Twee Zomers: ethische dilemma’s verpakt in een broeierige zomerthriller

11 augustus 2022
Leestijd: 3 min.
,
Een verstikkend verjaardagsweekend.
twee-zomers-netflix_header

Een groep vrienden komt dertig jaar na een noodlottige zomer weer bij elkaar om de vijftigste verjaardag van Peter te vieren. Met een privévliegtuig laat Peter zijn jeugdvrienden overvliegen naar zijn vakantiehuis op een klein eilandje in Zuid-Frankrijk. Het belooft een nostalgisch weekend te worden met zon, zee, strand, lekker eten en het ophalen van warme herinneringen. Maar het gezellige verjaardagsweekend krijgt in de eerste aflevering van de psychologische thriller Twee Zomers al direct een grillige wending. Peter ontvangt een filmpje van een onbekende afzender en een verzoek om een aanzienlijk bedrag in Bitcoins over te maken als hij niet wil dat het filmpje wordt verspreid. Voorzichtig licht Peter zijn andere vrienden in. Samen proberen ze de anonieme blackmailer te ontmaskeren.

2022 en 1992

Twee Zomers, geproduceerd door Netflix en België Eén, navigeert in zes afleveringen tussen een zomers drama, een psychologische thriller en een ethisch dilemma. De plot schiet van de huidige zomer in 2022 naar gebeurtenissen die zijn voorgevallen tijdens de vriendenvakantie in 1992. De chantagebeelden die Peter heeft ontvangen, zijn van een groepsverkrachting van een van de vrouwen in Peters vriendengroep. Peter en zijn vrienden Didier, Stef en Mark zijn op de dertig jaar oude opname te zien. Twee Zomers laat zien welke incidenten er in de zomer van 1992 zijn voorgevallen die tot deze daad hebben geleid. De verkrachting is vrij expliciet in beeld gebracht, waarbij ruimte is gecreëerd voor de verschillende reacties van de jongens. De overkoepelende vraag die de serie stelt, is dan ook in hoeverre een zedendelict van dertig jaar geleden nu nog relevant is. Welke impact heeft dit na jaren op de daders, medeplichtigen en op het slachtoffer? Hoe ga je om met het veranderende tijdsbeeld, zoals de opkomst van de MeToo-beweging? En in hoeverre kun je iets afschuiven op jeugdige onbezonnenheid?

Vriendschap, jaloezie en groepsdruk in Twee Zomers

Hoewel Twee Zomers even lijkt de sympathiseren met de daders, blijkt de reeks uiteindelijk (gelukkig) glashard te zijn. De plot laat de mannen worstelen met hun demonen uit het verleden. Hoezeer zij zich ook zonder veel inlevingsvermogen vrij willen pleiten van de gruwelijke daad. Daarnaast spelen de vrouwen in de groep, Romée, Sofie, Saskia en Lia – de nieuwe vriendin van Peters broer Luk – een steeds grotere rol. Niet alleen seksueel overschrijdend gedrag, maar diverse geheimen komen aan de orde. De serie zet de verhoudingen tussen de vrienden op die manier behoorlijk op scherp. De personages worden realistisch vertolkt en uitgewerkt. Al is het jammer dat het slachtoffer weinig achtergrondverhaal krijgt. De reactie van de mannen op het slachtoffer is schrijnend. Het toont aan dat er nog werk te doen is op het gebied van inlevingsvermogen, berouw en zwijgen bij grensoverschrijdend gedrag. Thema’s als vriendschap, jaloezie en de toxische invloed van groepsdruk worden sterk aangestipt. De locaties worden prachtig in beeld gebracht. De plot ontvouwt zich onder de onheilspellende soundtrack van Dominique Pauwels, vol haastige piano- en vioolstukken. Twee Zomers heeft een stroperig plot waar de kijker zich door de spannende opbouw langzaam in vastkleeft, en die toewerkt naar een zinderende ontknoping.


Eindoordeel: Twee Zomers (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Een groep vrienden komt dertig jaar na een noodlottige zomer in 1992 weer bij elkaar. Maar wat een gezellig verjaardagsweekend had moeten worden, krijgt al snel een grillige wending wanneer Peter een filmpje ontvangt met schokkende beelden. Als hij geen aanzienlijk bedrag in Bitcoins overmaakt, zal het filmpje worden verspreid. De Vlaamse serie Twee Zomers navigeert tussen een zomers drama, een zinderende thriller en een ethisch dilemma. Zware thema’s als groepsdruk, grensoverschrijdend gedrag en jaloezie komen aan bod. De verhouding tussen dader, medeplichtigen en slachtoffer is jammer genoeg uit balans. Twee Zomers komt stroperig op gang waarna de plot toewerkt naar een zinderend slot.

Twee Zomers is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Tom Lenaerts, Kato Maes, e.a. | Cast: An Miller, Inge Paulussen, Tom Vermeir, e.a. | Scenario: Paul Baeten Gronda, Tom Lenaerts | Duur: 6 x 45 min. | Genre: Drama, Thriller | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.