zien elkaar soms tijden niet, maar blijven – hoe lastig soms ook – bevriend. De nieuwe achternaam verhaalt over het huwelijk, moeder worden, vriendschap, verraad, jaloezie, als jonge vrouw je plek vinden in de wereld en nog zoveel meer! De heetgebakerde sfeer van Italië vloeit moeiteloos tussen de regels door. De vertaling van Van Laake draagt hier zeker aan bij; ze laat geregeld stukjes Italiaans staan waardoor je je echt in het temperamentvolle Napels van de jaren ’60 waant.

De nieuwe achternaam verhaalt over een temperamentvolle adolescentie

In De nieuwe achternaam wordt voor het eerst goed duidelijk waarom Elena degene is die zowel haar eigen verhaal als dat van Lila opschrijft. Aan de hand van een doos vol schriften van Lila – die Elena eigenlijk niet mocht lezen – is zij in staat om haar eigen herinneringen te combineren met wat er in Lila’s hoofd en leven op dat moment is omgegaan. De levens van de twee jonge vrouwen vlechten zich op die manier in elkaar. Hierbij krijgt Elena’s visie net wat vaker de overhand. De afwisseling zorgt voor een dynamische kijk op de gebeurtenissen. Omdat Elena al wat ouder is wanneer ze haar vriendschap met Lila opschrijft, heeft ze daarnaast zicht op hun toekomst. De nieuwe achternaam eindigt weer even abrupt als De geniale vriendin deed. Het open einde én Ferrantes gave om haar personages zo het hart van de lezer in te schrijven, zorgen ervoor dat je direct met het volgende deel in de vierdelige reeks wilt beginnen.


Schaf De nieuwe achternaam hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De nieuwe achternaam
4

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.