The Wilds (#2): psychologisch survivaldrama blijft ethische grenzen opzoeken

25 juli 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
Controle of controlegroep?
the-wilds-2-amazon-prime-video_header

Het eerste seizoen van The Wilds volgt een groep tienermeiden op weg naar het feministische resort Dawn of Eve. Het vliegtuig crasht en de totaal verschillende meiden moeten samen zien te overleven op een verlaten eiland. In tien afleveringen krijgt de kijker door middel van flashbacks, scenes op het eiland en flashforwards een flinke dosis drama, avontuur en psychologische diepgang voorgeschoteld. Het seizoen eindigde nogal raadselachtig. De kijker ziet een hysterische Leah (wanneer niet?) en langzaam groeit het vermoeden dat de meiden, na afloop van hun eilandavontuur, ergens op een fort worden vastgehouden door het onderzoeksteam van professor Gretchen Klein. The Wilds (#2) sluit naadloos aan op het eerste seizoen. Alleen volgen we nu ook een groep tienerjongens die, na selectie voor het resort Twilight of Adam, crasht met het vliegtuig en op een ander eiland moet zien te overleven.

Diverse personages onthullen heftige thema’s

Net als de inzittenden van de vlucht naar Dawn of Eve verschillen de jongens erg van elkaar. Zo bestaat de groep uit de blonde sportieveling Kirin, stille Raf, motiverende Seth en zijn alternatieve neef Henry. Theaterfan Ivan, vrienden Scotty en Bo, onhandige Joseph en de geblesseerde Devon maken de diverse groep compleet. Opnieuw speelt The Wilds (#2) met stereotypen, en laat zien hoe karaktereigenschappen cruciaal of juist funest kunnen zijn tijdens het overleven in groepsverband. Wanneer de serie iedere aflevering een ander personage centraal zet, blijkt dat de levens van de jongens er eveneens anders uitzien dan je zou verwachten. Heftige thema’s wordt uitgediept, waaronder racisme, armoede, identiteit, verwaarlozing, misbruik en psychische problematiek. Maker en scenarioschrijver Sarah Streicher houdt met haar schrijversteam (o.a. Amy B. Harris van Gossip Girl en Sex and the City) vast aan de vertrouwde formule uit het eerste seizoen. Reken dus maar op perfect getimede wisselende scenes waarmee de plot de kijker in de greep houdt.

Haast en een hoop verhaallijnen

Als kijker kun je niet anders dan de groep jongens vergelijken met de manier waarop de meiden hun survivalavontuur hebben aangepakt. Dit is uiteindelijk ook precies waar The Wilds (#2) naartoe werkt. Terwijl er voor de meiden veel tijd werd uitgetrokken om ze psychisch te ontleden, verlopen de verhaallijnen van de jongens jammer genoeg haastig. Hierdoor blijven vragen onbeantwoord of gaat de serie ervan uit dat de kijker deze open plekken zelf wel weet in te vullen. The Wilds (#2) heeft een hoop verhaallijnen uit te werken: het leven van de jongens en meiden op de eilanden, hun tijd op het fort – waar óók de jongens door een agent en psycholoog ondervraagd worden. Én een verhaallijn waarin professor Klein, die haar sociale experiment onverbiddelijk voortzet, de hoofdrol speelt. Dit verklaart mogelijk de haast in de niet-chronologische plot. Kleins ‘female gaze’ blijft, ondanks de toegevoegde jongensgroep, vastberaden aanwezig gedurende het tweede seizoen.

The Wilds (#2) doet verlangen naar derde seizoen

Hoewel The Wilds een doorsnee tienerserie lijkt, behandelt het heftige onderwerpen waardoor dit tweede seizoen wederom geschikt is voor kijkers vanaf de oudere tienerleeftijd. The Wilds (#2) weet het verloop van de plot dit keer ver van labyrintisch te houden. Een aantal langverwachte ontknopingen werpen meer licht op zaken die in het eerste seizoen nog in het duister gehuld waren. Welk personage te vertrouwen is, wordt verschillende keren effectief op losse schroeven gezet. De finale biedt daarnaast genoeg stof voor een derde seizoen. The Wilds (#2) is een aanrader voor liefhebbers van 13 Reasons Why, Lost en Expeditie Robinson die zich durven onder te dompelen in een heftige, psychologische dramaserie met thriller- en overlevingselementen waarin gaandeweg ethische vraagstukken rijzen.


Eindoordeel: The Wilds #2 (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Behalve een groep tienermeiden, volgt The Wilds (#2) een groep jongens die op een ander verlaten eiland neerstort. Iedere aflevering staat een nieuw personage centraal, en gaandeweg de serie komen geheimen en gebeurtenissen aan het licht. The Wilds (#2) hanteert opnieuw een niet-chronologische vertelwijze en is doorspekt met flashbacks, scenes op de eilanden en flashforwards. Meer details over professor Gretchen Kleins projecten worden uitgediept, evenals heftige thema’s. Dit tweede seizoen is dan ook wederom geschikt voor kijkers vanaf de oudere tienerleeftijd. Een aanrader voor liefhebbers van 13 Reasons Why en Lost die zich durven onder te dompelen in een psychologische dramaserie met thriller- en overlevingselementen waarin ethische vraagstukken rijzen.

The Wilds (#2) is te zien op Amazon Prime Video.

Regie & Productie: Alison MacLean, Sarah Streicher, e.a. | Cast: Sarah Pidgeon, Mia Healey, Zack Calderon, e.a. | Scenario: Sarah Streicher, e.a. | Duur: 8 x 60 min. | Genre: Adventure, Drama, Mystery | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.