De goede zoon: dystopische roman over de (on)zin van herinneringen

21 juli 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
de-goede-zoon-rob-van-essen_header

Titel: De goede zoon
Auteur: Rob van Essen
Uitgeverij:
Atlas Contact
Genre: Literatuur
Bladzijdes:
382
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-254-5341-1

Rob van Essen schetst in De goede zoon een dystopische wereld. Maar wel een waarin voor iedereen een basisinkomen is geregeld door de overheid. Dit maakt het voor de naamloze, bijna zestigjarige, hoofdpersoon mogelijk om te leven van zijn werk als schrijver van ‘plotloze thrillers’. Tot de recente dood van zijn moeder, heeft hij haar – zoals het een ‘goede’ zoon betaamt – twintig jaar lang iedere week bezocht in het verzorgingstehuis waar ze woonde. Desondanks biedt haar dood zuurstof aan de innerlijke worstelingen van de hoofdpersoon. De band met zijn moeder was complex. Hij vindt het dan ook moeilijk om te zien dat hij enkele karaktertrekken bezit die hem zo aan zijn moeder deden ergeren. Halverwege zijn jeugd keerde het gezin bovendien terug naar de christelijke kerk, een geloof waar de hoofdpersoon geen fijne herinneringen aan heeft.

Zevendaagse reis met onbekende bestemming

De stroeve band van de hoofdpersoon met zijn familie, de onaardige gedachten over zijn behoedzame moeder en zijn vorderende leeftijd, zetten hem aan tot reflectie. Alles wat hij immers van yoga en meditatie heeft geleerd, is lijdzaam toezien hoe situaties zich voor zijn ogen ontvouwen. Het is juist dit leven vol ‘bijna ruzies’, gemiste kansen en passiviteit die hem doen twijfelen of hij een goede zoon is geweest. Het sterke moeder-zoon motief wordt in De goede zoon in een geheimzinnige roadtrip gegoten. Oud-collega Lennox, met wie de hoofdpersoon samenwerkte bij het Archief, heeft in opdracht van De Meester zijn hulp dringend nodig. Na jarenlang experimenteren met het menselijk geheugen, is iemand nu zijn complete geheugen kwijtgeraakt. Het contact met Lennox zet een zevendaagse reis met onbekende bestemming in gang. Het start bij de hoofdpersoon tevens een innerlijke reis langs bepalende plaatsen waar hij als jongvolwassene heeft gewoond en gewerkt.  

De goede zoon schetst bij vlagen een surrealistische wereld

Van Essen werkt als vertaler en recensent en schrijft romans, non-fictie en verhalenbundels. Met De goede zoon won hij in 2019 de Libris Literatuurprijs. In deze dystopische literaire roman wordt de lezer geconfronteerd met zorgrobots, kruipende schooltassen en de zelfrijdende auto Jerôme. Van Essen schrijft licht en met gevoel voor humor waardoor het sombere toekomstbeeld niet de overhand krijgt. De plot slaat een psychologische koers in als de kinderloze hoofdpersoon zich gaandeweg begint af te vragen wat er van iemand na de dood overblijft. Hoe betrouwbaar zijn herinneringen? Zijn ze niet net zo maakbaar als de technologie die zich maar blijft ontwikkelingen? Van Essen neemt de tijd om de rijke gedachtestromen van zijn hoofdpersoon uit te werken. Hier moet je als lezer van houden. Heb je geen haast, dan excelleert De goede zoon in het op Murakami-achtige wijze beschrijven van de manier waarop de hoofdpersoon wanhopig zijn bestaansrecht in een bij vlagen surrealistische wereld probeert te vinden.

📖 Ook lezen? Koop hier De goede zoon of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De goede zoon
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.