Mot en de metaalvissers: een verroest vermakelijk avonturenverhaal

8 augustus 2022
Leestijd: 4 min.
,
mot-en-de-metaalvissers-sanne-rooseboom_header

Titel: Mot en de metaalvissers
Auteur:
Sanne Rooseboom
Uitgeverij:
Van Goor
Illustrator: Sophie Pluim
Genre:
Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
336
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-003-8137-1

Mot heeft in Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom een lange zomer voor de boeg. Bijna al haar klasgenoten zijn op vakantie, en in de stad valt niet veel te beleven. Thuis heeft Mot het ook niet makkelijk. Ze ligt vaak overhoop met haar alleenstaande moeder die zou willen dat Mot meer was zoals zij: licht, gestructureerd en tevreden met haar echte naam Vlinder. Maar Mot houdt juist van alles waar haar moeder niet van houdt: donker, rommel en haar zelfbedachte naam Mot. Dan komt Mot meester Lukas tegen. Hij is haar invalmeester op school en is aan het metaalvissen. Mot raakt in de ban van de metaalvissers en koopt een magneet. Ze krijgt haar eigen plekje aan het kanaal en vist al snel allerlei roestige spulletjes op die haar moeder vreselijk vindt. Wanneer Mot tussen het riet gaat vissen, blijkt de magneet naar een kleine duikboot te zijn toegetrokken. Tot grote ergernis van haar moeder mag Mot de onderzeeër houden. Samen met Lukas en haar rijke klasgenootje Vincent ontdekt ze dat de duikboot een groot geheim herbergt.

De plannen van Arkon

Via Lukas leert Mot kapitein Lelie kennen die op De Werf woont. Deze wooncommune wordt bedreigd door de nieuwe bouwplannen van Arkon Bolwerd. Hij is de miljonairszoon van uitvinder Ritter Bolwerd, de man die tientallen jaren geleden de stad industrialiseerde waarna de plaats enorme welvaart kende. Arkon sjeest meerdere malen per dag met zijn glimmende speedboot door de kanalen van de stad om zijn machtige positie te bekrachtigen. Na het fors verhogen van de huur wil hij nu De Werf slopen. Lelie is kapot van Arkons plannen. De Werf staat voor alles wat Arkon niet belangrijk vindt: kunst, cultuur, natuur, vrijheid en solidariteit. Mot voelt zich in de commune direct thuis. Ze vergeet daar even haar zorgen om de slechte band met haar moeder. Lelie leert Mot haar kleine duikboot te besturen. Tijdens een van hun onderwateravonturen wordt duidelijk dat Arkon koste wat het kost de onderzeeër in zijn bezit wil hebben. Maar wat is zijn reden? En waarom kan Mots moeder het ineens zo goed met Arkon vinden?

Originele verhaallijn

Mot en de metaalvissers is de nieuwste jeugdroman van Rooseboom die in 2016 debuteerde met Het Ministerie van Oplossingen. Mot en de metaalvissers is een avontuurlijk boek met een originele verhaallijn. De lezer wordt langzaamaan ondergedompeld in een goed uitgewerkt mysterie dat uiteindelijk de hele stad treft. Rooseboom schrijft vlot en er zitten prachtige zinnen in het boek: ‘De oude huizen leunden tegen elkaar aan alsof ze altijd iets te bespreken hadden.’ De personages zijn opvallend, eigenzinnig en excentriek. Zo is er Lelie met haar hanenkam met wie Mot leerzame gesprekken voert. Maar ook stoere Rosie die een ijzerwinkel beheert en een verscheidenheid aan bijpersonages. Het is fijn dat de personages geen stereotypes zijn. Rijkeluiszoontje Vincent voelt zich bijvoorbeeld erg thuis in de hippie-achtige commune op De Werf. Daarnaast maken de personages genoeg ontwikkeling door en is er een duidelijke scheiding tussen goed en kwaad. De fantasievolle illustraties van Sophie Pluim, in zwart-wit met roestige oranjebruine accenten, ondersteunen treffend het, bij vlagen, sprookjesachtige verhaal.

Mot en de metaalvissers zit vol geheimen en interessante personages

Een belangrijk thema in het boek is de band tussen Mot en haar moeder. Als alleenstaande moeder heeft Mots moeder het zwaar. Ze moet geld verdienen om de steeds hoger oplopende huur te betalen. Als lifestylecoach die klanten advies geeft over make-up, kleding en gezondheid, knoopt ze de eindjes maar net aan elkaar. Dat haar dochter graag in donkere kleding rondloopt, met slordig haar voor haar oog en ook niet de slankste is, vindt ze dan ook niet bepaald reclame voor haar werk. Rooseboom weet de complexe moeder-dochter dynamiek zeer realistisch te beschrijven, waardoor je als lezer de standpunten van Mot maar ook van haar moeder volledig begrijpt. Daarnaast speelt de kloof tussen arm en rijk een rol, en komt het belang van het goed omgaan met het milieu aan bod. Mot en de metaalvissers is een verroest vermakelijk avonturenverhaal vol geheimen en interessante personages die je aangenaam zullen verrassen.


📖 Ook lezen? Koop hier Mot en de metaalvissers of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Mot en de metaalvissers
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.