Outer Banks (#1-2): avontuurlijk tienerdrama vol goudkoorts en vitamine D

19 augustus 2021
Leestijd: 4 min.
,
Zon, zee en goud.
outer-banks-1-2-netflix_header

De avontuurlijke Netflix’ tienerserie Outer Banks voert de kijker mee naar het fictieve Kildare Island. Het eiland maakt onderdeel uit van de Outer Banks (afgekort: OBX). Dit is een eilandengroep gelegen aan de kust van het zonnige North Carolina. De eilandbewoners zijn hier in twee groepen verdeeld. Het arme gedeelte van het eiland, waar de mensen leven van de visserij, drugshandel en allerhande klusjes, wordt bewoond door de Pogues (Aasvissen). In het rijke deel leven de Kooks (Patsers) en staan luxe villa’s. In hun vrije tijd zoeken ze vertier op dure superjachten. Het contrast is aanzienlijk, toch blijkt niet alles op het eiland zo zwart-wit te zijn.

De schat van The Royal Merchant

Outer Banks volgt het leven van tiener John Booker Routledge (Chase Stokes), beter bekend als John B. Sinds de vermissing van zijn vader woont hij alleen in een gammele woning op de kwelder. Eenzaam is deze Pogue niet. Samen met zijn vrienden JJ (Rudy Pankow), Kiara (Madison Bailey) en Pope (Jonathan Daviss) geniet hij van een onbezorgde zomer vol zon, strandfeestjes en surfen. Totdat een orkaan de Outer Banks teistert. Als de vier tieners vervolgens tijdens een boottochtje op een vermiste boot stuiten, voert het kompas van Johns vader – Big John – hen naar het mysterie rond The Royal Merchant. Aan boord van dit gezonken koopvaardijschip zou een enorme schat liggen. John B. is ervan overtuigd dat de coördinaten van The Royal Merchant hem dichterbij zijn vader zullen brengen. Op Kildare Island laait een ware goudkoorts op. John B. en zijn vrienden zijn namelijk niet de enigen die naar de goudschat op zoek zijn…

Absurde plotwendingen

Zo aast ook de rijke Ward Cameron (Charles Esten) al jaren op de schat van The Royal Merchant. Hierdoor raken de tieners in een gevaarlijk kat-en-muisspel verzeild. Hun zoektocht neemt vervolgens een duik in de geschiedenis naar het bewogen leven van ex-slaaf Denmark Tanny. Uiteindelijk komen de vrienden uit bij een heilig relikwie – het kruis van Santo Domingo. Om het te bemachtigen moeten ze veel obstakels zien te overwinnen. Knokpartijen, schietincidenten, drugsgebruik en criminele activiteiten zijn dan ook geen zeldzaamheid in Outer Banks. Qua zomerse filmlocaties brengt de serie de kijker in het tweede seizoen moeiteloos van het warme North Carolina naar de tropische Bahama’s. Hier wordt Cleo (Carlacia Grant) een welkome toevoeging aan het verhaal. Het brein achter Outer Banks zijn de tweelingbroers Jonas en Josh Pate die voor het scenario Shannon Burke inschakelden. Hoewel het tienerdrama direct boordevol actie zit die twee seizoenen lang aanhoudt, bevat de serie ook absurde plotwendingen. Zo weten de tieners met de meest flauwe smoesjes uit benarde situaties te ontsnappen, is de plot soms voorspelbaar (of totaal ongeloofwaardig) en slaat de scène met de krokodil in seizoen twee de plank flink mis. Oh, en je hoort als kijker de personages om de minuut “shit!” roepen, wat snel eentonig wordt.

Outer Banks is vermakelijk zomers en eindigt met een cliffhanger

Toch is Outer Banks erg vermakelijk om naar te kijken. Misschien komt het door de zomerse sfeer, de oneindige hoeveelheid drama of het Indiana Jones-achtige mysterie rond The Royal Merchant dat overeind blijft staan. De boottochten, de permanente zwemkleding van de cast en de ritjes in het Volkwagenbusje van John B. voelen bovendien als een twintig afleveringen lange eilandvakantie. Dezelfde sfeer weten series als Lost en The Wilds op te roepen. De vrij nieuwe cast zet prima acteerwerk neer dat bij vlagen doet denken aan 13 Reasons Why en Pretty Little Liars. De tweedeling op het eiland voelt in het begin wat geforceerd. Maar gaandeweg ga je enthousiast meeleven met de leus “P4L!” (Pogues For Life). Naast goudkoorts zit Outer Banks vol coming-of-age thematiek: van lastige thuissituaties tot onzekerheid, tieneracties en zoetsappige liefdesaffaires. Wards oudste dochter Sarah (Madelyn Cline) slingert hierdoor tussen het leven als Pogue met John B. en haar luxeleventje met Kook Topper (Austin North). Haar broer Rafe (Drew Starkey) wordt van iedereen nog het meest overtuigend neergezet wanneer hij langzaam verteerd wordt door psychische problemen. Het tweede seizoen van Outer Banks eindigt overigens opnieuw met een cliffhanger. Markeer seizoen drie dus alvast op je schatkaart… eh kijklijst!


Eindoordeel: Outer Banks (#1-2)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.5

Samenvatting

Tienerdrama Outer Banks speelt zich af op het fictieve Kildare Island in het zonnige North Carolina. Als John B. na een orkaan het kompas van zijn vermiste vader vindt, gaat hij samen met zijn vrienden op zoek naar de goudschat van de gezonken The Royal Merchant. Outer Banks heeft een zwoele zomersfeer. Het zit bovendien vol actie, coming-of-age thema’s en bevat helaas ook enkele absurde plotwendingen.

Productie: Jonas Pate, Josh Pate, e.a. | Cast: Chase Stokes, Madison Bailey, Rudy Pankow, e.a. | Scenario: Shannon Burke, Jonas Pate, Josh Pate, e.a. | Duur: 2 x 10 afl. van 50 min. | Genre: Action, Crime, Drama | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.