Snowpiercer: ijzingwekkende treinreis door de menselijke psyche

27 juli 2020
Leestijd: 4 min.
, ,
Netflix vaart met Snowpiercer (2020) een psychologische koers.
snowpiercer-s1_header

Zeven jaar na blockbuster Snowpiercer (2013) van Bong Joon Ho (o.a. Parasite, 2019) komt Netflix met een gelijknamige eigen Original serie. De streamingdienst blaast met een vernieuwde cast de ijzige dystopische wereld van Snowpiercer (2020) nieuw leven in. De serie, die evenals de film is gebaseerd op Jacques Lobs graphic novel, verhaalt over een samenleving die na een ingrijpende klimaatverandering onbewoonbaar is geworden. Na de Bevriezing is het buiten zo koud, dat zelfs het minste contact met de buitenlucht er al voor zorgt dat je ter plekke doodvriest. De laatste overlevenden op aarde hebben zich verzameld aan boord van de Snowpiercer, een lange hogesnelheidstrein die de wereld over raast.  

Klassenstrijd aan boord van de Snowpiercer

De apocalyptische inval van Snowpiercer maakt al snel plaats voor een psychologische. Dit kan ook niet anders. Met coupés die ingedeeld zijn van arm naar rijk is het wachten op het losbreken van een ware klassenstrijd. Aan boord van de Snowpiercer vertoeven de rijken in luxe wagons in het voorste deel van de trein. De allerarmsten – ook wel ‘Tailies’ genoemd – moeten zien te overleven in de achterste wagons. Voor deze ongelukkige groep ‘zwartrijders’ is het leven aan boord van de Snowpiercer zwaar. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt gestraft of, nog erger, verdwijnt in een kunstmatige coma in een Lade. Het duurt dan ook niet lang tot er onder de Tailies een revolutie uitbreekt. De opstand versnelt wanneer André Layton (Daveed Diggs) betrokken raakt bij een moordonderzoek. Als ex-rechercheur hoopt de handhaving – de Remmers – van de Snowpiercer dat André hen meer informatie kan verschaffen. André stemt op zijn beurt in om mee te werken om zo de erbarmelijke toestand van de Tailies aanzienlijk te verbeteren.

Geheimen en worstelingen

Terwijl de taferelen aan boord van de Snowpiercer steeds meer gaan lijken op die uit de Murder on the Orient Express (2017), komen in de serie verschillende passagiers aan bod. Ieder personage heeft zijn of haar eigen geheimen en worstelingen. Zo is er Remmer Bess Till (Mickey Sumner) die moet kiezen tussen haar geliefde en haar werk. Een lastige keuze, omdat de Remmers al snel uiteenvallen in rechtvaardige handhavers en bewakers die er andere normen en waarden op na houden. Naast Bess steelt Lilah Folger (Kerry O’Malley) de show die met haar manipulatieve gedrag het personeel van de Snowpiercer om haar vinger windt. Het personage dat in dit eerste seizoen de meeste karakterontwikkeling doormaakt is Melanie Cavill (Jennifer Connelly). Zij staat in directe verbinding met Mr. Wilford, het brein achter de Snowpiercer. Veel facetten van haar persoonlijkheid komen aan bod wanneer Melanies geheim aan het licht dreigt te komen en ze wordt geveld door een hartverscheurend verlies.  

Snowpiercer vaart een psychologische koers

De vraag of Netflix’ versie van Snowpiercer beter is dan de film van Bong Joon Ho zou eigenlijk niet gesteld moeten worden. Toch is het een voor de hand liggende vraag bij een reboot. In tegenstelling tot de actievolle film vaart Netflix’ versie een trage en psychologische koers. Uitgesmeerd over tien afleveringen krijgt de kijker een hoop intriges, emotionele rollercoasters en machtsverhoudingen voorgeschoteld. Dit zorgt ervoor dat de kijker een duidelijk beeld krijgt van het leven aan boord van de robuuste hogesnelheidstrein. De serie komt hierdoor traag op gang en daar moet je van houden. Het acteerwerk is goed en ook visueel is Snowpiercer, zoals we van Netflix gewend zijn, van goede kwaliteit. Snowpiercer snijdt maatschappelijk relevante onderwerpen aan zoals klimaatverandering, klassenstrijd, recht en onrecht. Met de plotwending op het einde schept Netflix in ieder geval hoge verwachtingen voor het reeds bevestigde tweede seizoen.


Het eerste seizoen van Snowpiercer is te zien op Netflix.

Eindoordeel: Snowpiercer (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Snowpiercer (2020) is een Netflix’ Orginal Serie gebaseerd op Jacques Lobs gelijknamige graphic novel en Bong Joon Ho’s blockbuster uit 2013. De serie focust op het leven van de passagiers in de trein en onderzoekt in het bijzonder een moord die daar plaatsvindt. Wanneer ex-rechercheur André Layton wordt ingeschakeld, barst er in de meer dan duizend coupés een ware klassenstrijd los. Snowpiercer vaart een psychologische koers en zit vol intriges en maatschappelijke vraagstukken. Seizoen twee is reeds bevestigd.

Productie: Josh Friedman, Graeme Manson | Cast: Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, e.a. | Scenario: Josh Friedman, Graeme Manson, Bong Joon Ho | Duur: 10 afl. van 50 min. | Genre: Action, Drama, Sci-Fi | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.