Eli: horrorfilm met een duivelse twist

21 oktober 2019
Leestijd: 3 min.
,
Matige Netflix Halloweenfavoriet bevat plottwist die blijft hangen.
eli-netflix_header

Het is oktober en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe lading Halloween films. Een van deze Halloweenfavorieten is Eli (2019) van Ciaran Foy. Voor deze film werkte Netflix samen met gigant Paramount. Is Eli inderdaad een Halloweenfavoriet? Of is het toch een Halloweenflop? Hieronder lees je mijn recensie!

Eli draagt een luchtdicht pak tegen allergie

De elfjarige Eli (Charlie Shotwell) lijdt aan een zeldzame auto-immuunziekte. Hierdoor is hij allergisch voor stof, water en meer. Maar gek genoeg niet voor katoen, denim of andere kledingsoorten. Vanwege zijn ongeneeslijke ziekte moet de jongen in een speciaal luchtdicht pak rondlopen. Doet hij dat niet, dan krijgt hij ernstige hoestaanvallen en brandvlekken op zijn huid. Eli is dankzij het pak niet alleen beperkt in zijn doen en laten, maar het levert hem op straat ook allerlei scheldpartijen op.

Een spookhuis als kliniek

Eli’s ouders (Kelly Reilly; Max Martini) zijn ondertussen ten einde raad. Totdat Dr. Isabella Horn (Lili Taylor) op hun pad komt. Zij verzekert hen namelijk dat ze Eli kan genezen. De jongen vertrekt daarop met zijn ouders naar de kliniek van de dokter. Bij aankomst is het direct duidelijk dat er iets niet helemaal pluis is. De kliniek lijkt op een standaard spookhuis zoals we die ook kennen uit The Haunting of Hill House (2018). De geheimzinnige Dr. Horn heeft sinds de opening van haar populaire kliniek bovendien geen tijd gehad om alle delen van het victoriaanse huis op te knappen.

Eli wordt steeds zieker

Het is moeilijk te geloven dat Eli zonder pak in het spookhuis rond kan lopen. Toch is dit het geval. De jongen kan er zelfs voor het eerst sinds tijden douchen! De opluchting duurt echter niet lang. Hij ziet lange, spookachtige gedaanten in de gangen achter de glazen wanden die regelrecht uit The Ring (2002) en The Grudge (2004) komen. Via mistige ramen en spiegels komt Eli in contact met deze geesten. Dr. Horn doet dit echter af als hallucinaties; een bijwerking van haar behandeling. Terwijl de jongen steeds heftigere behandelingen krijgt, wordt hij steeds zieker. Is Dr. Horn eigenlijk wel te vertrouwen?

Onverwachte plottwist die blijft hangen

Deze vraag stel je jezelf gedurende driekwart van de film. Maar dan is er die onverwachte plottwist die alles omver gooit. In het geval van Eli werkt het. En erg goed zelfs, want de film stelt an sich niet zoveel voor. De scares zijn niet eng genoeg. Het spookhuis leeft niet genoeg. Het acteerwerk is matig en ook Haley, vertolkt door Stranger Things’ Sadie Sink, weet het verhaal niet te redden. Helaas eindigt Eli even matig als het begon, maar die plotwending, ja die blijft hangen.

Jammer genoeg blijven veel vragen in Eli ook onbeantwoord hangen. Voor liefhebbers van onder meer The Conjuring (2013) en The Haunting (1999) is Eli dan wel weer een vermakelijke opwarmer voor Halloween.


Eli is nu te zien op Netflix.

Eindoordeel: Eli (2019)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
2

Samenvatting

Eli (2019) verhaalt over de elfjarige Eli die aan een zeldzame auto-immuunziekte lijdt. Hierdoor moet hij een luchtdicht pak dragen. Als zijn ouders de geheimzinnige Dr. Horn spreken, vertrekken ze naar haar speciale kliniek. Eli is een matige horrorfilm met een onverwachte plottwist die blijft hangen.

Productie: Ciaran Foy | Cast: Charlie Shotwell, Sadie Sink, Lili Taylor, e.a. | Scenario: David Chirchirillo, Ian Goldberg e.a. | Duur: 98 min. | Genre: Horror | Jaar: 2019

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.