Love & Gelato: zomerse coming-of-age film in romantisch Rome

1 augustus 2022
Leestijd: 4 min.
,
Zoektocht naar dierbaren in hartje Rome.
love-and-gelato-netflix_header

In Netflix’ Love & Gelato brengt de Amerikaanse Lina Emerson na haar schoolexamens de zomer door in de stad van pizza, Fiat en gelati. Oftewel: het romantische Rome. Hoewel het klinkt als een welverdiende studiebreak, is de aanleiding minder leuk. Lina’s moeder is na een lang ziekbed overleden, en het was haar laatste wens om Lina naar de Italiaanse hoofdstad te sturen. Twintig jaar geleden leerde zij in Rome als jonge vrouw zelfstandig te worden en werd ze zelfs verliefd! Een ervaring die ze ook haar dochter gunt. De introverte Lina bereidt zich echter liever voor op haar eerste jaar aan de MIT, maar vertrekt schoorvoetend toch naar Rome. Bij aankomst wordt Lina opgewacht door Francesca en universitair docent Howard, kennissen van haar moeder, waar ze de hele zomer mag blijven logeren. Via Francesca krijgt Lina een reisdagboek van haar overleden moeder in handen. Lina besluit Rome te verkennen aan de hand van haar moeders aantekeningen.

Cupido’s pijlen

Rome vormt het perfecte decor voor Cupido om zijn pijlen te schieten. Tijdens haar verblijf leert Lina dan ook – geheel volgens de tiener-romcom formule – twee jongens kennen. Zo raakt ze te midden van de ruïnes van het Forum Romanum aan de praat met de rijke Alessandro Albani. De aankomende Harvard student heeft alles wat zijn hart begeert, behalve een vriendin en de mogelijkheid om een eigen carrièrekeuze te bepalen. De zachtaardige Lorenzo Ferrazza werkt hard om zijn culinaire dromen waar te maken, maar houdt er een gecompliceerd privéleven op na. Er ontstaat een clichématige driehoeksverhouding die een aanzienlijk deel van de plot beslaat. Spannender is de verhaallijn waarin Lina door de aantekeningen van haar moeder op het juiste spoor wordt gezet om haar vader te ontmoeten. Door de afwisselende verhaallijnen die Love & Gelato hanteert, zijn er uiteindelijk verschillende mannen die Lina’s biologische vader zouden kunnen zijn. De ontknoping die volgt is hartverwarmend, en bovendien de enige niet voorspelbare plotwending in de film.

Geen diepgang, wel luchtigheid en romantiek in Love & Gelato

Love & Gelato probeert de kijker gaandeweg mee te geven dat het mogelijk is om patronen te doorbreken, maar slaagt hier niet in. Het acteerwerk is mager, en de eendimensionale personages, Lina incluis, ontwikkelen zich niet verder dan een stereotiep. Alessandro handelt precies zoals je van een rijkeluiskind verwacht. Lorenzo is de potentiële liefde die Lina daardoor onbedoeld van haar soul searching afleidt. En Lina blijft een onzekere meid die wel voor zichzelf wíl kiezen, maar deze transformatie uiteindelijk niet weet waar te maken. Dit betekent gelukkig niet dat Love & Gelato geen vermakelijke kijkervaring is. De film ademt een warme Italiaanse sfeer en toont (op de Vespa) de mooiste kanten van de Trevifontein, het Colosseum en meer bezienswaardigheden van deze oude stad. Lina geniet samen met de andere personages van de lekkerste gelato en bomboloni, en maakt zelfs een kunstzinnig uitje naar Florence! De cast is divers en de dialogen zijn luchtig en grappig. Love & Gelato is een aanrader als je een zonnige coming-of-age film vol romantiek wil kijken zonder al te veel diepgang. Of lees het gelijknamige boek van Jenna Evans Welch – waarom ook niet?


Schaf Love & Gelato hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Love & Gelato (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

In Netflix’ Love & Gelato vertrekt tiener Lina na haar eindexamens naar Rome. Het is de wens van haar recent overleden moeder. Lina ziet tegen de reis op, maar leert in Rome al snel verschillende mensen kennen. Ze krijgt bovendien een reisdagboek van haar moeder in handen en besluit Rome via haar moeders aantekeningen te verkennen. Onderweg stuit ze op aanwijzingen wie haar biologische vader zou kunnen zijn. Love & Gelato is een zomerse coming-of-age film met typische tiener-romcom formules. Zo is er een driehoeksverhouding, luchtige dialogen en een dun plot. De personages blijven oppervlakkig en stereotiep. Wil je je in Italiaanse sferen wanen zonder een complex verhaal? Dan is Love & Gelato een aanrader; of lees het gelijknamige boek van Jenna Evans Welch.

Love & Gelato is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Brandon Camp, Davide Bertoni, e.a. | Cast: Susanna Skaggs, Tobio De Angelis, Valentina Lodovini, e.a. | Scenario: Jenna Evans Welch, Brandon Camp, e.a. | Duur: 110 min. | Genre: Comedy, Drama, Romance | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.