Words Bubble Up Like Soda Pop: zomerse animefilm op het ritme van zoete kleurexplosies

23 augustus 2021
Leestijd: 4 min.
, ,
Zomerse tienerliefde bloeit op tijdens muzikale zoektocht.
words-bubble-up-like-soda-pop-netflix_header

Verhalen over tienerliefdes zijn er genoeg. Verhalen over toevallige ontmoetingen zijn er nog meer. Netflix’ Words Bubble Up Like Soda Pop is zo’n film die precies in dit rijtje past. Het verhaal is niet origineel. De personages niet al te bijzonder. Zelfs de locatie van het verhaal – een kleurrijk winkelcentrum – is er eentje waar je waarschijnlijk zelf iedere week wel eens komt. En toch maken die herkenbare details deze animefilm tot een erg fijne kijkervaring. Je krijgt er bovendien een heerlijk zomergevoel van!

Cherry en Smile

Tiener Cherry werkt bij een dagbesteding voor ouderen. Naar aanloop van het zomerse Obon festival, leert hij samen met zijn team de ouderen een rituele dans. Voor een jongen die het liefst de hele dag zwijgzaam met zijn koptelefoon op rondloopt, lijkt dit een erg interactief bijbaantje. Dat hij het werk doet ter vervanging van zijn moeder, verklaart een hoop. Via dit zomerbaantje in het winkelcentrum, botst hij daar op een dag tegen Smile aan – een tienermeisje dat een mondkapje draagt om haar hazentanden te verbergen. Vervolgens wisselen Cherry en Smile tijdens hun botsing per ongeluk hun smartphones. Tja, en wie kan er tegenwoordig nog zonder mobiel? Cherry die in zijn telefoonhoes een woordenboekje voor zijn gevoelige haiku’s bewaard en Smile die dagelijks schattige livestreams maakt in ieder geval zéker niet!

Een muzikale draai in Words Bubble Up Like Soda Pop

Een nieuwe ontmoeting tussen Cherry en Smile is dus onvermijdelijk. Omdat de dagbesteding vanwege het zomerseizoen onderbezet is, gaat Smile hier ook aan de slag. Op deze manier raken de twee tieners betrokken bij de weemoedige zoektocht van Mr. Fujiyama naar een verloren lp. Deze muzikale draai is niet zo gek. Studio Signal.MD (Mars Red) en Sublimation (Dragon’s Dogma) creëerden Words Bubble Up Like Soda Pop naar aanleiding van het tienjarige jubileum van (anime)muzieklabel flying DOG. Het label heeft een indrukwekkend lijstje met animeprojecten waar het aan mee heeft gewerkt. De bekendste is misschien wel de historische animeserie Samurai Champloo vol hip-hop nummers. Het label werkte daarnaast mee aan onder meer het zoetsappige As The Moon, So Beautiful, tennisserie Stars Align, spannende survivalserie Btooom!, Ascendance of a Bookworm en recent nog aan Carole & Tuesday (AniWay 59) van Studio BONES en Netflix.

Slice-of-life verhaal dat blijft hangen

Het slice-of-life verhaal van Words Bubble Up Like Soda Pop is dan misschien zonder al te veel poespas, blijven hangen doet het uiteindelijk wel. Introverte personages komen in anime veelvuldig voor. Maar eentje die net als Cherry enkel zijn gevoelens in haiku’s kan uiten zie je niet vaak. Het mondkapje van Smile zou vóór corona wat ongemakkelijk aanvoelen. Nu is het herkenbaar en zelfs wel verfrissend omdat Smile haar grote voortanden als excuus gebruikt. Dit haalt de focus van het virus even weg. Japan, Beaver en Tough Boy zijn de extraverte tegenhangers van de hoofdpersonages en zorgen voor de komische noot. De emotionele connectie die tussen Cherry en Smile eerst op social media en later in het echt langzaam opborrelt, is heerlijk awkward, schattig en oprecht.

Words Bubble Up Like Soda Pop is een kijktip voor jong én oud

De combinatie van muziek en een worstelende tienerliefde doet denken aan Your Lie In April, een adaptatie van Kyohei Ishiguro die ook hier verantwoordelijk is voor de regie. Ondanks de tragische plotwending, wordt het in deze anime niet zo zwaar. Er is sprake van vloeiende animatie en er wordt gebruik gemaakt van effectieve camerahoeken. Zijn de kleurstoffen in frisdranken vaak wat dubieus, hier exploderen ze in de vorm van kleurrijke scènes die worden gedragen door de klanken van luchtige popmuziek. In die zin is een link met Makoto Shinkai’s Your Name en Weathering With You snel gelegd. Toch is Words Bubble Up Like Soda Pop niet zo gericht op details zoals het werk van Shinkai. Het is juist deze vrolijke, zomerse en jeugdige ongedwongenheid dat van deze kleurrijke film een fijne kijktip maakt voor jong én oud.


Eindoordeel: Words Bubble Up Like Soda Pop (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Tieners Cherry en Smile botsen tegen elkaar op een zomerse dag in een kleurrijk winkelcentrum. Hierbij verwisselen ze per ongeluk hun smartphones. Een nieuwe ontmoeting is onvermijdelijk en wat volgt is een muzikale zoektocht naar een verloren LP. Netflix’s Words Bubble Up Like Soda Pop is een kleurrijke animefilm over een zomerse tienerliefde. Een aanrader voor jong én oud!

Words Bubble Up Like Soda Pop is te zien op Netflix.

Productie: Kyohei Ishiguro | Voice Cast: Somegoro Ichikawa, Hana Sugisaki, Koichi Yamadera, e.a. | Scenario: Dai Sato | Duur: 87 min. | Genre: Animation, Drama, Romance | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.