I’m Thinking of Ending Things: existentiële roadtrip door een besneeuwde belevingswereld

5 oktober 2020
Leestijd: 5 min.
, ,
Meet the Parents... maar dan anders.
im-thinking-of-ending-things-netflix_header

Bij de films van Charlie Kaufman kan het gemakkelijk twee kanten opgaan. Zo is hij bekend van het schrijven van de scripts voor de succesvolle films Being John Malkovich (1999) en Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Als regisseur flopten zijn meest recente films Synecdoche, New York (2008) en Anomalisa (2015). Toch hebben al deze films met elkaar gemeen dat Kaufman de kijker meeneemt op een absurde, existentiële reis door de menselijke psyche. I’m Thinking of Ending Things (2020) neemt dit wel heel letterlijk als een verliefd koppel ook nog eens een autorit door het besneeuwde Amerikaanse platteland onderneemt.

Toenemende twijfels in I’m Thinking of Ending Things

Aan het begin van I’m Thinking of Ending Things leren we Lucy (Jessie Buckley) kennen die samen met haar kersverse vriend Jake (Jesse Plemons) op weg is naar de boerderij van zijn ouders. Jake is op het eerste oog misschien niet het meest ideale vriendje, maar hij is erg slim en ook zijn uiterlijk kan er nog wel mee door, aldus Lucy. Ze zijn allebei bovendien niet per sé avontuurlijke types, maar een roadtrip is een goed moment “to remind yourself that the world is larger than the inside of your own head.”  De twijfels nemen in dit melancholische liefdesdrama snel toe. Lucy denkt erover om ergens een eind aan te maken. Maar waaraan precies wordt gaandeweg de film steeds onduidelijker. Wil ze haar relatie met Jake verbreken? Wil ze haar leven omgooien? Of wellicht juist een eind aan haar leven(s) maken?

Nachtmerrieachtige taferelen op de boerderij

Op de boerderij van Jakes ouders neemt de plot een nachtmerrieachtige wending. I’m Thinking of Ending Things verschuift van het huiveringwekkende beeld van een door maden verteerd varken naar de verschillende gedaanten van Jakes vader en moeder die heen en weer schieten in de tijd. Toni Collette en David Thewlis vertolken tijdens het bezoek van het jonge liefdeskoppel onder meer een aan tinnitus leidende moeder, een onverschillige vader, een jonge moeder die Jakes speelgoed opruimt en een bejaarde dementerende vader. Lucy wordt eerst voorgesteld als een jonge kunstenares om vervolgens Louise of Amy te worden genoemd die kwantumfysica studeert of met ouderen werkt. En dan is er nog de griezelige kelder waarvan de door klauwen bekraste deur met tape dichtgeplakt zit…

I’m Thinking of Ending Things is verwarrend en unheimlich

Kaufman baseerde I’m Thinking of Ending Things op de gelijknamige debuutroman van Iain Reid uit 2017. De regisseur-scenarist zet de kijker voortdurend op het verkeerde been. Zo lopen realiteit en fantasie op de boerderij helemaal door elkaar heen wanneer Lucy een kinderfoto van zichzelf aan de muur vindt. In Jakes kinderkamer ziet ze een urn met de as van de hond die ze zojuist heeft geaaid. Daarnaast ontdekt ze een dichtbundel met een gedicht dat ze in de auto als eigen werk reciteerde. Deze kleine incongruenties zorgen ervoor dat de kijker steeds verder wordt meegesleurd in de verwarrende filmplot. Alsof de verhaallijn van Lucy en Jake nog niet bizar genoeg is, wordt deze onwillekeurig onderbroken door shots van een conciërge die na schooltijd een middelbare school schoonmaakt en een unheimliche balletopvoering. Het is knap hoe Kaufman deze scènes steeds meer door de rode draad in het verhaal heen weeft.

Voor de liefhebber van filmhuisfilms en vreemde verhalen (en droge humor)

Als je een liefhebber bent van filmhuisfilms en vreemde verhalen is I’m Thinking of Ending Things precies wat je zoekt. De vragen stapelen zich in iets meer dan twee uur op zonder dat er uiteindelijk eenduidige antwoorden worden gevonden. Wie is Lucy (of Louise of Amy)? Wie is Jake? Hebben ze daadwerkelijk een relatie (gehad), of is dit een hersenspinsel van (een van) de hoofdpersonages? De kijker puzzelt mee met literaire en filosofische dialogen die af en toe verrassend treffend zijn:

“Most people are other people. Their thoughts are someone else’s opinions. Their lives a mimicry. Their passions a quotation.”

Of grappig; over William Wordsworth: “you really get your words worth with him”. Ze zetten je aan het denken over kwesties als het leven, gelijkwaardigheid, keuzes, liefde, levensdoel en alles ertussenin. Het verhaal zit vol droge humor en de cast zet een goed staaltje acteerwerk neer. De film gebruikt een ouderwetse 4:3 smalbeeld-standaard. Totdat er smartphones in beeld verschijnen waan je je voor even in het pre-mobiele tijdperk. Op zo een intrigerende sneeuwstorm aan tegenstellingen is niemand voorbereid.  


Schaf I’m Thinking of Ending Things hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: I'm Thinking of Ending Things (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

I’m Thinking of Ending Things (2020) van regisseur-scenarist Charlie Kaufman volgt Lucy die samen met haar kersverse vriend een roadtrip naar de boerderij van zijn ouders gaat maken. Al snel wordt duidelijk dat Lucy ergens een eind aan wil maken. Maar aan wat? De vragen stapelen zich op en niets is wat het lijkt in dit melancholische liefdesdrama. I’m Thinking of Ending Things is de perfecte keuze voor de liefhebber van filmhuisfilms en vreemde verhalen vol intrigerende incongruenties en droge humor.

I’m Thinking of Ending Things is nu te zien op Netflix.

Productie: Charlie Kaufman | Cast: Jessie Buckley, Jesse Plemons, Toni Collette, e.a. | Scenario: Charlie Kaufman, Iain Reid | Duur: 134 min. | Genre: Drama, Thriller | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.