The Wilds: tienermeiden survivaldrama is een psychologische mix tussen Lost en Lord of the Flies

13 september 2021
Leestijd: 4 min.
, ,
Survival of sociaal experiment?
the-wilds_header

Verhalen over survivallen op een onbewoond eiland intrigeren mensen al eeuwenlang. Zo houdt Robinson Crusoe van Daniel Defoe mensen sinds de achttiende eeuw in zijn greep. Halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw verscheen een volgende literaire klassieker in het genre: Lord of the Flies van William Golding. Aan het begin van de zero’s werd serie Lost een hit. Evenals de realityserie Expeditie Robinson. Midden in de coronapandemie kwam Amazon Prime Video met The Wilds van Gossip Girl producent Amy B. Harris. Dit tienerdrama verhaalt over een groep meiden die, op weg naar het feministische resort Dawn of Eve, met het vliegtuig crashen op een onbewoond eiland. Als de eerste verwarring wat gezakt is, blijkt gaandeweg dat deze crash onderdeel is van een plan. Of eigenlijk: een sociaal experiment.

Interessante personages

Wat The Wilds gelijk interessant maakt, is dat de meiden op het eiland erg van elkaar verschillen. Zo komen castaways Shelby (Mia Healey) en Dot (Shannon Berry) allebei uit een plaatsje in Texas, maar met elkaar omgaan zou in het echte leven niet aan de orde zijn geweest. Iedere aflevering staat een ander personage centraal, de een beter vertolkt dan de ander. Dit gebeurt aan de hand van flashbacks. Daarnaast zie je de meiden ondervraagd worden door een FBI-agent en een psycholoog over de gebeurtenissen die zich op het eiland hebben afgespeeld. Dit zorgt ervoor dat je meer over hun levens vóór de crash te weten komt en de personages leert kennen. De serie trapt af met de ondoorgrondelijke boekenwurm Leah (Sarah Pidgeon). Hoewel The Wilds haar langzaamaan wat naar de achtergrond verplaatst, blijft Leah aanwezig tijdens de gebeurtenissen op en na het eiland.

Ethische vragen rijzen op

Het overlevingsaspect speelt een grote rol in de serie. Zo moeten de meiden zuinig zijn met de blikjes drinken. En op een gegeven moment zal er toch echt gejaagd en gevist moeten worden. Het dramagehalte ligt op het eiland erg hoog. Ook in de flashbacks lopen de spanningen hoog op. Tussen de eilandscenes, flashbacks en ondervragingen door, neemt The Wilds de kijker mee naar het kantoor van professor Gretchen Klein (Rachel Griffiths). De serie laat zien hoe zij als de mastermind achter het onderzoek de meiden overhaalt om zich voor haar resort in te schrijven. Ze belooft hun dat dit een plek is waar tienermeiden zichzelf kunnen ontwikkelen. Een plek ver weg van een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Hoewel Kleins insteek van het onderzoek aanvankelijk goedbedoeld is, doet de uitwerking ervan ethische vragen oprijzen. Dit geldt ook voor het verblijf van de meiden ná hun eilandavontuur wanneer ze alleen op hun kamers moeten wachten tot ze verslag uit mogen brengen.

The Wilds is divers en labyrintisch

The Wilds speelt vanaf de eerste aflevering met stereotypen. Zo heeft iedereen wel een bepaalde verwachting van Leah, Tafin, Jeanette, Shelby, Toni, Dot, Martha en de zusjes Rachel en Nora. In de afzonderlijke flashbacks blijken de levens van de meiden er toch heel anders uit te zien. The Wilds gebruikt deze verrassingen in de plot om zware thema’s te behandelen. Zo komen zaken als trauma, misbruik, onveilige thuissituaties, religieuze opvoeding, zelfmoord, psychische problemen en ziekte aan bod. De cast is erg divers en gevuld met meiden met verschillende culturele achtergronden, religies en geaardheid. Daarnaast verhaalt de serie over coming-of-age problematiek. De oudere kijker wordt juist getrokken door de wijze waarop The Wilds het effect van het erbarmelijke eilandleven op het geestelijk en lichamelijk welzijn van de tienermeiden onderzoekt. Dit laatste resulteert in enkele thrillerachtige scenes. Aangezien de verhalen niet-chronologisch worden verteld, blijft de serie tot het eind toe mysterieus. Helaas sluit The Wilds daardoor anticlimactisch af. De kijker verdwaalt dan net als Leah in een labyrint van vragen. Gelukkig keert de serie terug met een tweede seizoen. Eén tipje van de sluier gaf Amazon Prime Video al: niet alleen de tienermeiden zullen een rol gaan spelen, ook een groep jongens moet op een eiland zien te overleven…


Eindoordeel: The Wilds (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

The Wilds volgt een groep tienermeiden die, op weg naar een feministisch resort, neerstort met het vliegtuig. Op een verlaten eiland moeten ze samen zien te overleven. De groep is divers, en dit zorgt voor een hoop drama. Behalve een sterk overlevingsthema, gaat The Wilds op psychologisch vlak flink de diepte in. Heftige coming-of-age onderwerpen passeren de revue. Daarnaast speelt de serie met stereotypen, en lijkt het eiland veel meer geheimen te herbergen dan op het eerste gezicht het geval lijkt… Amazon Prime Video heeft aangekondigd dat The Wilds een tweede seizoen krijgt waarin ook een groep jongens moet survivallen.

The Wilds is te zien op Amazon Prime Video.

Productie: Amy B. Harris, e.a. | Cast: Sarah Pidgeon, Mia Healey, Erana James, e.a. | Scenario: Sarah Streicher, e.a. | Duur: 10 afl. van 50-60 min. | Genre: Adventure, Drama, Mystery | Jaar: 2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.