The House in the Cerulean Sea: hartverwarmend (regenboog)sprookje over jezelf durven en mogen zijn

4 augustus 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
the-house-in-the-cerulean-sea-tj-klune_header

Titel: The House in the Cerulean Sea
Auteur: TJ Klune
Uitgeverij:
Tor | Pan Macmillan
Genre: Fantasy, Young Adult
Bladzijdes:
400
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-15-290-8794-9

Linus Baker werkt in The House in the Cerulean Sea van TJ Klune als maatschappelijk werker bij het Department in Charge of Magical Youth. Het werken met magische weeskinderen lijkt een afwisselende baan, maar voor Linus is de sleur er na jaren wel degelijk ingeslopen. Het helpt niet echt dat hij de protocollen van het ministerie tot de kleine lettertjes opvolgt. Dit betekent dat Linus altijd professioneel en op gepaste afstand handelt, waar op zich natuurlijk niets mis mee is. Helaas betekent dit ook dat er in zijn werk geen ruimte is voor empathie, compassie en betrokkenheid. Zijn saaie privéleven als veertigjarige alleenstaande met kat Calliope, een verzameling lp’s en een zeurende buurvrouw, maken het er bovendien niet spannender op. Dit alles verandert wanneer het Extremely Upper Management Linus’ expertise inschakelt. Een weeshuis in een afgelegen kustdorpje moet op bekwaamheid worden geïnspecteerd, en misschien wel worden gesloten. Het management ziet in Linus de juiste persoon om deze complexe opdracht te volbrengen.

Veilig opgroeien

Linus verlaat zijn druilerige stadje en reist met de bus, trein en boot naar het weeshuis nabij een azuurblauwe zee waar hij vier weken zal verblijven. Met directeur Arthur Parnassus aan het hoofd, wordt het weeshuis op dat moment bewoond door zes weeskinderen. Onder het motto ‘Different doesn’t mean bad’ probeert Arthur de kinderen zo goed en zo kwaad als het gaat voor de boze buitenwereld af te schermen. Onzin, vindt Linus. Magie is niet meer uit de samenleving weg te denken. Buiten enkele opstandelingen, vormt het hebben van magische krachten geen enkel probleem meer. Dit komt mede door de invloed van het ministerie dat Linus dient, vindt hij. Maar voor Arthur ligt het niet zo eenvoudig. Zelfvertrouwen opbouwen en jezelf kunnen zijn, zijn essentiële bouwstenen om als kind veilig en gezond op te groeien. Arthur neemt het dan ook niet erg nauw met alle opgelegde regeltjes. Maar is dat wel verstandig, aangezien zijn weeshuis onder meer bevolkt wordt door de folkloristische wyvern Theodore, kabouter Talia met groene vingers, getentakelde Chauncey en de gevreesde antichrist Lucy?

Ontroerende passages en zware thema’s

The House in the Cerulean Sea is een standalone van TJ Klune. Hij debuteerde in 2011 met de Bear, Otter and the Kid-reeks waarna meerdere boekenseries volgden. Klune schrijft empathisch en weet de lezer meermaals te ontroeren. De excentrieke personages ontwikkelen zich en laten hun bubbels uiteenspatten. Ze komen helemaal tot leven en nestelen zich in je hart. Dit levert ontroerende passages op. Zo hebben de magische kinderen hun eigen ambities en toekomstplannen, en laat Linus zijn gereserveerde houding langzaamaan varen (op de azuurblauwe zee). Zware thema’s schuwt Klune niet. Provocerende leuzen als ‘If you see something, say something’ winnen gaandeweg het boek aan kracht. Achterhaalde opvattingen over magische wezens, racistische standpunten, en venijnige politieke constructen achter het ministerie en de magische kinderopvang worden aandachtig uitgewerkt. De lijn tussen realiteit en de sprookjesachtige wereld die Klune de lezer voorspiegelt, is op deze momenten flinterdun.

Ontvlucht de werkelijkheid met The House in the Cerulean Sea

Ondanks de zwaarte is The House in the Cerulean Sea uiteindelijk een feelgoodverhaal dat ruimdenkendheid en jezelf durven en mogen zijn bemoedigt:

‘What’s the point of living if you only do it how others want you to?’

Het is daarnaast een lofzang op vriendschap, romantiek en het verzamelen van de juiste mensen om je heen die aanvoelen als familie. Het maakt dan ook niet meer uit dat de lezer de ontknoping al van ver ziet aankomen. Of dat zoetsappige clichés de plot decoreren. Dit is een verhaal waar je jezelf in wíl onderdompelen. The House in the Cerulean Sea doet bij vlagen denken aan Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children van Ransom Riggs en het fantasievolle werk van Roald Dahl. Dit (regenboog)sprookje is een absolute aanrader voor iedereen die de deprimerende werkelijkheid voor eventjes wil ontvluchten.


📖 Ook lezen? Koop hier The House in the Cerulean Sea of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: The House in the Cerulean Sea
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.