The Sea Beast: jong en oud gaat in zee met deze avontuurlijke Netflix Original animatiefilm

18 juli 2022
Leestijd: 3 min.
,
Monsters en propaganda.
the-sea-beast-netflix_header

The Sea Beast belandde vlak na de release in de vermaarde Top 10. De film lijkt vanaf de start een product te zijn van een vruchtbare samenwerking tussen DreamWorks en Disney. In werkelijkheid is het ‘gewoon’ een Netflix Original. De hoofdrol in deze animatiefilm is voor Maisie Brumble. Iedere avond weet zij in het weeshuis de aandacht op zich te vestigen met haar avonturenboek vol verhalen over heldhaftige monsterjagers die kwaadaardige zeebeesten bevechten. Tot hun ‘great deaths’ dienden Maisies vader en moeder op het schip de Monarch. Nu wil Maisie niets liever dan in de voetsporen van haar ouders treden. Wanneer Jacob Holland, de grootste monsterjager aller tijden én ‘captain material’, in het kustplaatsje arriveert na een geslaagde jacht, grijpt Maisie haar kans. Ze sluipt aan boord van zijn schip Inevitable en gaat mee op jacht naar zeeduivel ‘The Red Bluster’ – het gevaarlijkste zeebeest dat er bestaat.

Actie, bijgeloof en een middeleeuwse sfeer

Al snel neemt de monsterjacht een drastische wending. Maisie en Jacob raken verwijderd van de bemanning van de Inevitable en zijn volledig op elkaar aangewezen. Zonder krachtige wapens op zak zijn ze bovendien overgeleverd aan de zeebeesten die nog altijd de zeeën onveilig maken. The Sea Beast is geregisseerd en geschreven door Chris Williams die ook meewerkte aan Disneyfilms Big Hero 6, Bolt en Vaiana. De gelijkenis met Disney is dus zeker niet toevallig. Qua thematiek en plottwists heeft de film veel weg van Finding Nemo, Pirates of the Caribbean en DreamWorks’ How To Train Your Dragon. De animatiefilm wisselt vloeiende gevechtsscènes vol actie en snelle camerahoeken af met rustige dialogen die de kijker meer vertellen over de personages en de heersende tijdsgeest. De soundtrack van Mark Mancina met blaas- en snaarinstrumenten geeft de film een middeleeuwse sfeer die goed past bij de bijgelovige kustvolkeren rondom het fictieve Rum Pepper Island.

The Sea Beast is vermakelijk voor jong en oud

Tijdens hun avontuur op zee ontdekken Maisie en Jacob dat er achter de zeemonsters veel meer schuilt dan ze dachten. Sowieso wordt de film nergens écht eng. De kleurige zeebeesten doen denken aan de monsters in Monsters, Inc. die wel eng wíllen zijn, maar het alsnog niet zijn. The Sea Beast is dan ook duidelijk gericht op een jong kijkpubliek. Dit wordt nog wat meer versterkt door de strijd tussen goed en kwaad en de morele lessen die in de verhaallijnen zitten. Het corrupte systeem waarop de heldenverhalen gebouwd zijn, wordt sterk uitgewerkt en zal het volwassen publiek aanspreken. De personages voelen daarnaast geloofwaardig aan. Maisie droomt van de heldendaden van Jacob, maar is uiteindelijk vaak veel wijzer dan hij. Jacob is duidelijk niet thuis in de omgang met kinderen, en heeft aan de brutale Maisie een hele kluif. Wanneer halverwege de film een blauw monstertje aan het duo wordt toegevoegd, zorgt dit voor nog meer grappige momenten. Of het verhaal niet in minder dan bijna twee uur verteld had kunnen worden, valt te betwisten. Maar dat The Sea Beast een vermakelijk avonturenverhaal is waar jong en oud van genieten, staat als een paal boven water.


Lees ook mijn recensie van Finding Dory.

Eindoordeel: The Sea Beast (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

In The Sea Beast droomt wees Maisie Brumble van een heldhaftig leven. Ze gaat op in haar avonturenboek vol heldendaden van monsterjager Jacob Holland. Wanneer ze de kans krijgt, sluipt Maisie op een avond op het roemruchte schip van Holland: The Inevitable. Samen met zijn bemanning gaat ze op jacht naar een gevaarlijke rode zeeduivel. Maar wanneer het noodlot toeslaat, zijn Maisie en Jacob op elkaar aangewezen. Gaandeweg ontdekken ze dat de zeebeesten niet zo slecht zijn als ze dachten. The Sea Beast is een avontuurlijke animatiefilm voor jong en oud vol actie en humor.

The Sea Beast is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Chris Williams, Melissa Cobb, e.a. | Voice Cast: Karl Urban, Zaris-Angel Hator, Marianne Jean-Baptiste, e.a. | Scenario: Chris Williams, Nell Benjamin, e.a. | Duur: 115 min. | Genre: Animation, Adventure, Comedy | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.