De overlevenden: realiteit aanvaarden na het doorstaan van jeugdtrauma’s

28 juli 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
de-overlevenden-alex-schulman_header

Titel: De overlevenden
Originele titel: Överlevarna
Auteur: Alex Schulman
Uitgeverij:
De Bezige Bij
Vertaling: Angélique de Kroon
Genre:
Literatuur
Bladzijdes:
240
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-94-031-3241-9

De broers Benjamin, Nils en Pierre brengen samen met hun ouders iedere zomer hun vakantie door in een vervallen vakantiehuisje midden in de Zweedse natuur. Het terrein grenst aan een weids meer, en achter het huisje liggen de ondoorgrondelijke bossen vol dennen, sparren en (zilver)berken. Zomers lang hebben de jongens alle tijd om hier te zwemmen, te luieren of actief de natuur in te gaan. De werkelijkheid is echter minder idyllisch. Vader en moeder zijn veelal emotioneel afwezig. En de aandacht die de jongens wel krijgen, leidt tot het uitvoeren van opdrachten die grenzen aan het sadistische. Aan de hand van twee verhaallijnen beschrijft Alex Schulman in De overlevenden welke gebeurtenissen uiteindelijk tot onomkeerbare gevolgen hebben geleid.

De middelste broer

De situaties in de roman worden voornamelijk vanuit Benjamin beleefd. Hij is de middelste van de broers en het meest sensitief:

‘Hij merkte alle verschuivingen op, stond altijd een stukje van hen af, zodat ze geen last van hem hadden, maar wel zo dichtbij dat hij hun gesprekken kon volgen en de stemming en hun gemoedstoestand in de gaten kon houden.’

Dit zorgt ervoor dat de voorvallen op hem meer indruk maken dan op zijn onverschillige oudere broer Nils en de jonge, rebelse Pierre. In de eerste verhaallijn komen de drie broers na de dood van hun moeder nog één keer samen in het vakantiehuis. De jongen zijn twintig jaar ouder en Schulman voert de spanning op door met de laatste scene te beginnen – wanneer alles uit de hand gelopen is. De tweede verhaallijn bestaat gedurende het eerste deel uit een verzameling vakantieherinneringen. Het tweede deel bevat jeugdherinneringen aan het gezinsleven in de grote stad.

De overlevenden is een zinderende zomerroman

De overlevenden is de debuutroman van Schulman die eerder vijf autobiografische boeken schreef. Hij is werkzaam als journalist en presentator van de populaire Alex & Sigges podcast. Op subtiele wijze slaagt Schulman erin om wat ogenschijnlijk een idyllische jeugd is geweest, om te buigen naar een trieste realiteit vol armoede, verwaarlozing en de voorwaardelijke liefde van de ouders naar de kinderen toe. De plot voert de lezer langs de competitieve strijd tussen de broers, verwrongen herinneringen (om dat wat te pijnlijk is enigszins te verlichten) en het trouw blijven aan ouders die niet in hun behoeften kunnen voorzien. Schulman schrijft invoelend en met oog voor detail. Hij weet de onheilspellende sfeer in de roman tot het eind toe vast te houden. Dat is maar goed ook, want schokkender dan het ‘visincident’ – dat al vrij vroeg in het boek aan de orde komt – wordt het niet. De ontknoping komt eveneens wat uit de lucht vallen. Een zinderende zomerroman is De overlevenden zonder twijfel wel. Aanrader voor de lezers van Hanya Yanagihara en Lize Spit.


📖 Ook lezen? Koop hier De overlevenden of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De overlevenden
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.